Tags Yang Digunakan Beban Hutang


PENGAKUAN/CONFESSION PEMBACA. MIMPI NGERI HAMPIR DIBANKRAPKAN OLEH BANK ATAS KESILAPAN BANK SENDIRI   Assalamualaikum. Kali ini kita kongsikan pulak satu pengalaman dari seorang pembaca Page FB https://www.facebook.com/ceritahutang/ dan Blog http://www.ceritahutangbankdananda.com/ yang hampir diBankrapkan oleh Bank bukan atas salah beliau sepenuhnya tetapi atas kesilapan Bank sendiri dan ikuti kegigihan beliau mempertahankan diri beliau di Mahkamah setelah hampir satu tahun yang akhirnya kemenangan berpihak kepada beliau apabila dilepaskan oleh Mahkamah. Ikuti kisah beliau supaya boleh menjadi panduan bagi mereka yang mempunyai masalah yang sama.   Assalamualaikum.. Berikut adalah kronologi kes saya berkenaan kes keBankrapan yang saya lalui di Mahkamah Tinggi dari tahun 2015 hingga penghujung 2016 dan Bank menarik balik kes. Saya harap agar perkongsian saya ini memberi manfaat dan membuka mata kepada semua yang menerima nasib yang sama seperti saya.   PERMOHONAN PEMBIAYAAN PERIBADI ISLAMIC. Pada tahun Mac 2011, saya telah membuat pinjaman peribadi Islamic di sebuah Bank. Perjanjian pembiayaan yang […]

PENGAKUAN/CONFESSION PEMBACA YANG HAMPIR DIBANKRAPKAN ATAS KESILAPAN BANK


SOALAN CEPUMAS: KALAU DAH TAK DAPAT BAYAR HUTANG, PERLUKAH MINTA PERTOLONGAN AKPK? KENA BLACKLIST KE? NANTI TAK DAPAT BUAT LOAN LAGI… Assalamualaikum. Saya selalu mendapat soalan berkenaan keraguan untuk mendapatkan khidmat AKPK bagi mentadbir dan mengawal hutang yang sudah tidak dapat dikawal lagi. HARUS DIINGAT saya tak kerja dengan AKPK dan saya bukan promosi AKPK. Tak dapat apa apa pun sebab khidmat AKPK adalah PERCUMA. Saya cuma memberi pilihan jika dah “jem kreng” tak tahu nak buat apa dah bila sangkut bab hutang. Berikut adalah antara sedutan soalan dan jawapan yang diterima: SEDUTAN JAWAPAN Apa maksud “dia yg x setuju coz kalau dah under AKPK mmg x dpt nak apa2 nanti .. tapi belum tentu AKPK dpt kurangkan jugak byran… ” Adakah beliau memikirkan kalau pergi AKPK takde harapan nak dapat loan lagi? Kalau tak pergi dan dibiarkan loan tertunggak dan cuba selesaikan sendiri “pada suatu hari nanti” ada harapan […]

PERGI AKPK KENA BLACKLIST KE?


63 Comments
Ramai yang bertanya apa yang harus dibuat jika dikenakan tindakan Bankrapsi. Tidak kurang juga yang bertanya adakah cara untuk “melawan” atau “mengenepikan” tindakan ini. Jawapannya “Ya” dan “Tidak” iaitu agak subjektif dan bergantung kepada keadaan kerana setiap kes adalah secara umumnya agak unik dan mempunyai sedikit sebanyak perbezaan. Akan tetapi proses Bankrapsi perlu melalui beberapa prosedur yang perlu dipatuhi oleh Bank dan Loyarnya dengan terperinci. Kalau ada yang tersilap boleh mengakibatkan tindakan perlu dimulakan semula dari awal. Jadi “melawan” dari segi teknikal boleh untuk “melambat lambatkan permainan” atau mungkin juga DEFENDAN (Peminjam) mempunyai alasan yang sangat sangat kukuh seperti sedang dalam proses menjual aset untuk menyelesaikan hutang dan sebagainya tapi itupun bergantung kepada budibicara Mahkamah. Pokoknya untuk melambatkan atau membatalkan proses Bankrapsi. Malangnya apabila tiada apa lagi yang boleh dilakukan maka terpaksalah akur dengan status Bankrap. Saya ada menerima satu perkongsian dari seorang Bankrap diruangan forum di blog yang mungkin […]

PERKONGSIAN SEORANG BANKRAP



12 Comments
SATU LAGI KHIDMAT PESANAN MASYARAKAT. SEBARKAN SUPAYA FAHAM TINDAKAN UNDANG UNDANG YANG SEBENAR. HUTANG MEMANG KENA BAYAR TAPI ADA SALURAN UNTUK BUAT RUNDINGAN DENGAN BETUL. JANGAN JADI MANGSA TEMBERANG AGEN KUTIP HUTANG. Assalamualaikum. Kita kongsikan satu lagi episod GEMPAQ Agen Kutip Hutang dalam bab sita menyita ni. Saya dah banyak kali cerita pasal ni tapi upload lagi buat manfaat bersama. SEDUTAN SOALAN “Pegawai yag call tu jgk bgtau kalau beliau xde terima call dr peguam terbabit sblm pukul 5ptg, proses untuk dtg rumah dan bg writ saman akan diteruskan..(dtg ptg smlm atau isnin ni 29/8/16).saye call peguam tersebut dan peguam tu bgtau blh setel kes luar mahkamah tp kne call pegawai yg pegang fail case saye untuk tau jumlah yg perlu bayar untuk tarik balik writ saman tersebut..peguam tersebut ade bg no phone pegawai tu..saye call pegawai tu dan disuruh bayar jumlah penuh pinjaman ptg tu jgk dan hntr gambar […]

TINDAKAN MAHKAMAH TAK PAKAI SMS, EMAIL. FAHAMI PROSES SITA MENYITA ...


2 Comments
LAGI CERITA AGEN KANTOI DAN KURANG AJAQ… WAHAI AGENSI PENGUTIP HUTANG! BERILAH LATIHAN SECUKUPNYA KEPADA STAFF ANDA SEBELUM MEREKA MEMALUKAN SYARIKAT ANDA DENGAN FAKTA FAKTA BOHONG MALAH MENUNJUKKAN BETAPA MEREKA SENDIRI TIDAK ARIF TENTANG TINDAKAN UNDANG UNDANG. INI ZAMAN INTERNET, ABANG GOOGLE KAN ADA.. Kita tengok screenshot ini: Ayat pertama kira oklah macam biasa. Ayat Kedua: “Pihak Bank boleh mengambil tindakan CCRIS serta tindakan WSS (sita) jika tunggakan tidak dijelaskan sebelum tarikh yang ditetapkan” Tindakan CCRIS? Bank tidak perlu ambik “tindakan CCRIS” kerana setiap orang yang ambik loan, Bank Bank MESTI hantar lapuran ke Bank Negara setiap bulan tentang “kelakuan” peminjam mereka. CCRIS ialah (Central Credit Reference Information System) iaitu pengkalan data yang dikawal selia oleh Bank Negara dan akan memberikan rekod peminjam pada tempoh 12 bulan yang terkini termasuk tindakan undang undang yang telah diambil pada tempoh tersebut. Ia dibuat secara auto tak kira bagus atau tidak peminjam tu. […]

ADOI! KANTOI LAGI. KES AGEN KUTIP HUTANG MENGAJI TAK ABIH


  Assalamualaikum. Hari ni nak kongsi pengalaman Tuan Megat Zainurul Anuar dengan Ambank. Saya telah mendapat keizinan beliau untuk berkongsi kisah ini. Lagipun blog ni kan pasal cerita hutang. Jadi inilah dia: Kisah Saya di AmBank   02. Di AmBank Jalan Yap Kwan Seng   Saya ke kaunter bayaran di 1st foor dan beritahu saya nak mintak turunkan interest sebab interest asal sekitar 1.5% sahaja tapi sekarang AmBank dah naikkan ke 9.35%, ini bermakna saya kena bayar RM1,145++ setiap bulan dan sekarang dah kena bayar RM1,876++ setiap bulan, beza dalam RM700 sebulan akibat kenaikan interest. Kaunter beritahu saya kena buat full payment dahulu lepastu terus ke tingkat 3 untuk pengurangan. Saya terus ke tingkat 3 untuk dapatkan penjelasan sebelum saya buat pembayaran penuh.   04. Di Tingkat 1 AmBank YKS   Saya tanya kaunter berapa amount pending, officer tu cakap RM4,548.52. Saya beritahu saya nak buat full payment RM4,548.52. Lepas […]

KONGSI CERITA KES NAYA PINJAMAN PERUMAHAN (RIBA TERSEMBUNYI DAN TERMA ...



2 Comments
Kita dah sampai pada bahagian tindakan undang undang bagi pinjaman kereta yang tidak berbayar. Slide penuh dalam bentuk Powerpoint boleh didapati di Slideshare iaitu di: atau Koleksi Album Facebook di sini: Album Tindakan Undang Undang Pinjaman Sewa Beli Kita mula dengan slide pertama iaitu slide “pengenalan” kepada tajuk kita: Kalau nak tahu lebih lanjut tentang “Sumber Dana” Pam Tayar dan Pam Basikal tu boleh rujuk atau ulangkaji kat Fakta Tentang Duit Digital, Duit Kertas dan RIBA Seperti juga dengan pinjaman pinjaman yang lain, kita bermula dengan situasi “happy happy” dan “gumbira” iaitu pinjaman telah diluluskan, duit sudah “dilepaskan”, kereta pun dah dapat dan pada tarikh itulah pinjaman itu bermula secara rasmi iaitu tarikh perjanjian pinjaman. Kalau nak ulangkaji cerita “happy happy” ni boleh rujuk balik tajuk dalam blog ini iaitu: Bahagian 5: Bahagian Kutipan Hutang. Pada masa ini, Bank sudah pun mendapat pendapatan “faedah” bagi bulan yang pertama. Sila rujuk […]

Prosedur Undang Undang Pinjaman Kereta (Sewa Beli) Bahagian 2


8 Comments
Sekarang kita dah sampai kepada suatu topik yang “popular” iaitu tindakan undang undang berkenaan dengan pinjaman kereta.  Kenapa? Sebab ramai orang yang memiliki kereta samada yang dibeli baru atau yang terpakai dan kebanyakannya dibeli secara berhutang. Kereta “baru” hari ini akan menjadi “terpakai” apabila ia didaftarkan dan ada yang membuat pinjaman 7 hingga 8 tahun lalu pun belum habis lagi hutang atau membuat hutang baru dengan membuat “refinancing” (kalau ada harga lagi la) atau membeli kereta baru bila hutang lama dah habis. Sebelum kita pergi ke prosedur tindakan undang undang bagi pinjaman kereta, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui.   Semua pembelian kereta yang dibuat melalui pinjaman Bank perlu mematuhi peruntukan peruntukan yang telah ditetapkan oleh Akta Sewa Beli 1967 (Pindaan terbaru 2010) yang dikawal selia oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK). Akta ini telah mengalami beberapa pindaan utama sejak 1967 dan bertujuan untuk melindungi pengguna atau lebih tepat lagi […]

Prosedur Tindakan Undang Undang Pinjaman Kereta (Sewa Beli) Bahagian 1 ...


1155 Comments
BAHAGIAN 3 – PROSES TINDAKAN PENGHAKIMAN   SESI ULANGKAJI   PROSES TINDAKAN UNDANG UNDANG PINJAMAN PERIBADI BAHAGIAN 1: https://www.ceritahutangbankdananda.com/2014/08/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-1/   PROSES TINDAKAN UNDANG UNDANG PINJAMAN PERIBADI BAHAGIAN 2: https://www.ceritahutangbankdananda.com/2014/08/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-2/  

Proses Tindakan Undang Undang: Pinjaman Peribadi/Persendirian Bahagian 3



11 Comments
Semasa saya “muda muda” dulu, saya merasa kagum apabila pertama kali menjejakkan kaki kedalam Bank. Sebelum itu cuma melihat “transaksi” Bank Simpanan Pejabat Pos yang tak nampak glamer dengan tempat yang sempit dan bercampur baur dengan transaksi setem, “Money Order” dan “Postal Order”. Bila nengok kaunter Bank dan kerani kerani dibarisan hadapan dan dibelakang mereka ada “pegawai” atau “pengurus” yang nampak rilek sahaja macam takde kerja dan sekali sekala akan “menyain” voucher yang diberikan oleh kerani lalu hati saya terdetik “kalau dapat kerja kat Bank bagus jugak, kerja senang, glamer pulak tu, saham bagus” sehinggalah ditakdirkan saya dapat bekerja disuatu institusi kewangan bertaraf “pegawai” dan bertali leher tapi gaji separuh dari kerani. Masa itu baru tahu disebalik “pintu depan” kerani kaunter dan pegawai kat belakang tu ada ruang yang lebih luas dan “macam macam ada” dan diantara bahagian yang ada ialah bahagian kutipan hutang dan kerjanya bukanlah “senang” seperti yang […]

BAHAGIAN 5 – BAHAGIAN KUTIPAN HUTANG


14 Comments
Seperti yang saya telah katakan sebelum ini, walaupun dalam situasi ekonomi yang “sihat” dan “normal”, tunggakan bayaran akan tetap terjadi kerana “acuan”nya adalah begitu. “Duit baru” mengejar “duit lama” atau “Duit Baru yang lain” yang semuanya berasal dari kosong, semata mata untuk membayar “faedah” atau RIBA yang “mencuri” dari bekalan wang sedia ada. “Acuan” RIBA yang memastikan hutang hutang baru terpaksa dibuat untuk menampung bayaran hutang lama yang sentiasa tidak mencukupi. Yang berkedudukan lemah dari segi pendapatan akan gagal dahulu membayar ansuran diikuti dengan yang lain akibat tekanan inflasi yang sentiasa meningkat. Untuk ulangkaji fakta acuan ini, sila ke link dibawah: Fakta Tentang Bank, Duit Digital dan RIBA from Abu Ammar Pada masa krisis kewangan berlaku, kadar hutang tertunggak akan bertambah dengan kadar yang lebih tinggi. Disinilah kakitangan bahagian kutipan hutang dan Agensi Kutipan Hutang akan menggandakan usaha pengutipan hutang untuk kekal “hidup” kerana apabila tidak dapat mengutip pulangan dari […]

BAHAGIAN 4 – JENIS JENIS TUNGGAKAN HUTANG


ULANGKAJI BAHAGIAN SEBELUM INI   BAHAGIAN 4  – JENIS JENIS TUNGGAKAN HUTANG   https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/29/bahagian-4-jenis-jenis-tunggakan-hutang/   Bahagian 2   https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/27/bahagian-2-jenis-jenis-peminjam/   Bahagian 1   https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/26/bank-dan-agensi-pengutip-hutang-kutipan-hutang-semasa-dan-hutang-lapuk/

BAHAGIAN 3 – JENIS JENIS HUTANG ISIRUMAH



Satu lagi faktor yang kita perlu faham bahawa Bank Bank memberikan pinjaman kepada pelbagai jenis peminjam berdasarkan kepada “keupayaan kewangan” masing masing dan keupayaan untuk membayar balik pinjaman. Sudah semestinya pihak Bank akan sentiasa berhati hati dalam menyiasat latar belakang peminjam sebelum memberikan pinjaman tetapi akan ujud kes kes “atas pagar ” atau “terlompat pagar” ” atau “budi bicara” atas sebab sebab tertentu yang kadangkala berdasarkan kepada andaian bahawa pendapatan mereka akan meningkat pada masa akan datang.   Faktor inflasi, pengurangan kuasa beli duit kertas, kitaran kemelesetan ekonomi global dan tempatan tidak selalunya diambilkira kerana ekonomi Negara dijangka akan mengalami “pertumbuhan” yang berterusan dengan inflasi sebagai kesan sampingan yang tidak dapat dielakkan.   Dalam pada itu, ada juga pinjaman yang berasaskan siapa yang kita kenal dalam Bank bak kata omputeh “technology know who” walaupun keadaan kewangannya tidak “kuat” seperti kuatnya A-A-A-A-Ali Cafe. Kadangkala ia berlaku dimana peminjam sebegini mendapat kadar […]

BAHAGIAN 2 – JENIS JENIS PEMINJAM


7 Comments
HUTANG ISIRUMAH MALAYSIA MENCAPAI TAHAP MEMBIMBANGKAN Berdasarkan kepada lapuran Bank Negara, hutang isirumah Malaysia sudah mencecah 86% dari KDNK, yang paling tinggi di Asia (Yabedabedu! Kita Nombor 1!)  iaitu melebihi RM755 billion++ (RM755,000,000,000). Angka ini sentiasa berubah dan mungkin sudah melebihi jumlah ini. Apa yang penting ia merupakan jumlah yang sangat besar dan membimbangkan. KDNK pun sebenarnya bersifat subjektif dan dibiayai oleh hutang  juga tapi kita akan cerita di blog post yang lain. Ini merupakan suatu angka yang membimbangkan dimana hampir kesemua warga kerja dan peniaga dibebani dengan beban hutang. Jumlah ini mungkin sudah mencecah hampir RM1 trillion (RM1,000,000,000,000) jika hutang Along turut diambilkira.       BAHAGIAN 2 – JENIS DAN “MUTU’ PEMINJAM   https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/27/bahagian-2-jenis-jenis-peminjam/   Bahagian 4 https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/29/bahagian-4-jenis-jenis-tunggakan-hutang/  

BANK DAN AGENSI PENGUTIP HUTANG – KUTIPAN HUTANG SEMASA DAN ...