MASALAH KAD KREDIT


Home Forums CERITA KAD KREDIT MASALAH KAD KREDIT

This topic contains 384 replies, has 4 voices, and was last updated by  uknownname 3 days, 2 hours ago.

  • Author
    Posts
  • #720 Reply

    Abu Ammar
    Keymaster

    Untuk pertanyaan yang ringkas dan perbincangan umum, sila gunakan forum ini. Bagi yang perlu untuk penyemakan dokumen dalam kes kes yang perlu ke Mahkamah, Sila gunakan ruangan komen ditopik yang berkaitan.

  • #857 Reply

    ahmad

    Salam tuan,
    Sy ada bbrp kad kredit dgn berbagai limit dari 2k hingga 20k.Menyesal sbb byk hutang… Sy pernah masuk dlm program DMP dgn AKPK dan bayaran pun baik tiap2 bulan sehinggalah gaji sy dikurangkan oleh majikan kerana tiada projek.Sy sempat byr AKPK selama 2 tahun.Baru2 ni sy dikeluarkan dari program kerana gagal bayar.Lebih kurang 4-5 bulan dah tak dapat bayar…kalau ada pun sikit2.Surat dr agensi kutip hutang dah mula sampai.Sy dah cek ctos dan ada satu.

    Apa yang harus saya buat tuan?

    • #1074 Reply

      Abu Ammar
      Keymaster

      Tuan

      Saya sudah terima salinan CTOS dan surat penarikan balik AKPK. Cuma dalam lapuran CTOS tiada tarikh bagi Writ Saman terbabit. Sila buat semakan diMahkamah dimana Writ Saman itu dikeluarkan (melalui nombor rujukan Mahkamah) untuk mengetahui status sebenar tindakan undang undang yang telah dikenakan.

  • #858 Reply

    Abu Ammar
    Keymaster

    Wa’alaikumussalam.

    Berapa soalan

    1) Dengan program DMP AKPK, berapa Bank yang terlibat?

    2) Berapa banyak yang telah dibayar dan berapa lagi baki (atau baki baki) yang tinggal?

    3) adakah Tuan mempunyai aset lain diatas nama Tuan seperti Rumah dan kereta dan kalau ada, berapa baki yang tinggal dan nilai semasa kedua duanya, (agak agak ajelah)

    Sila detailkan satu persatu. Kalau ada surat menyurat AKPK tentang penurunan kadar faedah dan terma terma syarat penstrukturan semula dengan AKPK boleh emailkan pada saya.

    Tuan tak perlu beri full detail disini. Sila emailkan:

    1) Lapuran CTOS
    2) Agreement AKPK dengan Bank
    3) Surat cinta dari Agen Collection Hutang (kalau ada)

    Boleh emailkan ke codetyco@ceritahutangbankdananda.com. Maklumat ini akan dirahsiakan dan kalau nak guna untuk memberi panduan kepada orang lain, nama nama dan butir butir akan dipadamkan seperti yang Tuan boleh lihat di blog ini.

  • #1031 Reply

    Jeff Lee

    @ ahmad

    Sy dah cek ctos dan ada satu.
    Apa hal yang di catit di CTOS?
    Tindakan saman di Makhamah?

    Q’s
    1/ Your current address is the same as in bank mailing records?
    2/ Anda masih ada “statement of ac” dari AKPK. Tlg email kepada Tuan Abu Ammar juga.

    When even you have defaulted on 2 months payments to AKPK, once a bank opt out, the whole DMP collapses. The banks would try to “revert” back to the old exhorbitant high interests rates. Do keep the agreements between you, AKPK and the banks. In the event of a lawsuit, these docs is proof of your attempt to repay debts which is a “plus” in the eyes of the law.

    Do also go to BNM to extract a copy of your CCRIS there. It can help Tuan Ammar to assess your situation better.

    Amaran
    Jika ada tindakan di Makhamah (saman), anda mesti pergi. Jika tidak, perkhimatan(Judgement) yang tidak adil akan di jatuhkan kepada anda.

  • #1032 Reply

    Ibnu Al Mukhtar

    Assalamualaikum.

    Pada tahun 2012 saya buat pinjaman kad kredit (limit 5k). Hutang asal saya RM 3000 tapi setelah gagal membuat pembayaran minimum (julai 2013-sekarang), hutang saya telah meningkat kepada RM 9000.

    Soalan saya,

    Apakah cara terbaik utk sy selesaikan hutang ni dan clearkan nama sy daripada blacklist?

    1. Menghubungi akpk dan buat bayaran bulanan selama 10 tahun?
    2. Membuat pembayaran lumpsum RM 4000 setelah berunding dgn manager bank tempat sy buat loan?

  • #1033 Reply

    Jeff Lee

    @ Ibnu

    clearkan nama sy daripada blacklist?
    Siapa suda blacklist awak?

    1. Menghubungi akpk dan buat bayaran bulanan selama 10 tahun?
    Bolih juga. Tapi mesti faham bila anda adalah di dalam DMP AKPK, apabila awak nak meminta pinjaman baru dari bank lain, kemungkinan application anda akan di tolakan.

    2. Membuat pembayaran lumpsum RM 4000 setelah berunding dgn manager bank tempat sy buat loan?
    Bolih cuba. Tapi saya rasa bank akan tolak “tawaran” ini.

    Tertungak ini suda lama. Awak mesti pastikan adakah tindakan Makhamah di lakukan olih bank tersebut. Semak status kamu dari CTOS.

  • #1070 Reply

    Ibnu Al Mukhtar

    Tqvm kpd admin & en jeff lee

    Apakah cara utk sy hentikan kadar faedah yg semakin meningkat setiap bulan?

    Setakat ini belum ada apa apa surat dari mahkamah @ pihak bank. Hanya surat penyata setiap bulan drpd bank dan juga debt collector.

    • #1072 Reply

      Jeff Lee

      @ ahmad
      Tlg scan kopi CTOS dan hanter ke Tuan Abu Ammar.

      Jgn bagi alamat tinggalan baru kepada bank atau bill collectors skrg. Suda bolih dapat surat2 sudah cukup. Mest ambil berat kpd surat dari bank2 tersebut. Email ke forum ini bila dapat surat lowyer. Yang buat skrg, tukar nombor talipon lebih senang hati.

    • #1073 Reply

      Jeff Lee

      @ Ibnu

      Personal Opinion
      Cara 1
      Cuba nego dgn bank direct untuk “tawaran”. Jika bank tak terima “tawaran” buat

      Cara 2
      Approach AKPK. masuk AKPK DMP
      Kurangkan faedah ke 9% per annum str line basis.
      Bila suda masuk DMP, bank tak bolih masuk “Late payment Charges” atau 18% daily rest compounded interests dan 1% “Penalty” charges. Skrg ikut undang2 di Cardmember Application Form yang anda suda tandakan, bank bolih buat begitu secara legal. Interests gila tu bolih mati sesiapa pun.
      Work out, based on your ability to pay according to your declared income, the shortest number of instalments, maybe make a larger “downpayment”.

      Your BNM CCRIS is already “bad” it would take at least 12 months to clear this “blacklisting”. So, try to reschedule to at least 12 months repayments.

  • #1071 Reply

    ahmad

    Terima kasih Tuan Abu Ammar dan Mr. Jeff Lee

    Saya tiada harta,yg ada cuma sebuah kereta proton iswara lama..rumah yang saya tinggal sekarang adalah kepunyaan abang saya.Dia suruh saya jaga rumah tu.Alamat surat-menyurat adalah di rumah bapa saya lbh kurang 3 km saja.
    Saya memang nak bayar tp masa tu tak mampu…dan skrg bila dah tertunggak lagilah susah.
    Saya dah email detail Akpk.

    • #1075 Reply

      Jeff Lee

      @ Ahmad

      http://efiling.kehakiman.gov.my

      Masuk website ini and masukan file nomber yang di dalam CTOS mengikut tempatan Makhamah. Cuba semak adakan tarikh tak.

  • #1076 Reply

    ahmad

    tq mr. jeff lee

    sy dah email pada tuan.

  • #1599 Reply

    huda

    Tuan,

    Last week, saya ada terima call Dari sykt pemiutang wakil Maybank utk tunggakan kad kdt saya sebanyak sRM3.8k. Utk pengetahuan tuan, saya tidak lagi bekerja sejak Januari 2015. Dan bru memulakan pekerjaan baru pada 1/9/15. Mereka meminta saya bankin rm2k utk hold saman. Tapi saya nego dgn byr rm500 dahulu. Tapi dgn syarat STP ari isnin, saya perlu bankin rm200-300 me akaun kad kredit saya. Tapi bila saya cek statement via online, tunggakkan minimum yg saya perlu byr ada rm830. Perlukan ke saya membuat byrn STP minggu wlpn is melebihi tunggakan minimum?

    Yg kedua, suami saya turut alami kes yg sama. Tunggakan DLM 7k. Kami dh buat byrn last week rm500. Dan 2 ari lepas, ada org call cakap dia dri jbtn pendaftaran mahkamah mitak suami saya buat byrn lgi 1.7k DLM masa 48jam. Kalo x, dia akan dtg lelong BRG DLM rumah. Mslhnya kami Cuba nak nego mcm kes saya iaitu byrn rm200-300 stp minggu tapi mereka tetap paksa kami banking 1.7k by jumaat ni. Dan kami mmg xde duit langsung. Brg kemas pun xde. Ugutan beku akaun, dtg pjbt ITU pun mereka ada mention jgkjgk. Skrg tidur mlm pn x Lena SBB asik pk mcmn nk dptkan DLM masa terdekat. Mohon nasihat tuan mengenai half ni.

    Dan utk pengetahuan tuan,esok saya akan call akpk utk buat appointment kerana masih ada bbrp bank yg saya tertunggak hutang. Dan stakat ni belum ada notis DRI bank lain kecuali Maybank. Adakah akpk dpt membantu DLM masa terdekat?

  • #1602 Reply

    Abu Ammar
    Keymaster

    Assalamualaikum Puan Huda

    Yang call Puan dan suami Puan adalah Agen Pengutip Hutang. Kalau minimum Payment RM830, bayar saja RM830.00. Tak perlu bayar tiap tiap minggu macam dia cakap. Cuma kalau boleh jangan amalkan minimum payment sebab interest akan naik bersama finance charges. Saya faham dalam kesempitan sekarang itu yang termampu tetapi untuk jangka masa panjang ia akan “menggigit” Puan dan suami dengan lebih teruk lagi dan Agen ini sentiasa akan mengganggu Puan dan suami.

    Bab nak lelong barang barang dalam rumah memang TEMBERANG utama dan “senjata”