Tags Yang Digunakan Kad Kredit


1 Comment
AGEN OH AGEN KUTIP HUTANG… BILA SURUH BAYAR HUTANG, GEMPAQ MACAM MACAM. BILA ADA YANG NAK BAYAR, BEGINI PULAK JADINYA… BANK PULAK BILA CALL SURUH “DEAL” DENGAN AGEN, BILA AGEN “DEAL” DENGAN CUSTOMER, CUSTOMER YANG KENA “GAME”. APA CERITA SEBENARNYA?   KRONOLOGI KES Kisah mastercard BANK RNR Kredit limit: 4k   May 2015 – agensi kutip hutang 1 (telah ditamatkan perkhidmatan oleh BANK RNR)   Dalam bulan May 2016 agensi telefon menuntut hutang. Selesai perbincangan keputusan penyelesaian adalah RM 3k mesti dibuat pada hari yang sama iaitu pada 25 may 2016 dan telah saya tunaikan. Bayaran seterusnya secara ansuran RM 800 x 2. Juga telah selesaikan. Saya meminta offer letter, sejak dari hari pertama saya buay bayaran tetapi pelbagai alasan diberi termasuk sistem down, surat masih diproses oleh BANK RNR sehingga saya selesai bayar ansuran ke-2 pada Julai 2015. (Jumlah =RM 4,600)   2. Sekitar bulan October 2015, agensi lain […]

HATI HATI BILA BUAT “SETTLEMENT” DENGAN AGEN KUTIP HUTANG TANPA ...


2 Comments
  TEMBERANG TEMBERANG AGEN KUTIP HUTANG PALING TOP BAGI TAHUN 2016 Pada tahun lepas kita telah kumpulkan beberapa TEMBERANG PALING TOP 2015 seperti yang ada di link ini: https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/564105717080962/?type=3&theater   Tahun ini masih ada yang menggunakan taktik yang sama dengan beberapa perubahan “taktikal” akan tetapi ada beberapa TEMBERANG “baru” yang perlu diketengahkan untuk panduan bersama: 1. “Surat loyar” tipu menyamar pakai nama dan letterhead Loyar betul betul. Ini adalah satu kesalahan yang amat serius yang boleh menjejaskan reputasi para Loyar. Sila berhenti kalau taknak kena Saman dan dikenakan tindakan undang undang. https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/715949868563212/?type=3&theater   2. Agen panggil kata dari “Syarikat Penyitaan”. Bila pulak ada syarikat buat kerja penyitaan. Penyamun berdaftar? Boleh geng dengan “Lori Penyitaan” di nombor 6 dibawah. Sama satu kepala. https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/740921742732691/?type=3&theater   3. SMS yang penuh budi bahasa ikut surat rasmi tapi TEMBERANG jugak. Suruh lapur diri pulak macam nak masuk asrama pulak. https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/682176018607264/?type=3&theater   4. Penggunaan istilah undang […]

HIMPUNAN TEMBERANG TEMBERANG AGEN KUTIP HUTANG 2015 DAN 2016


PENGAKUAN/CONFESSION PEMBACA. MIMPI NGERI HAMPIR DIBANKRAPKAN OLEH BANK ATAS KESILAPAN BANK SENDIRI   Assalamualaikum. Kali ini kita kongsikan pulak satu pengalaman dari seorang pembaca Page FB https://www.facebook.com/ceritahutang/ dan Blog http://www.ceritahutangbankdananda.com/ yang hampir diBankrapkan oleh Bank bukan atas salah beliau sepenuhnya tetapi atas kesilapan Bank sendiri dan ikuti kegigihan beliau mempertahankan diri beliau di Mahkamah setelah hampir satu tahun yang akhirnya kemenangan berpihak kepada beliau apabila dilepaskan oleh Mahkamah. Ikuti kisah beliau supaya boleh menjadi panduan bagi mereka yang mempunyai masalah yang sama.   Assalamualaikum.. Berikut adalah kronologi kes saya berkenaan kes keBankrapan yang saya lalui di Mahkamah Tinggi dari tahun 2015 hingga penghujung 2016 dan Bank menarik balik kes. Saya harap agar perkongsian saya ini memberi manfaat dan membuka mata kepada semua yang menerima nasib yang sama seperti saya.   PERMOHONAN PEMBIAYAAN PERIBADI ISLAMIC. Pada tahun Mac 2011, saya telah membuat pinjaman peribadi Islamic di sebuah Bank. Perjanjian pembiayaan yang […]

PENGAKUAN/CONFESSION PEMBACA YANG HAMPIR DIBANKRAPKAN ATAS KESILAPAN BANK



4 Comments
Assalamualaikum/Salam Sejahtera. Saya selalu menerima soalan soalan yang hampir sama dan untuk memudahkan anda mencari jawapan jika saya tidak sempat untuk menjawab soalan anda dengan segera atau saya sedang sibuk dengan urusan lain, saya sediakan dibawah link link untuk rujukan anda yang boleh menjawab persoalan anda. SOALAN SOALAN LAZIM CHECK DENGAN CTOS SITUASI ANDA Buat semakan dengan CTOS di http://www.ctos.com.my/CTOSHOME/selfcheck.html . Register id (klik CTOS User ID) dan ikut arahan di Skrin. Kalau tak silap saya bila dah register Id, satu lapuran ringkas akan diberi. Ia akan memberikan indikasi kalau ada tindakan undang undang. Nak tahu lebih lanjut bayar RM10 secara online untuk dapatkan lapuran secara detail. Bila dah dapat keputusan rujuk semula disini dengan email kepada saya di codetyco@ceritahutangbankdananda.com. Baru kita boleh tahu setakat mana tindakan undang undang yang telah dikenakan. Cara cara nak check CTOS ada kat link ini. Kredit kepada penulisnya dan terima kasih kita ucapkan. http://www.chatpropertymalaysia.com/how-to-check-your-credit-records-via-ccris-and-ctos/ […]

SOALAN SOALAN LAZIM


SOALAN CEPUMAS: KALAU DAH TAK DAPAT BAYAR HUTANG, PERLUKAH MINTA PERTOLONGAN AKPK? KENA BLACKLIST KE? NANTI TAK DAPAT BUAT LOAN LAGI… Assalamualaikum. Saya selalu mendapat soalan berkenaan keraguan untuk mendapatkan khidmat AKPK bagi mentadbir dan mengawal hutang yang sudah tidak dapat dikawal lagi. HARUS DIINGAT saya tak kerja dengan AKPK dan saya bukan promosi AKPK. Tak dapat apa apa pun sebab khidmat AKPK adalah PERCUMA. Saya cuma memberi pilihan jika dah “jem kreng” tak tahu nak buat apa dah bila sangkut bab hutang. Berikut adalah antara sedutan soalan dan jawapan yang diterima: SEDUTAN JAWAPAN Apa maksud “dia yg x setuju coz kalau dah under AKPK mmg x dpt nak apa2 nanti .. tapi belum tentu AKPK dpt kurangkan jugak byran… ” Adakah beliau memikirkan kalau pergi AKPK takde harapan nak dapat loan lagi? Kalau tak pergi dan dibiarkan loan tertunggak dan cuba selesaikan sendiri “pada suatu hari nanti” ada harapan […]

PERGI AKPK KENA BLACKLIST KE?


71 Comments
Ramai yang bertanya apa yang harus dibuat jika dikenakan tindakan Bankrapsi. Tidak kurang juga yang bertanya adakah cara untuk “melawan” atau “mengenepikan” tindakan ini. Jawapannya “Ya” dan “Tidak” iaitu agak subjektif dan bergantung kepada keadaan kerana setiap kes adalah secara umumnya agak unik dan mempunyai sedikit sebanyak perbezaan. Akan tetapi proses Bankrapsi perlu melalui beberapa prosedur yang perlu dipatuhi oleh Bank dan Loyarnya dengan terperinci. Kalau ada yang tersilap boleh mengakibatkan tindakan perlu dimulakan semula dari awal. Jadi “melawan” dari segi teknikal boleh untuk “melambat lambatkan permainan” atau mungkin juga DEFENDAN (Peminjam) mempunyai alasan yang sangat sangat kukuh seperti sedang dalam proses menjual aset untuk menyelesaikan hutang dan sebagainya tapi itupun bergantung kepada budibicara Mahkamah. Pokoknya untuk melambatkan atau membatalkan proses Bankrapsi. Malangnya apabila tiada apa lagi yang boleh dilakukan maka terpaksalah akur dengan status Bankrap. Saya ada menerima satu perkongsian dari seorang Bankrap diruangan forum di blog yang mungkin […]

PERKONGSIAN SEORANG BANKRAP



12 Comments
SATU LAGI KHIDMAT PESANAN MASYARAKAT. SEBARKAN SUPAYA FAHAM TINDAKAN UNDANG UNDANG YANG SEBENAR. HUTANG MEMANG KENA BAYAR TAPI ADA SALURAN UNTUK BUAT RUNDINGAN DENGAN BETUL. JANGAN JADI MANGSA TEMBERANG AGEN KUTIP HUTANG. Assalamualaikum. Kita kongsikan satu lagi episod GEMPAQ Agen Kutip Hutang dalam bab sita menyita ni. Saya dah banyak kali cerita pasal ni tapi upload lagi buat manfaat bersama. SEDUTAN SOALAN “Pegawai yag call tu jgk bgtau kalau beliau xde terima call dr peguam terbabit sblm pukul 5ptg, proses untuk dtg rumah dan bg writ saman akan diteruskan..(dtg ptg smlm atau isnin ni 29/8/16).saye call peguam tersebut dan peguam tu bgtau blh setel kes luar mahkamah tp kne call pegawai yg pegang fail case saye untuk tau jumlah yg perlu bayar untuk tarik balik writ saman tersebut..peguam tersebut ade bg no phone pegawai tu..saye call pegawai tu dan disuruh bayar jumlah penuh pinjaman ptg tu jgk dan hntr gambar […]

TINDAKAN MAHKAMAH TAK PAKAI SMS, EMAIL. FAHAMI PROSES SITA MENYITA ...


5 Comments
Sebelum ini saya ada kongsikan sebuah surat yang sekali pandang macam surat loyar tapi lebih kepada surat amaran yang memberitahu apakah kesan kalau tindakan undang undang dikenakan kepada peminjam. Tetapi ia di”rekacipta” untuk memberi gambaran bahawa ia adalah tuntutan dari Loyar yang sebenar dan tindakan undang undang TELAH PUN DIMULAKAN Kalau baca betul betul dan ada kefahaman sedikit tentang proses tindakan undang undang, anda akan boleh melihat bahawa ia bukan Notis Tuntutan yang sebenar. Perhatikan ayat “SEKIRANYA Peguamcara … membawa TINDAKAN PROSIDING MAHKAMAH… dan sekiranya bla bla bla…” yang membawa maksud “SEKIRANYA tapi belum buat lagi” Ini adalah kerana tuntutan adalah sedikit iaitu dalam RM5K lebih sahaja dan jika perkara ini dibawa keMahkamah, perbelanjaan sehingga keperingkat Saman atau sehingga mendapatkan Penghakiman pun dah boleh mencecah RM1K lebih. Dapat tak dapat duit balik belanja kena keluar. Bak kata omputeh “Good Money Chasing Bad Money” Oleh itu kebanyakan Syarikat yang memberi hutang […]

SURAT LOYAR KE SURAT AMARAN ATAU SURAT NASIHAT?




  Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Saya sedang menyediakan satu artikel mengenai Kad Kredit yang merangkumi cara cara pengiraan faedah, tindakan undang undang dan alasan alasan yang digunakan oleh Bank untuk memaksimakan keuntungan dan cuba mengatasi pembelaan dari segi faktor melebihi Had Masa untuk mengambil tindakan undang undang. Jikalau anda sedang disaman oleh Bank atas baki Kad Kredit anda dan anda rasa tindakan Bank telah melampaui had masa atau faedah yang dikenakan atas Notis Tuntutan pada Writ Saman melebihi 5%, pastikan bahawa:   1) Writ Saman baru diterima dan tarikh pendengaran kes masih belum berakhir 2) Penghakiman baru diterima dan tempoh 30 hari untuk bantahan masih belum tamat.   Sila beri saya dokumen dokumen berikut:   1) Salinan Writ Saman dan segala dokumen berkaitan seperti Notis Tuntutan 2) Salinan Penghakiman 3) Salinan Perjanjian Kad Kredit. 4) Salinan Penyata bulanan Kad Kredit (ini penting. Selepas ini JANGAN BUANG penyata yang diterma, ia boleh […]

TOLONG! BANTU SAYA DAPATKAN DOKUMEN DOKUMEN KAD KREDIT UNTUK MANFAAT ...


10 Comments
  Sebelum kita lanjutkan cerita Encik Idris, ada beberapa perkara yang perlu dijelaskan:   1) Encik Idris telah memberikan kebenaran kepada saya untuk menyiarkan cerita ini. 2) Encik Idris dan Loyar Affin Bank (Ya, Affin Bank) dikehendaki memfailkan hujahan bertulis mereka pada 14 hb Ogos ini sebelum Tuan/ Puan Hakim memberikan keputusan samada Encik Idris layak diBankrapkan atau tidak. 3) Segala pernyataan, perlakuan dan fakta yang diberikan disini adalah “TANPA PRASANGKA” atau “TANPA PREJUDIS” kepada tindakan Mahkamah yang sedang dan bakal berlangsung. Lagipun tempoh yang dibenarkan untuk bantahan perlakuan yang sebenarnya dan pada asalnya telah melebihi had masa telah pun melebihi had masa bantahan (pulok!) atas dasar tiada pengetahuan tentangnya oleh Encik Idris dan MAJORITI peminjam. Siapa siapa yang bukan peguam atau tak pernah belajar undang undang yang tahu tentang perkara ini macam tahunya mereka tentang perkataan “GST” (contoh la, faham tak faham GST tu apa benda cerita lain) sila angkat tangan. Ada? […]

DIAMBANG BANKRAPSI: LANJUTAN KISAH ENCIK IDRIS


119 Comments
Saya pasti bagi sesiapa yang telah membaca kisah En Idris di sini (kes-naya-diambang-kebankrapan-hutang-pokok-rm3000-faedahriba-ikut-pintu-belakang-rm53000), telah mengetahui apa yang telah berlaku. Saya ingin tahu berapa ramaikah lagi “En Idris” yang berada diluar sana dan sedang menghadapi Writ Saman, Penghakiman atau mungkin sedang berada diambang Bankrapsi atau telah pun Bankrap atas tindakan yang tidak bermoral Bank dan Loyar Loyarnya yang menuntut hutang lapuk yang telah melebihi had masa. Saya mohon jika anda mempunyai hutang yang tidak berbayar (terutamanya Kad Kredit) dan merasakan anda telah teraniaya dengan tindakan seperti ini, anda boleh memasukkan butir butir seperti berikut dibahagian komen: 1) Nama Bank 2) Jenis Pinjaman 3) Jumlah baki hutang terakhir 4) Tarikh akhir bayaran 5) Tindakan yang dikenakan termasuk tarikh Notis Tuntutan, Writ Saman, Notis Kebankrapan dan Petisyen Pemiutang Sebelum itu, anda mesti memastikan bahawa: 1) Hutang tidak berbayar dalam tempoh enam tahun dari tarikh akhir bayaran dan tidak menerima apa apa dokumen dari Bank, Tuan Loyar atau […]

JEJAK HUTANG LAPUK: Mencari Yang Senasib Dengan EN Idris



Satu lagi faktor yang kita perlu faham bahawa Bank Bank memberikan pinjaman kepada pelbagai jenis peminjam berdasarkan kepada “keupayaan kewangan” masing masing dan keupayaan untuk membayar balik pinjaman. Sudah semestinya pihak Bank akan sentiasa berhati hati dalam menyiasat latar belakang peminjam sebelum memberikan pinjaman tetapi akan ujud kes kes “atas pagar ” atau “terlompat pagar” ” atau “budi bicara” atas sebab sebab tertentu yang kadangkala berdasarkan kepada andaian bahawa pendapatan mereka akan meningkat pada masa akan datang.   Faktor inflasi, pengurangan kuasa beli duit kertas, kitaran kemelesetan ekonomi global dan tempatan tidak selalunya diambilkira kerana ekonomi Negara dijangka akan mengalami “pertumbuhan” yang berterusan dengan inflasi sebagai kesan sampingan yang tidak dapat dielakkan.   Dalam pada itu, ada juga pinjaman yang berasaskan siapa yang kita kenal dalam Bank bak kata omputeh “technology know who” walaupun keadaan kewangannya tidak “kuat” seperti kuatnya A-A-A-A-Ali Cafe. Kadangkala ia berlaku dimana peminjam sebegini mendapat kadar […]

BAHAGIAN 2 – JENIS JENIS PEMINJAM