Artikel Mengikut Kategori Bankrapsi


2 Comments
Hari ni kita nak kongsikan satu masalah yang dikemukakan oleh seorang peminjam yang dah Bankrap. Beliau telah diganggu oleh Agen Kutip Hutang yang seperti biasa menggunakan ugutan ugutan popular seperti akaun nak dibekukan, nak sita barang barang rumah malah nak keluar waran tangkap lagi. Kita lihat antara “screen shot” perbualan diantara Agen dan Peminjam: Inilah masalahnya bila Agen Agen Kutip Hutang yang tidak diberi latihan yang sepatutnya. Bila peminjam kata dia Bankrap, mintak bukti (kut kut dia kelentong aje dia Bankrap) iaitu pengesahan dari Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM) dan boleh buat carian sendiri di Jabatan Insolvensi. Bukannya mahal pun nak buat carian. Tak payah kedekut nak keluar duit daripada buat kerja sia sia. Kalau dah confirm Bankrap, bagitau Bos atau Principal (Pemiutang Asal) supaya boleh memfailkan Bukti Keberhutangan (terjemahan bebas) iaitu Proof of Debt kepada Jabatan Insolvensi. Fail ditutup dan tak payah buang masa nak call dan sms dan Whatsapp […]

Orang Dah Bankrap Tak Payah Ugut Ugut La… Ada Faham?


11 Comments
  Akhirnya RANG UNDANG UNDANG KEBANKRAPAN (PINDAAN) 2016 telah diluluskan Parlimen pada 29hb Mac 2017. Perkara ini telah saya sebutkan dahulu. Berikut adalah intipati daripada pindaan Rang Undang Undang tersebut:   Had KeBankrapan dinaikkan dari RM30,000 ke RM50,000 Sebelum Mesyuarat Petisyen Pemiutang, Penghutang boleh memohon untuk memasuki progran Penyusunan Sukarela (Voluntary Arrangement – VA) atau Pelan Pembayaran Semula (Debt Repayment Plan – DRP) melalui Nominee berdaftar seperti Peguam, Juruaudit Berlesen dan Akauntan Berdaftar atau sesiapa yang dilantik oleh Jabatan Insolvensi. Penghutang boleh memohon ke Mahkamah melalui Notis Niat untuk memasuki VA dan Mahkamah akan keluarkan Perintah Interim (Interim Order) bagi tempoh 3 bulan untuk persetujuan pihak-pihak mengikat VA dan Perintah Interim ini mempunyai kesan moratorium iaitu tiada prosiding kebankrapan atau proses undang-undang boleh dimulakan atau diteruskan terhadap penghutang kecuali dengan kebenaran mahkamah Tiada lagi KeBankrapan bagi “Penjamin sosial” iaitu penjamin yang tidak mendapat apa apa faedah dari jaminannya seperti penjamin […]

AKHIRNYA RANG UNDANG UNDANG KEBANKRAPAN (PINDAAN) 2016 DILULUSKAN!


PENGAKUAN/CONFESSION PEMBACA. MIMPI NGERI HAMPIR DIBANKRAPKAN OLEH BANK ATAS KESILAPAN BANK SENDIRI   Assalamualaikum. Kali ini kita kongsikan pulak satu pengalaman dari seorang pembaca Page FB https://www.facebook.com/ceritahutang/ dan Blog http://www.ceritahutangbankdananda.com/ yang hampir diBankrapkan oleh Bank bukan atas salah beliau sepenuhnya tetapi atas kesilapan Bank sendiri dan ikuti kegigihan beliau mempertahankan diri beliau di Mahkamah setelah hampir satu tahun yang akhirnya kemenangan berpihak kepada beliau apabila dilepaskan oleh Mahkamah. Ikuti kisah beliau supaya boleh menjadi panduan bagi mereka yang mempunyai masalah yang sama.   Assalamualaikum.. Berikut adalah kronologi kes saya berkenaan kes keBankrapan yang saya lalui di Mahkamah Tinggi dari tahun 2015 hingga penghujung 2016 dan Bank menarik balik kes. Saya harap agar perkongsian saya ini memberi manfaat dan membuka mata kepada semua yang menerima nasib yang sama seperti saya.   PERMOHONAN PEMBIAYAAN PERIBADI ISLAMIC. Pada tahun Mac 2011, saya telah membuat pinjaman peribadi Islamic di sebuah Bank. Perjanjian pembiayaan yang […]

PENGAKUAN/CONFESSION PEMBACA YANG HAMPIR DIBANKRAPKAN ATAS KESILAPAN BANK



4 Comments
Assalamualaikum/Salam Sejahtera. Saya selalu menerima soalan soalan yang hampir sama dan untuk memudahkan anda mencari jawapan jika saya tidak sempat untuk menjawab soalan anda dengan segera atau saya sedang sibuk dengan urusan lain, saya sediakan dibawah link link untuk rujukan anda yang boleh menjawab persoalan anda. SOALAN SOALAN LAZIM CHECK DENGAN CTOS SITUASI ANDA Buat semakan dengan CTOS di http://www.ctos.com.my/CTOSHOME/selfcheck.html . Register id (klik CTOS User ID) dan ikut arahan di Skrin. Kalau tak silap saya bila dah register Id, satu lapuran ringkas akan diberi. Ia akan memberikan indikasi kalau ada tindakan undang undang. Nak tahu lebih lanjut bayar RM10 secara online untuk dapatkan lapuran secara detail. Bila dah dapat keputusan rujuk semula disini dengan email kepada saya di codetyco@ceritahutangbankdananda.com. Baru kita boleh tahu setakat mana tindakan undang undang yang telah dikenakan. Cara cara nak check CTOS ada kat link ini. Kredit kepada penulisnya dan terima kasih kita ucapkan. http://www.chatpropertymalaysia.com/how-to-check-your-credit-records-via-ccris-and-ctos/ […]

SOALAN SOALAN LAZIM


63 Comments
Ramai yang bertanya apa yang harus dibuat jika dikenakan tindakan Bankrapsi. Tidak kurang juga yang bertanya adakah cara untuk “melawan” atau “mengenepikan” tindakan ini. Jawapannya “Ya” dan “Tidak” iaitu agak subjektif dan bergantung kepada keadaan kerana setiap kes adalah secara umumnya agak unik dan mempunyai sedikit sebanyak perbezaan. Akan tetapi proses Bankrapsi perlu melalui beberapa prosedur yang perlu dipatuhi oleh Bank dan Loyarnya dengan terperinci. Kalau ada yang tersilap boleh mengakibatkan tindakan perlu dimulakan semula dari awal. Jadi “melawan” dari segi teknikal boleh untuk “melambat lambatkan permainan” atau mungkin juga DEFENDAN (Peminjam) mempunyai alasan yang sangat sangat kukuh seperti sedang dalam proses menjual aset untuk menyelesaikan hutang dan sebagainya tapi itupun bergantung kepada budibicara Mahkamah. Pokoknya untuk melambatkan atau membatalkan proses Bankrapsi. Malangnya apabila tiada apa lagi yang boleh dilakukan maka terpaksalah akur dengan status Bankrap. Saya ada menerima satu perkongsian dari seorang Bankrap diruangan forum di blog yang mungkin […]

PERKONGSIAN SEORANG BANKRAP


12 Comments
SATU LAGI KHIDMAT PESANAN MASYARAKAT. SEBARKAN SUPAYA FAHAM TINDAKAN UNDANG UNDANG YANG SEBENAR. HUTANG MEMANG KENA BAYAR TAPI ADA SALURAN UNTUK BUAT RUNDINGAN DENGAN BETUL. JANGAN JADI MANGSA TEMBERANG AGEN KUTIP HUTANG. Assalamualaikum. Kita kongsikan satu lagi episod GEMPAQ Agen Kutip Hutang dalam bab sita menyita ni. Saya dah banyak kali cerita pasal ni tapi upload lagi buat manfaat bersama. SEDUTAN SOALAN “Pegawai yag call tu jgk bgtau kalau beliau xde terima call dr peguam terbabit sblm pukul 5ptg, proses untuk dtg rumah dan bg writ saman akan diteruskan..(dtg ptg smlm atau isnin ni 29/8/16).saye call peguam tersebut dan peguam tu bgtau blh setel kes luar mahkamah tp kne call pegawai yg pegang fail case saye untuk tau jumlah yg perlu bayar untuk tarik balik writ saman tersebut..peguam tersebut ade bg no phone pegawai tu..saye call pegawai tu dan disuruh bayar jumlah penuh pinjaman ptg tu jgk dan hntr gambar […]

TINDAKAN MAHKAMAH TAK PAKAI SMS, EMAIL. FAHAMI PROSES SITA MENYITA ...



15 Comments
  SATU LAGI KHIDMAT PESANAN MASYARAKAT. SEBARKAN SUPAYA FAHAM TINDAKAN UNDANG UNDANG YANG SEBENAR DAN ISTILAH ISTILAH YANG DIGUNAKAN. AGEN PUN BOLEH BELAJAR SEKALI SUPAYA TIDAK TERSERLAH TEMBERANG ANDA.   Assalamualaikum. Saya selalu mendapat soalan soalan tentang tindakan undang undang yang sedang dilaksanakan atau “tindakan undang undang” yang digembar gemburkan oleh Agen Kutip Hutang. Masih ramai yang tidak tahu proses dan istilah istilah yang sebenar termasuklah Agen Kutip Hutang itu sendiri. Tapi bila penghutang pun tak tahu jadi taktik gempaq akan menjadi tapi kalau yang dikejar tahu undang undang macamana? Mesti kantoi punya. Upgrade lah pengetahuan tu jangan main sedap mulut aje. Baru baru ini ada yang menghantar screenshot dalam grafik yang saya paparkan disini yang menarik perhatian saya. Anda semua boleh baca sendiri. Dibawah saya berikan istilah istilah yang betul supaya tidak keliru.   LANGKAH LANGKAH TINDAKAN UNDANG UNDANG DAN ISTILAH YANG DIGUNAKAN Notis atau Surat Tuntutan Loyar (NOD […]

FAHAMI ISTILAH ISTILAH TINDAKAN UNDANG UNDANG


82 Comments
Apabila Agen Pengutip hutang datang "menziarahi" anda dirumah atau pejabat, jangan rasa takut atau malu dengan jiran dan kawan kawan pejabat. Kita dah buat hutang maka harus menghadapi masalah ini dengan cara berdepan dan professional. Jiran jiran dan rakan sekerja maupun bos kita pun ada hutang jugak. Cuma tak tahu hutang setakat keliling pinggang atau dah sampai ke lubang hidung. So relax. Hari ni hari kita, esok lusa hari dia pulak kantoi.

PANDUAN MENANGANI AGEN KUTIP HUTANG


16 Comments
OBJEKTIF 1.1 ini saya setuju 100%. Seperti yang saya katakan sebelum ini dan saya ULANGI sekali lagi. Saya TIDAK ADA MASALAH dengan Bank menjual NPL mereka. Saya ADA MASALAH dengan Agen Kutip Hutang yang TIDAK BERETIKA dan MENIPU peminjam untuk mendapatkan bayaran. Saya juga TIDAK ADA MASALAH dengan Bank yang mengambil tindakan undang undang keatas peminjam yang tidak membayar huang mereka. Saya ADA MASALAH dengan Bank yang masih mengambil tindakan undang undang keatas akaun yang sebenarnya telah LUPUT HAD MASA (mungkin atas kecuaian atau "terlepas pandang" tidak mengambil tindakan lebih awal secara sengaja atau tidak) dan MENGAMBIL KESEMPATAN keatas peminjam yang jahil tentang tatacara undang undang.

PENDEDAHAN EKSKLUSIF Bahagian 2: Cerita Agen Pengutip Hutang / Debt ...



  Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Saya sedang menyediakan satu artikel mengenai Kad Kredit yang merangkumi cara cara pengiraan faedah, tindakan undang undang dan alasan alasan yang digunakan oleh Bank untuk memaksimakan keuntungan dan cuba mengatasi pembelaan dari segi faktor melebihi Had Masa untuk mengambil tindakan undang undang. Jikalau anda sedang disaman oleh Bank atas baki Kad Kredit anda dan anda rasa tindakan Bank telah melampaui had masa atau faedah yang dikenakan atas Notis Tuntutan pada Writ Saman melebihi 5%, pastikan bahawa:   1) Writ Saman baru diterima dan tarikh pendengaran kes masih belum berakhir 2) Penghakiman baru diterima dan tempoh 30 hari untuk bantahan masih belum tamat.   Sila beri saya dokumen dokumen berikut:   1) Salinan Writ Saman dan segala dokumen berkaitan seperti Notis Tuntutan 2) Salinan Penghakiman 3) Salinan Perjanjian Kad Kredit. 4) Salinan Penyata bulanan Kad Kredit (ini penting. Selepas ini JANGAN BUANG penyata yang diterma, ia boleh […]

TOLONG! BANTU SAYA DAPATKAN DOKUMEN DOKUMEN KAD KREDIT UNTUK MANFAAT ...


10 Comments
  Sebelum kita lanjutkan cerita Encik Idris, ada beberapa perkara yang perlu dijelaskan:   1) Encik Idris telah memberikan kebenaran kepada saya untuk menyiarkan cerita ini. 2) Encik Idris dan Loyar Affin Bank (Ya, Affin Bank) dikehendaki memfailkan hujahan bertulis mereka pada 14 hb Ogos ini sebelum Tuan/ Puan Hakim memberikan keputusan samada Encik Idris layak diBankrapkan atau tidak. 3) Segala pernyataan, perlakuan dan fakta yang diberikan disini adalah “TANPA PRASANGKA” atau “TANPA PREJUDIS” kepada tindakan Mahkamah yang sedang dan bakal berlangsung. Lagipun tempoh yang dibenarkan untuk bantahan perlakuan yang sebenarnya dan pada asalnya telah melebihi had masa telah pun melebihi had masa bantahan (pulok!) atas dasar tiada pengetahuan tentangnya oleh Encik Idris dan MAJORITI peminjam. Siapa siapa yang bukan peguam atau tak pernah belajar undang undang yang tahu tentang perkara ini macam tahunya mereka tentang perkataan “GST” (contoh la, faham tak faham GST tu apa benda cerita lain) sila angkat tangan. Ada? […]

DIAMBANG BANKRAPSI: LANJUTAN KISAH ENCIK IDRIS


37 Comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Selamat datang ke Blog baru saya. Saya ingin memberikan sedikit panduan tentang cara cara memberi komen dan pendapat bagi sesuatu tajuk yang dikemukakan. Ia adalah lebih mudah berbanding dahulu. Kita mulakan sekarang. MEMBERI KOMEN BAGI TAJUK YANG BELUM ADA KOMEN Untuk membuat komen ditajuk yang belum ada sebarang komen, lihat contoh ini: Ini adalah artikel yang takde komen lagi: Dibahagian bawah artikel akan ada kotak komen seperti ini: Klik mana mana dalam kotak dan anda akan dapati kotak akan di”kembangkan”: Klik kotak “Notify me of new comments via email” jika anda mahu komen baru dihantar kealamat email anda dan kotak “Notify me of new posts via email” jika anda mahu diberitahu akan post atau artikel yang baru. Seperti yang anda boleh lihat, anda boleh juga komen menggunakan akaun media sosial anda seperti Facebook, Twitter, WordPress dan Google Plus. Contoh contoh skrin yang anda akan dapat selepas anda klik […]

Panduan Membuat Komen



119 Comments
Saya pasti bagi sesiapa yang telah membaca kisah En Idris di sini (kes-naya-diambang-kebankrapan-hutang-pokok-rm3000-faedahriba-ikut-pintu-belakang-rm53000), telah mengetahui apa yang telah berlaku. Saya ingin tahu berapa ramaikah lagi “En Idris” yang berada diluar sana dan sedang menghadapi Writ Saman, Penghakiman atau mungkin sedang berada diambang Bankrapsi atau telah pun Bankrap atas tindakan yang tidak bermoral Bank dan Loyar Loyarnya yang menuntut hutang lapuk yang telah melebihi had masa. Saya mohon jika anda mempunyai hutang yang tidak berbayar (terutamanya Kad Kredit) dan merasakan anda telah teraniaya dengan tindakan seperti ini, anda boleh memasukkan butir butir seperti berikut dibahagian komen: 1) Nama Bank 2) Jenis Pinjaman 3) Jumlah baki hutang terakhir 4) Tarikh akhir bayaran 5) Tindakan yang dikenakan termasuk tarikh Notis Tuntutan, Writ Saman, Notis Kebankrapan dan Petisyen Pemiutang Sebelum itu, anda mesti memastikan bahawa: 1) Hutang tidak berbayar dalam tempoh enam tahun dari tarikh akhir bayaran dan tidak menerima apa apa dokumen dari Bank, Tuan Loyar atau […]

JEJAK HUTANG LAPUK: Mencari Yang Senasib Dengan EN Idris


50 Comments
  KUALA LUMPUR: Purata 68 individu diisytiharkan muflis setiap hari di negara ini, meningkat 13 peratus daripada 60 orang bankrap setiap hari, tahun lalu. Statistik terkini Jabatan Insolvensi Malaysia (MdI) menunjukkan dari Januari hingga Jun lalu, seramai 12,381 individu sudah diisytiharkan muflis atas pelbagai sebab, sekali gus membayangkan isu kebankrapan yang semakin membelenggu sebilangan rakyat Malaysia. Malah statistik MdI sejak tahun 2007 juga menunjukkan aliran peningkatan individu muflis daripada 13,238 pada 2007, 13,855 (2008), 16,228 (2009), 18,119 (2010), 19,167 (2011), 19,575 (2012) dan 21,987 (2013) dengan keseluruhan kes bankrap bagi tempoh itu mencecah 134,550 orang.   Berita penuh di : http://www.bharian.com.my/node/6267   Fuh!  Suatu jumlah yang banyak.  Akan tetapi ada yang telah di Bankrapkan dengan cara yang tidak betul, cara yang menyeleweng kerana mengambil kesempatan terhadap peminjam yang tidak faham tentang prosedur undang undang. Apakah cara yang menyeleweng itu? Iaitu dalam sesetengah kes (mungkin berjumlah ribuan), Bank dan para Loyarnya telah: […]

KES NAYA: DIAMBANG KEBANKRAPAN – Hutang Pokok RM3,000, Faedah/RIBA Ikut ...


1155 Comments
BAHAGIAN 3 – PROSES TINDAKAN PENGHAKIMAN   SESI ULANGKAJI   PROSES TINDAKAN UNDANG UNDANG PINJAMAN PERIBADI BAHAGIAN 1: https://www.ceritahutangbankdananda.com/2014/08/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-1/   PROSES TINDAKAN UNDANG UNDANG PINJAMAN PERIBADI BAHAGIAN 2: https://www.ceritahutangbankdananda.com/2014/08/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-2/  

Proses Tindakan Undang Undang: Pinjaman Peribadi/Persendirian Bahagian 3



ULANGKAJI BAHAGIAN SEBELUM INI   BAHAGIAN 4  – JENIS JENIS TUNGGAKAN HUTANG   https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/29/bahagian-4-jenis-jenis-tunggakan-hutang/   Bahagian 2   https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/27/bahagian-2-jenis-jenis-peminjam/   Bahagian 1   https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/06/26/bank-dan-agensi-pengutip-hutang-kutipan-hutang-semasa-dan-hutang-lapuk/

BAHAGIAN 3 – JENIS JENIS HUTANG ISIRUMAH