Tags Yang Digunakan #HutangIsirumah


2 Comments
  TEMBERANG TEMBERANG AGEN KUTIP HUTANG PALING TOP BAGI TAHUN 2016 Pada tahun lepas kita telah kumpulkan beberapa TEMBERANG PALING TOP 2015 seperti yang ada di link ini: https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/564105717080962/?type=3&theater   Tahun ini masih ada yang menggunakan taktik yang sama dengan beberapa perubahan “taktikal” akan tetapi ada beberapa TEMBERANG “baru” yang perlu diketengahkan untuk panduan bersama: 1. “Surat loyar” tipu menyamar pakai nama dan letterhead Loyar betul betul. Ini adalah satu kesalahan yang amat serius yang boleh menjejaskan reputasi para Loyar. Sila berhenti kalau taknak kena Saman dan dikenakan tindakan undang undang. https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/715949868563212/?type=3&theater   2. Agen panggil kata dari “Syarikat Penyitaan”. Bila pulak ada syarikat buat kerja penyitaan. Penyamun berdaftar? Boleh geng dengan “Lori Penyitaan” di nombor 6 dibawah. Sama satu kepala. https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/740921742732691/?type=3&theater   3. SMS yang penuh budi bahasa ikut surat rasmi tapi TEMBERANG jugak. Suruh lapur diri pulak macam nak masuk asrama pulak. https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/682176018607264/?type=3&theater   4. Penggunaan istilah undang […]

HIMPUNAN TEMBERANG TEMBERANG AGEN KUTIP HUTANG 2015 DAN 2016


4 Comments
  Assalamualaikum. Kali ini kita akan siarkan pengalaman seorang pembaca blog yang telah menyertai program AKPK. Kita namakan beliau “Pembaca Budiman” yang telah sudi berkongsi pengalaman beliau setelah tidak tahan dengan ugutan dan TEMBERANG Agen Kutip Hutang. Beliau mempunyai hutang Kad Kredit yang asalnya berjumlah RM4K tetapi sudah “membelon” ke RM9K. Sekarang beliau hanya perlu membayar RM80 sebulan dan dapat pengurangan faedah (dan tidak lagi ada faedah kehadapan) sebanyak RM5K berbanding dengan permintaan dari Agen Kutip Hutang yang mintak ribu ribu dalam masa “24 jam” dengan ugutan ugutan kosong. Ini saya sokong kerana peminjam memang ingin menyelesaikan hutangnya dan Bank boleh bertolak ansur jadi tidak timbul banyak masalah dikemudian hari seperti yang selalu saya suarakan sebelum ini yang mana Bank “membiarkan” faedah hutang kad kredit “membelon” bertahun tahun dan SAMAN peminjam atas jumlah yang tidak adil untuk dikutip kerana telah melepasi HAD MASA seperti yang telah diperuntukkan oleh undang undang […]

PENGAKUAN/CONFESSION PEMBACA MENYERTAI PROGRAM AKPK


PENGAKUAN/CONFESSION PEMBACA. MIMPI NGERI HAMPIR DIBANKRAPKAN OLEH BANK ATAS KESILAPAN BANK SENDIRI   Assalamualaikum. Kali ini kita kongsikan pulak satu pengalaman dari seorang pembaca Page FB https://www.facebook.com/ceritahutang/ dan Blog http://www.ceritahutangbankdananda.com/ yang hampir diBankrapkan oleh Bank bukan atas salah beliau sepenuhnya tetapi atas kesilapan Bank sendiri dan ikuti kegigihan beliau mempertahankan diri beliau di Mahkamah setelah hampir satu tahun yang akhirnya kemenangan berpihak kepada beliau apabila dilepaskan oleh Mahkamah. Ikuti kisah beliau supaya boleh menjadi panduan bagi mereka yang mempunyai masalah yang sama.   Assalamualaikum.. Berikut adalah kronologi kes saya berkenaan kes keBankrapan yang saya lalui di Mahkamah Tinggi dari tahun 2015 hingga penghujung 2016 dan Bank menarik balik kes. Saya harap agar perkongsian saya ini memberi manfaat dan membuka mata kepada semua yang menerima nasib yang sama seperti saya.   PERMOHONAN PEMBIAYAAN PERIBADI ISLAMIC. Pada tahun Mac 2011, saya telah membuat pinjaman peribadi Islamic di sebuah Bank. Perjanjian pembiayaan yang […]

PENGAKUAN/CONFESSION PEMBACA YANG HAMPIR DIBANKRAPKAN ATAS KESILAPAN BANK



SATU LAGI KHIDMAT PESANAN MASYARAKAT. AGEN KUTIP HUTANG MENYAMAR JADI LOYAR? HANTAR SURAT TUNTUTAN DENGAN “LETTERHEAD” LOYAR BETUL TAPI NAMA SEBENAR ADA “SDN BHD” KAT UJUNG? MEMANG BIJAK TAPI BOLEH MENGUNDANG MASALAH DIKEMUDIAN HARI. Kita telah dedahkan sebelum ini taktik menghantar “Surat Tuntutan” ala ala “Surat Loyar” yang sebenarnya dari Agen Kutip Hutang. Yelah, susah sangat nak bayor jadi nak guna Loyar sebenar mahal jadi kena buat surat “menyamar” untuk memberi “buah takut” kepada para para peminjam Courts Mammoths dan AEON Credit dan seumpamanya yang mempunyai hutang yang kecik kecik. Sebelum ini kita dedahkan tentang penggunaan nama seolah olah Loyar tapi bukan Loyar. Anda boleh baca kat sini untuk ulangkaji:   Bagaimana nak bezakan surat loyar betul dengan surat loye tiruan

PERHATIAN PARA LOYAR: AGEN KUTIP HUTANG GUNAKAN LETTERHEAD LOYAR SEBENAR


4 Comments
Assalamualaikum/Salam Sejahtera. Saya selalu menerima soalan soalan yang hampir sama dan untuk memudahkan anda mencari jawapan jika saya tidak sempat untuk menjawab soalan anda dengan segera atau saya sedang sibuk dengan urusan lain, saya sediakan dibawah link link untuk rujukan anda yang boleh menjawab persoalan anda. SOALAN SOALAN LAZIM CHECK DENGAN CTOS SITUASI ANDA Buat semakan dengan CTOS di http://www.ctos.com.my/CTOSHOME/selfcheck.html . Register id (klik CTOS User ID) dan ikut arahan di Skrin. Kalau tak silap saya bila dah register Id, satu lapuran ringkas akan diberi. Ia akan memberikan indikasi kalau ada tindakan undang undang. Nak tahu lebih lanjut bayar RM10 secara online untuk dapatkan lapuran secara detail. Bila dah dapat keputusan rujuk semula disini dengan email kepada saya di codetyco@ceritahutangbankdananda.com. Baru kita boleh tahu setakat mana tindakan undang undang yang telah dikenakan. Cara cara nak check CTOS ada kat link ini. Kredit kepada penulisnya dan terima kasih kita ucapkan. http://www.chatpropertymalaysia.com/how-to-check-your-credit-records-via-ccris-and-ctos/ […]

SOALAN SOALAN LAZIM


5 Comments
Sebelum ini saya ada kongsikan sebuah surat yang sekali pandang macam surat loyar tapi lebih kepada surat amaran yang memberitahu apakah kesan kalau tindakan undang undang dikenakan kepada peminjam. Tetapi ia di”rekacipta” untuk memberi gambaran bahawa ia adalah tuntutan dari Loyar yang sebenar dan tindakan undang undang TELAH PUN DIMULAKAN Kalau baca betul betul dan ada kefahaman sedikit tentang proses tindakan undang undang, anda akan boleh melihat bahawa ia bukan Notis Tuntutan yang sebenar. Perhatikan ayat “SEKIRANYA Peguamcara … membawa TINDAKAN PROSIDING MAHKAMAH… dan sekiranya bla bla bla…” yang membawa maksud “SEKIRANYA tapi belum buat lagi” Ini adalah kerana tuntutan adalah sedikit iaitu dalam RM5K lebih sahaja dan jika perkara ini dibawa keMahkamah, perbelanjaan sehingga keperingkat Saman atau sehingga mendapatkan Penghakiman pun dah boleh mencecah RM1K lebih. Dapat tak dapat duit balik belanja kena keluar. Bak kata omputeh “Good Money Chasing Bad Money” Oleh itu kebanyakan Syarikat yang memberi hutang […]

SURAT LOYAR KE SURAT AMARAN ATAU SURAT NASIHAT?



16 Comments
OBJEKTIF 1.1 ini saya setuju 100%. Seperti yang saya katakan sebelum ini dan saya ULANGI sekali lagi. Saya TIDAK ADA MASALAH dengan Bank menjual NPL mereka. Saya ADA MASALAH dengan Agen Kutip Hutang yang TIDAK BERETIKA dan MENIPU peminjam untuk mendapatkan bayaran. Saya juga TIDAK ADA MASALAH dengan Bank yang mengambil tindakan undang undang keatas peminjam yang tidak membayar huang mereka. Saya ADA MASALAH dengan Bank yang masih mengambil tindakan undang undang keatas akaun yang sebenarnya telah LUPUT HAD MASA (mungkin atas kecuaian atau "terlepas pandang" tidak mengambil tindakan lebih awal secara sengaja atau tidak) dan MENGAMBIL KESEMPATAN keatas peminjam yang jahil tentang tatacara undang undang.

PENDEDAHAN EKSKLUSIF Bahagian 2: Cerita Agen Pengutip Hutang / Debt ...


43 Comments
SILA SHARE DAN VIRALKAN ARTIKEL INI SUPAYA SAMPAI KEPADA WARGA HUTANG YANG MUNGKIN ATAU SEDANG DIGANGGU OLEH AGEN PENGUTIP HUTANG…   Alhamdulillah dapat juga saya siapkan cerita pasal AGEN KUTIP HUTANG YANG TIDAK BERETIKA ini. Semuga setelah artikel ini keluar tiada lagi ketakutan dan kerisauan yang “meruntun jiwa” setelah mengetahui apa yang Agen Agen ini boleh dan tak boleh buat dan selepas ini kita hanya mahu melihat Agen Agen yang professional dalam melakukan kerja mereka dan tiada lagi cerita ugutan ugutan TEMBERANG yang dilakukan. Sebelum menyanbung dengan lebih panjang, seperti biasa mesti ada Penafian/Disclaimer   SIAPAKAN AGEN PENGUTIP HUTANG?   Mereka adalah syarikat yang berdaftar dengan SSM dengan operasi utama menguruskan kutipan hutang (hutang semasa dan hutang lapuk) termasuklah menjejak penhutang yang “hilang” bagi syarikat syarikat yang memerlukan khidmat mereka termasuk Bank Bank perdagangan.  Agen Pengutip Hutang bukan perkara baru, mereka telah lama ujud lebih lebih lagi setelah krisis kewangan 1997 dan […]

PENDEDAHAN EKSKLUSIF Bahagian 1: Cerita Agen Pengutip Hutang / Debt ...


28 Comments
Sebelum ini saya telah keluarkan contoh Surat Tuntutan Loyar dan Surat Tuntutan Loyar “Kreatif” (kalau belum tengok, boleh tengok di Contoh Surat Loyar Kreatif) Kali ini kita nak tengok dokumen dokumen yang lain yang akan menyusul selepas Notis Tuntutan ini. Tatacara tindakan undang undang ada dalam artikel artikel yang terdahulu seperti berikut:   Proses Tindakan Undang Undang Pinjaman Perbadi Bahagian 1   Proses Tindakan Undang Undang Pinjaman Perbadi Bahagian 2   Proses Tindakan Undang Undang Pinjaman Perbadi Bahagian 3     Oleh itu dalam post atau artikel ini kita akan tunjukkan contoh contoh dokumen yang SEBENAR supaya senang anda hendak kenal dan tahu apa yang perlu dibuat selepas menerima notis tersebut. WRIT SAMAN Setelah tamat tempoh Notis Tuntutan dari Tuan Loyar (biasanya 14 hari) dan tiada bayaran atau maklumbalas dari peminjam (samada mintak tangguh bayaran melalui surat atau secara peribadi) Bank akan mengarahkan tindakan seterusnya iaitu menfailkan Saman. Ini adalah tindakan undang undang atau […]

MARI FAHAMI DOKUMEN DOKUMEN UNDANG UNDANG YANG “ORI” DAN YANG ...



  Assalamualaikum. Hari ni nak kongsi pengalaman Tuan Megat Zainurul Anuar dengan Ambank. Saya telah mendapat keizinan beliau untuk berkongsi kisah ini. Lagipun blog ni kan pasal cerita hutang. Jadi inilah dia: Kisah Saya di AmBank   02. Di AmBank Jalan Yap Kwan Seng   Saya ke kaunter bayaran di 1st foor dan beritahu saya nak mintak turunkan interest sebab interest asal sekitar 1.5% sahaja tapi sekarang AmBank dah naikkan ke 9.35%, ini bermakna saya kena bayar RM1,145++ setiap bulan dan sekarang dah kena bayar RM1,876++ setiap bulan, beza dalam RM700 sebulan akibat kenaikan interest. Kaunter beritahu saya kena buat full payment dahulu lepastu terus ke tingkat 3 untuk pengurangan. Saya terus ke tingkat 3 untuk dapatkan penjelasan sebelum saya buat pembayaran penuh.   04. Di Tingkat 1 AmBank YKS   Saya tanya kaunter berapa amount pending, officer tu cakap RM4,548.52. Saya beritahu saya nak buat full payment RM4,548.52. Lepas […]

KONGSI CERITA KES NAYA PINJAMAN PERUMAHAN (RIBA TERSEMBUNYI DAN TERMA ...


50 Comments
  KUALA LUMPUR: Purata 68 individu diisytiharkan muflis setiap hari di negara ini, meningkat 13 peratus daripada 60 orang bankrap setiap hari, tahun lalu. Statistik terkini Jabatan Insolvensi Malaysia (MdI) menunjukkan dari Januari hingga Jun lalu, seramai 12,381 individu sudah diisytiharkan muflis atas pelbagai sebab, sekali gus membayangkan isu kebankrapan yang semakin membelenggu sebilangan rakyat Malaysia. Malah statistik MdI sejak tahun 2007 juga menunjukkan aliran peningkatan individu muflis daripada 13,238 pada 2007, 13,855 (2008), 16,228 (2009), 18,119 (2010), 19,167 (2011), 19,575 (2012) dan 21,987 (2013) dengan keseluruhan kes bankrap bagi tempoh itu mencecah 134,550 orang.   Berita penuh di : http://www.bharian.com.my/node/6267   Fuh!  Suatu jumlah yang banyak.  Akan tetapi ada yang telah di Bankrapkan dengan cara yang tidak betul, cara yang menyeleweng kerana mengambil kesempatan terhadap peminjam yang tidak faham tentang prosedur undang undang. Apakah cara yang menyeleweng itu? Iaitu dalam sesetengah kes (mungkin berjumlah ribuan), Bank dan para Loyarnya telah: […]

KES NAYA: DIAMBANG KEBANKRAPAN – Hutang Pokok RM3,000, Faedah/RIBA Ikut ...


108 Comments
Sekarang kita telah sampai ke topik yang ditunggu tunggu. Tatacara pelaksanaan tindakan undang undang keatas peminjam yang gagal menjelaskan tunggakan ansuran bulanan. Kita akan mulakan dengan tindakan undang undang keatas peminjam yang gagal membayar hutang peribadi. Mengapa mula dengan hutang peribadi? Kerana hutang ini yang “paling rendah martabatnya” iaitu “kekuatan” sandaran pinjaman adalah kepada individu itu sendiri iaitu pendapatan bulanannya. Kalau ada pun cagaran lain ialah penjamin kepada pinjaman itu. Bagi pinjaman kereta dan rumah, cagaran adalah kereta dan rumah itu sendiri selain dari pendapatan individu dan juga penjamin jika ada. Sebab itu selalunya pinjaman jenis ini dipanggil “unsecured loan” atau secara bebasnya diterjemahkan kepada pinjaman “tak berapa selamat”. Dalam kes peminjam mempunyai banyak hutang dengan beberapa Bank misalnya dan telah jatuh muflis dan setelah berlakunya lelongan segala harta yang dimilikinya, keutamaan akan diberi kepada Bank pemiutang yang mempunyai cagaran dalam bentuk harta benda dan yang terakhir sekali yang akan […]

Prosedur Undang Undang Pinjaman Kereta (Sewa Beli) Bahagian 3



1155 Comments
BAHAGIAN 3 – PROSES TINDAKAN PENGHAKIMAN   SESI ULANGKAJI   PROSES TINDAKAN UNDANG UNDANG PINJAMAN PERIBADI BAHAGIAN 1: https://www.ceritahutangbankdananda.com/2014/08/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-1/   PROSES TINDAKAN UNDANG UNDANG PINJAMAN PERIBADI BAHAGIAN 2: https://www.ceritahutangbankdananda.com/2014/08/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-2/  

Proses Tindakan Undang Undang: Pinjaman Peribadi/Persendirian Bahagian 3


14 Comments
Seperti yang saya telah katakan sebelum ini, walaupun dalam situasi ekonomi yang “sihat” dan “normal”, tunggakan bayaran akan tetap terjadi kerana “acuan”nya adalah begitu. “Duit baru” mengejar “duit lama” atau “Duit Baru yang lain” yang semuanya berasal dari kosong, semata mata untuk membayar “faedah” atau RIBA yang “mencuri” dari bekalan wang sedia ada. “Acuan” RIBA yang memastikan hutang hutang baru terpaksa dibuat untuk menampung bayaran hutang lama yang sentiasa tidak mencukupi. Yang berkedudukan lemah dari segi pendapatan akan gagal dahulu membayar ansuran diikuti dengan yang lain akibat tekanan inflasi yang sentiasa meningkat. Untuk ulangkaji fakta acuan ini, sila ke link dibawah: Fakta Tentang Bank, Duit Digital dan RIBA from Abu Ammar Pada masa krisis kewangan berlaku, kadar hutang tertunggak akan bertambah dengan kadar yang lebih tinggi. Disinilah kakitangan bahagian kutipan hutang dan Agensi Kutipan Hutang akan menggandakan usaha pengutipan hutang untuk kekal “hidup” kerana apabila tidak dapat mengutip pulangan dari […]

BAHAGIAN 4 – JENIS JENIS TUNGGAKAN HUTANG


7 Comments
HUTANG ISIRUMAH MALAYSIA MENCAPAI TAHAP MEMBIMBANGKAN Berdasarkan kepada lapuran Bank Negara, hutang isirumah Malaysia sudah mencecah 86% dari KDNK, yang paling tinggi di Asia (Yabedabedu! Kita Nombor 1!)  iaitu melebihi RM755 billion++ (RM755,000,000,000). Angka ini sentiasa berubah dan mungkin sudah melebihi jumlah ini. Apa yang penting ia merupakan jumlah yang sangat besar dan membimbangkan. KDNK pun sebenarnya bersifat subjektif dan dibiayai oleh hutang  juga tapi kita akan cerita di blog post yang lain. Ini merupakan suatu angka yang membimbangkan dimana hampir kesemua warga kerja dan peniaga dibebani dengan beban hutang. Jumlah ini mungkin sudah mencecah hampir RM1 trillion (RM1,000,000,000,000) jika hutang Along turut diambilkira.       BAHAGIAN 2 – JENIS DAN “MUTU’ PEMINJAM   https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/27/bahagian-2-jenis-jenis-peminjam/   Bahagian 4 https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/29/bahagian-4-jenis-jenis-tunggakan-hutang/  

BANK DAN AGENSI PENGUTIP HUTANG – KUTIPAN HUTANG SEMASA DAN ...



Selamat datang ke blog Cerita Hutang: Bank dan Anda.  Cerita tentang hutang. Antara “Berhutang Untuk Hidup” dan “Hidup Untuk Berhutang”. Cerita sedih, lucu, kadangkala menyeramkan dan banyak lagi cerita tentang hutang. Belengu dan kitaran hutang yang tidak berkesudahan. Cerita tentang taktik pengutipan hutang oleh Bank. Taktik melarikan diri dari membayar hutang Bank oleh peminjam (selalunya kantoi sebab tak boleh padam rekod dalam komputer) dan juga taktik menipu untuk mendapatkan pinjaman juga akan dibincangkan sebagai panduan dan tauladan untuk semua pihak supaya lebih berhati hati dimasa hadapan. Perkataan “Bank” disini merangkumi semua institusi kewangan, koperasi, dan syarikat kredit memandangkan hampir semua pembiayaan boleh dikesan salasilahnya ke Bank.  Blog ini akan memfokuskan tentang hutang dari sudut proses pemberian hutang dan pengutipan hutang dan proses undang  undang yang melibatkan peminjam dan juga Bank.  Secara khususnya, maklumat dan perkongsian pengalaman dari blog ini menjurus kepada merapatkan “jurang perbezaan” diantara Bank dan para penghutang dalam […]

Pengenalan Blog


Welcome to the blog “Debt Tales: The Bank and You”. This blog shares stories about debt. Between “Taking Debt to Live” and “Living for Debt”. There are sad, funny, sometimes downright scary and many more stories about debt. The endless cycles and shackles of debt. Stories of the tactics employed by Banks to collect debt. Tactics used by borrowers to escape paying off debt (not really successful as you can never delete the computer data) as well as the tactics used to cheat the Banks into giving out loans will also be discussed as guidance and lesson for everybody concerned to be more careful in the future. By the word “Bank”, it shall cover all lending or financial institutions, cooperatives and credit companies since most of their fundings can be traced back to the banks. This Blog shall focus on loans from the points of views of the Banks and […]

Blog Introduction


Huraian tentang jenis jenis hutang dan teknik teknik Bank dalam mencari penghutang tegar. Juga perkongsian pengalaman dalam mengutip hutang.

Jenis Jenis Hutang