Tags Yang Digunakan Cerita Hutang


1 Comment
AGEN OH AGEN KUTIP HUTANG… BILA SURUH BAYAR HUTANG, GEMPAQ MACAM MACAM. BILA ADA YANG NAK BAYAR, BEGINI PULAK JADINYA… BANK PULAK BILA CALL SURUH “DEAL” DENGAN AGEN, BILA AGEN “DEAL” DENGAN CUSTOMER, CUSTOMER YANG KENA “GAME”. APA CERITA SEBENARNYA?   KRONOLOGI KES Kisah mastercard BANK RNR Kredit limit: 4k   May 2015 – agensi kutip hutang 1 (telah ditamatkan perkhidmatan oleh BANK RNR)   Dalam bulan May 2016 agensi telefon menuntut hutang. Selesai perbincangan keputusan penyelesaian adalah RM 3k mesti dibuat pada hari yang sama iaitu pada 25 may 2016 dan telah saya tunaikan. Bayaran seterusnya secara ansuran RM 800 x 2. Juga telah selesaikan. Saya meminta offer letter, sejak dari hari pertama saya buay bayaran tetapi pelbagai alasan diberi termasuk sistem down, surat masih diproses oleh BANK RNR sehingga saya selesai bayar ansuran ke-2 pada Julai 2015. (Jumlah =RM 4,600)   2. Sekitar bulan October 2015, agensi lain […]

HATI HATI BILA BUAT “SETTLEMENT” DENGAN AGEN KUTIP HUTANG TANPA ...


SATU LAGI KHIDMAT PESANAN MASYARAKAT. BAGAIMANA NAK BEZAKAN SURAT LOYAR BETUL DENGAN SURAT “LOYE” TIRUAN? Selalu juga saya dapat soalan berkenaan “Surat Loyar”. Ada yang memang betul dari Firma Guaman manakala ada pulak dari “Loyar Jadian” iaitu Agen Kutip Hutang. Agen Kutip Hutang tidak hanya menelefon peminjam dengan mengaku sebagai Loyar, mereka juga yang meniru nama dan surat Loyar bagi memberikan “buah takut” dan keyakinan kepada mereka yang dikejar. Kita faham ia sebagai salah satu cara kutipan hutang yang agak berkesan cuma ia boleh menjejaskan reputasi Loyar yang sebenar dengan pelbagai ugutan dan penggunaan Akta dan Peruntukan merapu yang direka sesuka hati seperti yang telah ditunjukkan sebelum ini. Perkara ini diambil serius oleh para para Loyar dan telah mendapat perhatian Bar Council dan mereka boleh menyaman Agen Kutip hutang yang berbuat demikian jika ada bukti yang kukuh. Antara perbezaan yang ketara ialah: 1) NAMA FIRMA atau Syarikat. Firma Guaman adalah […]

BAGAIMANA NAK BEZAKAN SURAT LOYAR BETUL DENGAN SURAT “LOYE” TIRUAN?


SOALAN CEPUMAS: KALAU DAH TAK DAPAT BAYAR HUTANG, PERLUKAH MINTA PERTOLONGAN AKPK? KENA BLACKLIST KE? NANTI TAK DAPAT BUAT LOAN LAGI… Assalamualaikum. Saya selalu mendapat soalan berkenaan keraguan untuk mendapatkan khidmat AKPK bagi mentadbir dan mengawal hutang yang sudah tidak dapat dikawal lagi. HARUS DIINGAT saya tak kerja dengan AKPK dan saya bukan promosi AKPK. Tak dapat apa apa pun sebab khidmat AKPK adalah PERCUMA. Saya cuma memberi pilihan jika dah “jem kreng” tak tahu nak buat apa dah bila sangkut bab hutang. Berikut adalah antara sedutan soalan dan jawapan yang diterima: SEDUTAN JAWAPAN Apa maksud “dia yg x setuju coz kalau dah under AKPK mmg x dpt nak apa2 nanti .. tapi belum tentu AKPK dpt kurangkan jugak byran… ” Adakah beliau memikirkan kalau pergi AKPK takde harapan nak dapat loan lagi? Kalau tak pergi dan dibiarkan loan tertunggak dan cuba selesaikan sendiri “pada suatu hari nanti” ada harapan […]

PERGI AKPK KENA BLACKLIST KE?



69 Comments
Ramai yang bertanya apa yang harus dibuat jika dikenakan tindakan Bankrapsi. Tidak kurang juga yang bertanya adakah cara untuk “melawan” atau “mengenepikan” tindakan ini. Jawapannya “Ya” dan “Tidak” iaitu agak subjektif dan bergantung kepada keadaan kerana setiap kes adalah secara umumnya agak unik dan mempunyai sedikit sebanyak perbezaan. Akan tetapi proses Bankrapsi perlu melalui beberapa prosedur yang perlu dipatuhi oleh Bank dan Loyarnya dengan terperinci. Kalau ada yang tersilap boleh mengakibatkan tindakan perlu dimulakan semula dari awal. Jadi “melawan” dari segi teknikal boleh untuk “melambat lambatkan permainan” atau mungkin juga DEFENDAN (Peminjam) mempunyai alasan yang sangat sangat kukuh seperti sedang dalam proses menjual aset untuk menyelesaikan hutang dan sebagainya tapi itupun bergantung kepada budibicara Mahkamah. Pokoknya untuk melambatkan atau membatalkan proses Bankrapsi. Malangnya apabila tiada apa lagi yang boleh dilakukan maka terpaksalah akur dengan status Bankrap. Saya ada menerima satu perkongsian dari seorang Bankrap diruangan forum di blog yang mungkin […]

PERKONGSIAN SEORANG BANKRAP


12 Comments
SATU LAGI KHIDMAT PESANAN MASYARAKAT. SEBARKAN SUPAYA FAHAM TINDAKAN UNDANG UNDANG YANG SEBENAR. HUTANG MEMANG KENA BAYAR TAPI ADA SALURAN UNTUK BUAT RUNDINGAN DENGAN BETUL. JANGAN JADI MANGSA TEMBERANG AGEN KUTIP HUTANG. Assalamualaikum. Kita kongsikan satu lagi episod GEMPAQ Agen Kutip Hutang dalam bab sita menyita ni. Saya dah banyak kali cerita pasal ni tapi upload lagi buat manfaat bersama. SEDUTAN SOALAN “Pegawai yag call tu jgk bgtau kalau beliau xde terima call dr peguam terbabit sblm pukul 5ptg, proses untuk dtg rumah dan bg writ saman akan diteruskan..(dtg ptg smlm atau isnin ni 29/8/16).saye call peguam tersebut dan peguam tu bgtau blh setel kes luar mahkamah tp kne call pegawai yg pegang fail case saye untuk tau jumlah yg perlu bayar untuk tarik balik writ saman tersebut..peguam tersebut ade bg no phone pegawai tu..saye call pegawai tu dan disuruh bayar jumlah penuh pinjaman ptg tu jgk dan hntr gambar […]

TINDAKAN MAHKAMAH TAK PAKAI SMS, EMAIL. FAHAMI PROSES SITA MENYITA ...


15 Comments
  SATU LAGI KHIDMAT PESANAN MASYARAKAT. SEBARKAN SUPAYA FAHAM TINDAKAN UNDANG UNDANG YANG SEBENAR DAN ISTILAH ISTILAH YANG DIGUNAKAN. AGEN PUN BOLEH BELAJAR SEKALI SUPAYA TIDAK TERSERLAH TEMBERANG ANDA.   Assalamualaikum. Saya selalu mendapat soalan soalan tentang tindakan undang undang yang sedang dilaksanakan atau “tindakan undang undang” yang digembar gemburkan oleh Agen Kutip Hutang. Masih ramai yang tidak tahu proses dan istilah istilah yang sebenar termasuklah Agen Kutip Hutang itu sendiri. Tapi bila penghutang pun tak tahu jadi taktik gempaq akan menjadi tapi kalau yang dikejar tahu undang undang macamana? Mesti kantoi punya. Upgrade lah pengetahuan tu jangan main sedap mulut aje. Baru baru ini ada yang menghantar screenshot dalam grafik yang saya paparkan disini yang menarik perhatian saya. Anda semua boleh baca sendiri. Dibawah saya berikan istilah istilah yang betul supaya tidak keliru.   LANGKAH LANGKAH TINDAKAN UNDANG UNDANG DAN ISTILAH YANG DIGUNAKAN Notis atau Surat Tuntutan Loyar (NOD […]

FAHAMI ISTILAH ISTILAH TINDAKAN UNDANG UNDANG



2 Comments
LAGI CERITA AGEN KANTOI DAN KURANG AJAQ… WAHAI AGENSI PENGUTIP HUTANG! BERILAH LATIHAN SECUKUPNYA KEPADA STAFF ANDA SEBELUM MEREKA MEMALUKAN SYARIKAT ANDA DENGAN FAKTA FAKTA BOHONG MALAH MENUNJUKKAN BETAPA MEREKA SENDIRI TIDAK ARIF TENTANG TINDAKAN UNDANG UNDANG. INI ZAMAN INTERNET, ABANG GOOGLE KAN ADA.. Kita tengok screenshot ini: Ayat pertama kira oklah macam biasa. Ayat Kedua: “Pihak Bank boleh mengambil tindakan CCRIS serta tindakan WSS (sita) jika tunggakan tidak dijelaskan sebelum tarikh yang ditetapkan” Tindakan CCRIS? Bank tidak perlu ambik “tindakan CCRIS” kerana setiap orang yang ambik loan, Bank Bank MESTI hantar lapuran ke Bank Negara setiap bulan tentang “kelakuan” peminjam mereka. CCRIS ialah (Central Credit Reference Information System) iaitu pengkalan data yang dikawal selia oleh Bank Negara dan akan memberikan rekod peminjam pada tempoh 12 bulan yang terkini termasuk tindakan undang undang yang telah diambil pada tempoh tersebut. Ia dibuat secara auto tak kira bagus atau tidak peminjam tu. […]

ADOI! KANTOI LAGI. KES AGEN KUTIP HUTANG MENGAJI TAK ABIH


102 Comments
GARIS PANDUAN AMALAN KUTIPAN HUTANG BERHEMAH/ADIL PENCEROBOHAN PERIBADI DAN PENGELIRUAN PEMINJAM Garis panduan ini pula tentang pencerobohan peribadi. Tak payah nak highlight, semuanya penting.     Intipati dari garis panduan diatas ialah: TIDAK BOLEH mengugut untuk menyiarkan atau menyebarkan butir butir hutang pada pihak ketiga. Maksudnya “pukul canang” satu taman perumahan atau kampung tentang hutang si Penghutang TIDAK BOLEH tampal poster tentang penghutang kat rumah bagi memalukan peminjam. TIDAK BOLEH menghubungi Penghutang dari pukul 9:01 malam hingga 7.59 pagi dan hanya boleh menghubungi peminjam 3 kali seminggu atau 12 kali sebulan. TIDAK BOLEH berada dikawasan rumah atau tempat kerja penghutang lama lama KENA BEREDAR BILA DIMINTA MENGELIRUKAN PEMINJAM Melihat kepada yang diatas, mari kita lihat apa yang telah diadukan di blog saya berkenaan dengan garis panduan 6.5.3 ini dan anda tidak perlu ada CGPA 3.87 untuk melihat berapa banyak pelanggaran garis panduan ini telah dilakukan oleh Agen Pengutip Hutang. Bukan setakat […]

Bahagian AKHIR: PENDEDAHAN EKSKLUSIF Cerita Agen Pengutip Hutang / ...


5 Comments
Suatu usaha yang "baik" dari segi memainkan faktor "psikologi" iaitu memberi persepsi bahawa tindakan Mahkamah telah pun bermula. Jadi kita lihat surat tuntutan ini yang sebenarnya adalah surat yang serupa dengan yang diatas tetapi di olah sedemikian rupa supaya boleh memberikan "impak ketakutan" yang maksima.

ANTARA NOTIS TUNTUTAN LOYAR YANG KREATIF DAN MENGELIRUKAN



50 Comments
  KUALA LUMPUR: Purata 68 individu diisytiharkan muflis setiap hari di negara ini, meningkat 13 peratus daripada 60 orang bankrap setiap hari, tahun lalu. Statistik terkini Jabatan Insolvensi Malaysia (MdI) menunjukkan dari Januari hingga Jun lalu, seramai 12,381 individu sudah diisytiharkan muflis atas pelbagai sebab, sekali gus membayangkan isu kebankrapan yang semakin membelenggu sebilangan rakyat Malaysia. Malah statistik MdI sejak tahun 2007 juga menunjukkan aliran peningkatan individu muflis daripada 13,238 pada 2007, 13,855 (2008), 16,228 (2009), 18,119 (2010), 19,167 (2011), 19,575 (2012) dan 21,987 (2013) dengan keseluruhan kes bankrap bagi tempoh itu mencecah 134,550 orang.   Berita penuh di : http://www.bharian.com.my/node/6267   Fuh!  Suatu jumlah yang banyak.  Akan tetapi ada yang telah di Bankrapkan dengan cara yang tidak betul, cara yang menyeleweng kerana mengambil kesempatan terhadap peminjam yang tidak faham tentang prosedur undang undang. Apakah cara yang menyeleweng itu? Iaitu dalam sesetengah kes (mungkin berjumlah ribuan), Bank dan para Loyarnya telah: […]

KES NAYA: DIAMBANG KEBANKRAPAN – Hutang Pokok RM3,000, Faedah/RIBA Ikut ...


2 Comments
Kita dah sampai pada bahagian tindakan undang undang bagi pinjaman kereta yang tidak berbayar. Slide penuh dalam bentuk Powerpoint boleh didapati di Slideshare iaitu di: atau Koleksi Album Facebook di sini: Album Tindakan Undang Undang Pinjaman Sewa Beli Kita mula dengan slide pertama iaitu slide “pengenalan” kepada tajuk kita: Kalau nak tahu lebih lanjut tentang “Sumber Dana” Pam Tayar dan Pam Basikal tu boleh rujuk atau ulangkaji kat Fakta Tentang Duit Digital, Duit Kertas dan RIBA Seperti juga dengan pinjaman pinjaman yang lain, kita bermula dengan situasi “happy happy” dan “gumbira” iaitu pinjaman telah diluluskan, duit sudah “dilepaskan”, kereta pun dah dapat dan pada tarikh itulah pinjaman itu bermula secara rasmi iaitu tarikh perjanjian pinjaman. Kalau nak ulangkaji cerita “happy happy” ni boleh rujuk balik tajuk dalam blog ini iaitu: Bahagian 5: Bahagian Kutipan Hutang. Pada masa ini, Bank sudah pun mendapat pendapatan “faedah” bagi bulan yang pertama. Sila rujuk […]

Prosedur Undang Undang Pinjaman Kereta (Sewa Beli) Bahagian 2


8 Comments
Sekarang kita dah sampai kepada suatu topik yang “popular” iaitu tindakan undang undang berkenaan dengan pinjaman kereta.  Kenapa? Sebab ramai orang yang memiliki kereta samada yang dibeli baru atau yang terpakai dan kebanyakannya dibeli secara berhutang. Kereta “baru” hari ini akan menjadi “terpakai” apabila ia didaftarkan dan ada yang membuat pinjaman 7 hingga 8 tahun lalu pun belum habis lagi hutang atau membuat hutang baru dengan membuat “refinancing” (kalau ada harga lagi la) atau membeli kereta baru bila hutang lama dah habis. Sebelum kita pergi ke prosedur tindakan undang undang bagi pinjaman kereta, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui.   Semua pembelian kereta yang dibuat melalui pinjaman Bank perlu mematuhi peruntukan peruntukan yang telah ditetapkan oleh Akta Sewa Beli 1967 (Pindaan terbaru 2010) yang dikawal selia oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK). Akta ini telah mengalami beberapa pindaan utama sejak 1967 dan bertujuan untuk melindungi pengguna atau lebih tepat lagi […]

Prosedur Tindakan Undang Undang Pinjaman Kereta (Sewa Beli) Bahagian 1 ...



1155 Comments
BAHAGIAN 3 – PROSES TINDAKAN PENGHAKIMAN   SESI ULANGKAJI   PROSES TINDAKAN UNDANG UNDANG PINJAMAN PERIBADI BAHAGIAN 1: https://www.ceritahutangbankdananda.com/2014/08/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-1/   PROSES TINDAKAN UNDANG UNDANG PINJAMAN PERIBADI BAHAGIAN 2: https://www.ceritahutangbankdananda.com/2014/08/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-2/  

Proses Tindakan Undang Undang: Pinjaman Peribadi/Persendirian Bahagian 3


460 Comments
Sekarang kita telah sampai ke topik yang ditunggu tunggu. Tatacara pelaksanaan tindakan undang undang keatas peminjam yang gagal menjelaskan tunggakan ansuran bulanan. Kita akan mulakan dengan tindakan undang undang keatas peminjam yang gagal membayar hutang peribadi. Mengapa mula dengan hutang peribadi? Kerana hutang ini yang “paling rendah martabatnya” iaitu “kekuatan” sandaran pinjaman adalah kepada individu itu sendiri iaitu pendapatan bulanannya. Kalau ada pun cagaran lain ialah penjamin kepada pinjaman itu. Bagi pinjaman kereta dan rumah, cagaran adalah kereta dan rumah itu sendiri selain dari pendapatan individu dan juga penjamin jika ada. Sebab itu selalunya pinjaman jenis ini dipanggil “unsecured loan” atau secara bebasnya diterjemahkan kepada pinjaman “tak berapa selamat”. Dalam kes peminjam mempunyai banyak hutang dengan beberapa Bank misalnya dan telah jatuh muflis dan setelah berlakunya lelongan segala harta yang dimilikinya, keutamaan akan diberi kepada Bank pemiutang yang mempunyai cagaran dalam bentuk harta benda dan yang terakhir sekali yang akan […]

Proses Tindakan Undang Undang: Pinjaman Peribadi/Persendirian Bahagian 1


11 Comments
Semasa saya “muda muda” dulu, saya merasa kagum apabila pertama kali menjejakkan kaki kedalam Bank. Sebelum itu cuma melihat “transaksi” Bank Simpanan Pejabat Pos yang tak nampak glamer dengan tempat yang sempit dan bercampur baur dengan transaksi setem, “Money Order” dan “Postal Order”. Bila nengok kaunter Bank dan kerani kerani dibarisan hadapan dan dibelakang mereka ada “pegawai” atau “pengurus” yang nampak rilek sahaja macam takde kerja dan sekali sekala akan “menyain” voucher yang diberikan oleh kerani lalu hati saya terdetik “kalau dapat kerja kat Bank bagus jugak, kerja senang, glamer pulak tu, saham bagus” sehinggalah ditakdirkan saya dapat bekerja disuatu institusi kewangan bertaraf “pegawai” dan bertali leher tapi gaji separuh dari kerani. Masa itu baru tahu disebalik “pintu depan” kerani kaunter dan pegawai kat belakang tu ada ruang yang lebih luas dan “macam macam ada” dan diantara bahagian yang ada ialah bahagian kutipan hutang dan kerjanya bukanlah “senang” seperti yang […]

BAHAGIAN 5 – BAHAGIAN KUTIPAN HUTANG



14 Comments
Seperti yang saya telah katakan sebelum ini, walaupun dalam situasi ekonomi yang “sihat” dan “normal”, tunggakan bayaran akan tetap terjadi kerana “acuan”nya adalah begitu. “Duit baru” mengejar “duit lama” atau “Duit Baru yang lain” yang semuanya berasal dari kosong, semata mata untuk membayar “faedah” atau RIBA yang “mencuri” dari bekalan wang sedia ada. “Acuan” RIBA yang memastikan hutang hutang baru terpaksa dibuat untuk menampung bayaran hutang lama yang sentiasa tidak mencukupi. Yang berkedudukan lemah dari segi pendapatan akan gagal dahulu membayar ansuran diikuti dengan yang lain akibat tekanan inflasi yang sentiasa meningkat. Untuk ulangkaji fakta acuan ini, sila ke link dibawah: Fakta Tentang Bank, Duit Digital dan RIBA from Abu Ammar Pada masa krisis kewangan berlaku, kadar hutang tertunggak akan bertambah dengan kadar yang lebih tinggi. Disinilah kakitangan bahagian kutipan hutang dan Agensi Kutipan Hutang akan menggandakan usaha pengutipan hutang untuk kekal “hidup” kerana apabila tidak dapat mengutip pulangan dari […]

BAHAGIAN 4 – JENIS JENIS TUNGGAKAN HUTANG


ULANGKAJI BAHAGIAN SEBELUM INI   BAHAGIAN 4  – JENIS JENIS TUNGGAKAN HUTANG   https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/29/bahagian-4-jenis-jenis-tunggakan-hutang/   Bahagian 2   https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/27/bahagian-2-jenis-jenis-peminjam/   Bahagian 1   https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/26/bank-dan-agensi-pengutip-hutang-kutipan-hutang-semasa-dan-hutang-lapuk/

BAHAGIAN 3 – JENIS JENIS HUTANG ISIRUMAH


Satu lagi faktor yang kita perlu faham bahawa Bank Bank memberikan pinjaman kepada pelbagai jenis peminjam berdasarkan kepada “keupayaan kewangan” masing masing dan keupayaan untuk membayar balik pinjaman. Sudah semestinya pihak Bank akan sentiasa berhati hati dalam menyiasat latar belakang peminjam sebelum memberikan pinjaman tetapi akan ujud kes kes “atas pagar ” atau “terlompat pagar” ” atau “budi bicara” atas sebab sebab tertentu yang kadangkala berdasarkan kepada andaian bahawa pendapatan mereka akan meningkat pada masa akan datang.   Faktor inflasi, pengurangan kuasa beli duit kertas, kitaran kemelesetan ekonomi global dan tempatan tidak selalunya diambilkira kerana ekonomi Negara dijangka akan mengalami “pertumbuhan” yang berterusan dengan inflasi sebagai kesan sampingan yang tidak dapat dielakkan.   Dalam pada itu, ada juga pinjaman yang berasaskan siapa yang kita kenal dalam Bank bak kata omputeh “technology know who” walaupun keadaan kewangannya tidak “kuat” seperti kuatnya A-A-A-A-Ali Cafe. Kadangkala ia berlaku dimana peminjam sebegini mendapat kadar […]

BAHAGIAN 2 – JENIS JENIS PEMINJAM



7 Comments
HUTANG ISIRUMAH MALAYSIA MENCAPAI TAHAP MEMBIMBANGKAN Berdasarkan kepada lapuran Bank Negara, hutang isirumah Malaysia sudah mencecah 86% dari KDNK, yang paling tinggi di Asia (Yabedabedu! Kita Nombor 1!)  iaitu melebihi RM755 billion++ (RM755,000,000,000). Angka ini sentiasa berubah dan mungkin sudah melebihi jumlah ini. Apa yang penting ia merupakan jumlah yang sangat besar dan membimbangkan. KDNK pun sebenarnya bersifat subjektif dan dibiayai oleh hutang  juga tapi kita akan cerita di blog post yang lain. Ini merupakan suatu angka yang membimbangkan dimana hampir kesemua warga kerja dan peniaga dibebani dengan beban hutang. Jumlah ini mungkin sudah mencecah hampir RM1 trillion (RM1,000,000,000,000) jika hutang Along turut diambilkira.       BAHAGIAN 2 – JENIS DAN “MUTU’ PEMINJAM   https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/27/bahagian-2-jenis-jenis-peminjam/   Bahagian 4 https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/29/bahagian-4-jenis-jenis-tunggakan-hutang/  

BANK DAN AGENSI PENGUTIP HUTANG – KUTIPAN HUTANG SEMASA DAN ...