Tags Yang Digunakan #HutangAEON


2 Comments
  TEMBERANG TEMBERANG AGEN KUTIP HUTANG PALING TOP BAGI TAHUN 2016 Pada tahun lepas kita telah kumpulkan beberapa TEMBERANG PALING TOP 2015 seperti yang ada di link ini: https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/564105717080962/?type=3&theater   Tahun ini masih ada yang menggunakan taktik yang sama dengan beberapa perubahan “taktikal” akan tetapi ada beberapa TEMBERANG “baru” yang perlu diketengahkan untuk panduan bersama: 1. “Surat loyar” tipu menyamar pakai nama dan letterhead Loyar betul betul. Ini adalah satu kesalahan yang amat serius yang boleh menjejaskan reputasi para Loyar. Sila berhenti kalau taknak kena Saman dan dikenakan tindakan undang undang. https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/715949868563212/?type=3&theater   2. Agen panggil kata dari “Syarikat Penyitaan”. Bila pulak ada syarikat buat kerja penyitaan. Penyamun berdaftar? Boleh geng dengan “Lori Penyitaan” di nombor 6 dibawah. Sama satu kepala. https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/740921742732691/?type=3&theater   3. SMS yang penuh budi bahasa ikut surat rasmi tapi TEMBERANG jugak. Suruh lapur diri pulak macam nak masuk asrama pulak. https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/682176018607264/?type=3&theater   4. Penggunaan istilah undang […]

HIMPUNAN TEMBERANG TEMBERANG AGEN KUTIP HUTANG 2015 DAN 2016


5 Comments
Sebelum ini saya ada kongsikan sebuah surat yang sekali pandang macam surat loyar tapi lebih kepada surat amaran yang memberitahu apakah kesan kalau tindakan undang undang dikenakan kepada peminjam. Tetapi ia di”rekacipta” untuk memberi gambaran bahawa ia adalah tuntutan dari Loyar yang sebenar dan tindakan undang undang TELAH PUN DIMULAKAN Kalau baca betul betul dan ada kefahaman sedikit tentang proses tindakan undang undang, anda akan boleh melihat bahawa ia bukan Notis Tuntutan yang sebenar. Perhatikan ayat “SEKIRANYA Peguamcara … membawa TINDAKAN PROSIDING MAHKAMAH… dan sekiranya bla bla bla…” yang membawa maksud “SEKIRANYA tapi belum buat lagi” Ini adalah kerana tuntutan adalah sedikit iaitu dalam RM5K lebih sahaja dan jika perkara ini dibawa keMahkamah, perbelanjaan sehingga keperingkat Saman atau sehingga mendapatkan Penghakiman pun dah boleh mencecah RM1K lebih. Dapat tak dapat duit balik belanja kena keluar. Bak kata omputeh “Good Money Chasing Bad Money” Oleh itu kebanyakan Syarikat yang memberi hutang […]

SURAT LOYAR KE SURAT AMARAN ATAU SURAT NASIHAT?