Artikel Mengikut Kategori Hire Purchase


Assalamualaikum. Soalan ni selalu saya dapat dan kali ini kita bagi penjelasan supaya dapat faham dengan jelas. Pertama sekali yang kena faham, dalam Perjanjian Sewa Beli, perkataan yang akan digunakan adalah PEMILIK dan PENYEWA. PEMILIK adalah Bank atau Syarikat Kredit yang memberikan pinjaman untuk pembelian kereta. PENYEWA pulak ialah, orang yang “menyewa” kereta dengan pilihan untuk “membeli” kereta bila habis bayar. Jadi kereta bukanlah milik orang yang “menyewa” dalam erti kata lain “peminjam”. Jadi kereta yang kita bawak hari hari, “make up” macam macam dan jaga dan bersihkan itu bukanlah kita yang punya. “BANK YANG PUNYA” (Buat suara macam Jin dalam Gua dalam cerita Ahmad Albab). Kita dah faham dan tersedar dari mimpi yang indah kita berbalik kepada soalan cepumas tadi: BERBALIK KEPADA SOALAN BETUL KE KALAU DAH BAYAR 75% DARI HARGA KERETA DALAM PERJANJIAN SEWA BELI BANK TAK BOLEH TARIK KERETA? KALAU BETUL BAGUSLAH. BOLEH “BERNAFAS” SEKEJAP. BETUL KA […]

DAH BAYAR 75% ANSURAN BANK TAK BOLEH TARIK KERETA?


17 Comments
  ASSALAMUALAIKUM. KISAH INI BOLEH DIKATAKAN SAMBUNGAN KEPADA ARTIKEL “ADU MENGADU: BERBALOIKAH MEMBUAT ADUAN?” (https://www.ceritahutangbankdananda.com/2017/02/adakah-adu-mengadu-ke-head-office-bank-negara-dan-lain-lain-ada-manfaatnya/) BARU BARU INI. RINGKASAN KISAH INI:   Kita namakan pengadu kita sebagai Cik Lita yang telah menjadi penjamin kepada adiknya untuk membeli sebuah kereta dan pinjaman dibuat di Bank RNR. Pinjaman dibuat pada tahun 2005. Setahun kemudian (Nota: tahun 2006 – ingat tu. Sekarang dah 2017) Kereta telah ditarik dan dilelong pada tahun 2006 juga. Setelah 10 tahun berlalu (cerita ni tahun 2016) tiba tiba ada panggilan dari Agen Kutip Hutang ‘Koo Tip Hoo Tang” yang agak “famous” dengan cara kutipan yang agak kasar dan sangatlah tidak berbudi bahasa. Cik Lita telah membuat pengaduan kepada Bank Negara tentang Agen dan juga mempersoalkan kenapa hanya selepas 10 tahun Bank mengambil tindakan. Kita ikuti “perbualan” dan perbincangan saya dengan Cik Lita dan kesudahan dari tindakan ini:   As salam, Saya amat memerlukan bantuan dari Encik Ammar. Bagaimana […]

KES HUTANG LAPUK KERETA. AKHIRNYA BANK MENGAKU TAK BOLEH AMBIL ...


Saya harap jika ada peminjam peminjam dari mana mana Institusi Kewangan atau Bank yang telah "meninggal" yang mengalami masalah yang sama atau merasa ragu tentang jumlah tuntutan hutang yang lama, boleh email saya di codetyco@ceritahutangbankdananda.com dan kalau boleh sertakan dokumen dokumen sokongan untuk analisa dan perkongsian bersama.

KES NAYA LAGI: Kisah Graf Misteri – Yang Mana Satu ...



161 Comments
  SAMBUNG BAYAR DULU DAN SEKARANG   Suatu “perkhidmatan” yang agak “popular” dikalangan masyarakat yang boleh dikategorikan sebagai “niche market” ialah perkhidmatan “sambung bayar” kereta. Benda ni dah wujud sejak sekian lama dahulu biasanya berlaku apabila seorang Penyewa sudah tidak mampu membayar ansuran bulanan dan meminta orang lain untuk “menyambung” bayaran ansuran dengan  Bank . “Pembeli” atau si “Penyambung Bayar” akan diminta membayar sejumlah wang sebagai deposit atau diminta untuk melunaskan tunggakan bulanan sebagai “deposit” dan suatu perjanjian akan dimeterai diantara mereka iaitu “Penyambung Bayar” akan meneruskan pembayaran sehingga tamat tempoh ansuran, urusan cukai jalan akan diuruskan oleh Penyewa asal atau “broker”kerana masih lagi terikat dengan nama dan hutang di Bank dan beberapa syarat yang telah dipersetujui bersama. Surat perjanjian ada yang ditulis dengan tangan sahaja ditandatangani oleh kedua dua pihak beserta dengan saksi. Ada dalam sesetengah kes “Penyambung Bayar” adalah syarikat kereta terpakai yang telah “membeli” kereta dari Penyewa.   Dulu […]

Prosedur Undang Undang Pinjaman Kereta (Sewa Beli) Bahagian 4 – ...


88 Comments
LANGKAH SELEPAS KERETA BERJAYA DIJUAL   Setelah selesai lelongan awam, katakan kereta telah berjaya dijual dan harga jualan tidak mencukupi untuk melangsaikan hutang yang tertunggak. Bank akan menghubungi Penyewa untuk memberitahu tunggakan yang masih ada dan meminta penyewa untuk membuat cadangan pembayaran. Jika tiada maklumbalas dari Penyewa, Bank akan memulakan proses tindakan undang undang dengan menghantar surat atau notis tuntutan (Notice/Letter of Demand) melalui Tuan Loyar dan jika tiada maklumbalas pada masa yang ditetapkan, tindakan Saman akan dimulakan. Untuk ulangkaji tentang proses “Surat Loyar” dan Saman, anda boleh rujuk prosesnya di Proses Tindakan Undang Undang Pinjaman Peribadi Bahagian 1 dan Proses Tindakan Undang Undang Pinjaman Peribadi Bahagian 2 untuk pemahaman yang lebih baik. Saya rasa tidak perlu mengulanginya lagi disini sebab prosedurnya adalah sama.       6 Setelah proses “ding dong” sana sini selesai, dianggarkan “umur” tunggakan sudah pun mencecah enam atau menghampiri tujuh bulan. Siasatan oleh team “CSI” masih berjalan untuk langkah […]

Prosedur Undang Undang Pinjaman Kereta (Sewa Beli) Bahagian 4 – ...


108 Comments
Sekarang kita telah sampai ke topik yang ditunggu tunggu. Tatacara pelaksanaan tindakan undang undang keatas peminjam yang gagal menjelaskan tunggakan ansuran bulanan. Kita akan mulakan dengan tindakan undang undang keatas peminjam yang gagal membayar hutang peribadi. Mengapa mula dengan hutang peribadi? Kerana hutang ini yang “paling rendah martabatnya” iaitu “kekuatan” sandaran pinjaman adalah kepada individu itu sendiri iaitu pendapatan bulanannya. Kalau ada pun cagaran lain ialah penjamin kepada pinjaman itu. Bagi pinjaman kereta dan rumah, cagaran adalah kereta dan rumah itu sendiri selain dari pendapatan individu dan juga penjamin jika ada. Sebab itu selalunya pinjaman jenis ini dipanggil “unsecured loan” atau secara bebasnya diterjemahkan kepada pinjaman “tak berapa selamat”. Dalam kes peminjam mempunyai banyak hutang dengan beberapa Bank misalnya dan telah jatuh muflis dan setelah berlakunya lelongan segala harta yang dimilikinya, keutamaan akan diberi kepada Bank pemiutang yang mempunyai cagaran dalam bentuk harta benda dan yang terakhir sekali yang akan […]

Prosedur Undang Undang Pinjaman Kereta (Sewa Beli) Bahagian 3



2 Comments
Kita dah sampai pada bahagian tindakan undang undang bagi pinjaman kereta yang tidak berbayar. Slide penuh dalam bentuk Powerpoint boleh didapati di Slideshare iaitu di: atau Koleksi Album Facebook di sini: Album Tindakan Undang Undang Pinjaman Sewa Beli Kita mula dengan slide pertama iaitu slide “pengenalan” kepada tajuk kita: Kalau nak tahu lebih lanjut tentang “Sumber Dana” Pam Tayar dan Pam Basikal tu boleh rujuk atau ulangkaji kat Fakta Tentang Duit Digital, Duit Kertas dan RIBA Seperti juga dengan pinjaman pinjaman yang lain, kita bermula dengan situasi “happy happy” dan “gumbira” iaitu pinjaman telah diluluskan, duit sudah “dilepaskan”, kereta pun dah dapat dan pada tarikh itulah pinjaman itu bermula secara rasmi iaitu tarikh perjanjian pinjaman. Kalau nak ulangkaji cerita “happy happy” ni boleh rujuk balik tajuk dalam blog ini iaitu: Bahagian 5: Bahagian Kutipan Hutang. Pada masa ini, Bank sudah pun mendapat pendapatan “faedah” bagi bulan yang pertama. Sila rujuk […]

Prosedur Undang Undang Pinjaman Kereta (Sewa Beli) Bahagian 2