Hutang Lapuk – Kalau Nak Nego, Nego Sampai Lebam

SILA AMBIL PERHATIAN
 
Panduan ini adalah untuk pinjaman Bank sahaja kerana rundingan melibatkan pihak Bank dan juga melalui Bank Negara. Pinjaman dengan Syarikat Persendirian yang memberi hutang bukan dibawah selenggaraan Bank Negara kena runding terus dengan mereka.

Ada banyak pertanyaan berkenaan dengan hutang hutang lapuk yang sudah melepasi Had Masa seperti hutang Kad Kredit dan hutang kereta yang telah ditarik dan dilelong bertahun tahun lamanya. Bank telah menyerahkan urusan kutipan hutang kepada Agen Kutip Hutang yang seperti biasa dengan modus operandi yang selalu saya dedahkan. Itu hak mereka cuma peringatan saya supaya mengikuti etika yang ditetapkan.

Hutang hutang lama akan mempunyai “baki” yang tinggi hasil dari kiraan RIBA yang bertompok tompok (compounded interest) terutamanya Kad Kredit yang boleh mencecah ratusan ribu ringgit. Inilah “lubuk emas” bagi Agensi Pengutip Hutang kerana apa yang “dijual” oleh Bank adalah baki hutang sebenar dengan diskaun dan diberi juga “baki semasa” yang berpuluh kali ganda jumlahnya. Disinilah Agen boleh mengaut keuntungan yang banyak dengan mengugut peminjam dengan baki semasa dan memberikan “diskaun penyelesaian penuh” yang berkali ganda dari baki hutang yang “dibeli” atau diberikan oleh Bank.

Contohnya baki asal RM3,000 campur jumlah RIBA/FAEDAH/BUNGA RM100,000.

Bank “jual” atau bagi baki minimum untuk kutip RM2,000.

Agen gempaq dengan baki RM103,000 dengan ugutan beku akaun, beku KWSP, Sita, tak boleh keluar negara dan Waran Tangkap masuk penjara. Peminjam yang buta prosedur undang-undang pun panik dan mintak runding penyelesaian. Agen dengan “murah hati” atas dasar “memahami” dan “kesian” kat peminjam pun menawarkan “diskaun” sehingga RM95,000. Cuma perlu bayar RM9,000 katanya dan kes selesai.

Saya harus ingatkan bahawa walaupun peminjam bersetuju untuk membayar, pastikan ada PENGESAHAN BERTULIS DARI BANK kerana telah banyak kes peminjam kena “kencing” dengan Agen. Bila dah bayar ingatkan dah settle, tak lama lepas tu ada Agen lain pulak yang call ugut macam macam. Perkara ini telah saya bangkitkan sebelum ini. Boleh baca kat sini:

Cerita Kena Game dengan Agen Kutip Hutang

Kebanyakan peminjam yang mempunyai hutang lapuk telah mengalami masalah kewangan ketika krisis ekonomi tahun 1997 dan sekarang kebanyakan mereka dah lebih stabil dari segi kewangan dan ada yang dah boleh keluar duit KWSP. Kebanyakan mereka ingin menyelesaikan hutang ini tapi terbantut kerana beberapa sebab utama:

1) Bila nego dengan Bank, Bank mintak berkali ganda dari baki asal dan tak mahu berganjak. Harus diingat bahawa Bank telah mengklasifikasikan pinjaman itu sebagai hutang lapuk dan melaporkan kepada Bank Negara kerugian sebenar seperti contoh diatas sebagai RM3,000. Pada saya kalau nak charge double RM6,000 pun peminjam boleh terima. Bank pun dapat balik kerugian dan untung balik sebagai “write back” kepada akaun. Kes boleh tutup

2) Nego dengan Agen Kutip Hutang. Agen Kutip Hutang pendapatannya melalui komisen jadi lagi susah nak nego sebab mereka mahu memaksimakan keuntungan. Kalau nego dan setuju pun ada risiko kena “kencing” seperti yang telah saya sebutkan sebelum ini

Apa yang saya sarankan ialah membuat rayuan melalui Bank Negara seperti contoh yang saya berikan dan baru baru ini seorang pembaca berjaya mendapat diskaun dan perlu membayar hampir kepada hutang pokok sahaja setelah berkali-kali membuat rayuan tanpa jemu. Bank sepatutnya lebih bertolak ansur kerana ramai yang ingin menyelesaikan hutang lama tanpa membayar faedah yang melampau dan boleh menerima sedikit lebihan bayaran sebagai “denda”.

Contoh yang diberikan adalah dari perkongsian oleh seorang pembaca bernama Encik Ahmad yang tidak putus asa merundingkan kesnya melalui Bank Negara. Link tentang kes Encik Ahmad boleh didapati disini untuk bacaan lanjut

Klik sini untuk baca kes Encik Ahmad

RINGKASAN SITUASI ENCIK AHMAD

A. Pinjaman Peribadi 25k (baki pinjaman RM8100 dgn tunggakan 7 bulan setelah diberhentikan kerja, company tutup)
 
B. Akaun simpanan Maybank di bekukan(Court Garnishee Order) apabila mahu membuat bayaran melalui interbank giro drpd Maybank ke Alrajhi ( Pengajaran – Bayar pakai deposit machine di bank pemiutang untuk elak dikesan dimana duit kita disimpan)
 
Tindakan setelah dptkn nasihat dari tuan Abu Ammar dan Mr.Jeff dari site ini :-
 
Nota : Usaha dibawah boleh dilakukan sekiranya peminjam berniat atau berkemampuan untuk menyelesaikan baki pinjaman
 
1. Buat surat rasmi bersama cadangan penyelesaian pinjaman
 
2. Pergi ke cawangan bank peminjam berdekatan dan minta untuk bercakap dengan pegawai bank(bahagian debt collector) yang uruskan kes anda
 
3. Berbincang, sekiranya diterima Alhamdulillah dan sekiranya di tolak, bawa surat cadangan anda ke Bank Negara ( Block D, BNM telelink)
 
4. DI Bank Negara pula, print CCRIS report dahulu sebelum berjumpa pegawai BNM. Ambil angka giliran.
 
5. Cerita semua masalah kewangan anda secara jujur kepada pegawai BNM dan juga usaha2 yang telah anda lakukan untuk berbincang dengan pihak bank.
 
6. Anda mungkin akan diminta oleh BNM untuk hantar semula surat rasmi cadangan penyelesaian pinjaman melalui saluran BNM.
 
7. ATAU anda mungkin juga diminta oleh BNM untuk ke AKPK untuk nasihat/atur semula bayaran pinjaman2 anda (atas budi bicara anda dan BNM)
 
8. Setelah surat cadangan dihantar kepada bank melaui BNM, satu pegawai khas BNM akan uruskan kes anda.Hubungi talian BNMTeLELINK(1-300-88-5465) untuk disambungkan kepada pegawai BNM yg uruskan kes anda. (Cadangan : Guna email bukan surat menyurat biasa kerana cara ini lebih pantas & sentiasa CC BNM(bnmtelelink@bnm.gov.my) dalam komunikasi anda kepada bank)
 
9. Sekiranya rayuan anda ditolak, hubungi pegawai BNM minta nasihat seterusnya. Dalam kes saya, setelah kali kedua ditolak pegawai BNM tersebut telah meminta bank buat pertimbangan semula. Kali ke-3 rayuan saya diterima dgn bantuan BNM. ( Nota : Rayu seberapa byk kali yg boleh melalui BNM)
 
10. Berkenaan Garnishee Order, ianya hanya kuat untuk di lawan sekiranya akaun gaji. Sekiranya tidak, boleh juga buat rayuan untuk pelepasan separuh atau sebahagian kecil dari jumlah yang dibekukan tapi ianya makan masa 1-2 bulan bukan segera, kerana bukan mudah untuk bank dapatkan Garnishee Order dari Makamah untuk bekukan akaun peminjam. Kos2 guaman perlu dijelaskan oleh peminjam(Masukkan juga dlm proposal anda kepada bank untuk diserapkan ke dalam baki pinjaman).
 
11. Sekiranya akaun yang dibekukan bukan akaun Gaji, jangan dedahkan akaun Gaji anda pada pihak bank walaupn diminta oleh pihak bank. Hanya serahkan salinan penyata Gaji/Salary Slip yang baru pada pihak bank sebagai bukti pendapatan.
 
12. Hubungi bank2 lain dimana anda ada buat pinjaman(sekira ada), beritahu masalah kewangan anda dan buat surat rasmi untuk cadangan anda bagi menyelesaikan baki tertunggak. Dalam erti kata lain, biar lah kita kejar bank dari bank kejar kita.
 
Contoh : bayaran bulanan sebelum masalah kewangan adalah sebanyak RM600, dan sekarang hanya mampu RM350 atau kurang. Buat surat rasmi kepada bank,sekiranya ditolak oleh bank, anda hubungi BNMTelelink. Ulang proses2 diatas. InshaAllah ada jalan penyelesaian. BNM akan lihat anda ada usaha nak selelsaikan tapi bank yang menolak.
 
Sekian, harap maklumat atau pengalaman saya dapat dimanfaatkan bersama.


CONTOH SURAT CADANGAN

Baca link yang saya berikan dibawah. Ada link contoh surat cadangan bayaran.

Klik Sini Untuk Tengok Surat Cadangan Bayaran

PERKONGSIAN TERBARU PEMBACA NEGO SAMPAI LEBAM

Disini saya kongsikan pengalaman seorang peminjam yang telah berjaya membuat rundingan melalui Bank Negara tanpa putus asa.

RINGKASAN KES

Saya ada hutang kad kredit berjumlah RM7700. Saya cuba nego dengan collector dapat diskaun dan jumlah yang perlu dibayar selepas diskaun RM5000. Dalam ctos report, hutang kad kredit tersebut telah difailkan sebagai bad debt berjumlah RM3000.kad tersebut telah terminate tahun 2014. Menurut pihak bank RM4700 adalah interest selepas kad diterminate. Saya berhajat bak langsaikan hutang tersebut secara lump sum tetapi RM5000 di luar kemampuan saya sekarang. Apa yang perlu saya lakukan?
 
NOTA: Setelah nego berkali kali, dapat pembayaran akhir RM3800


Ni screen shot tentang perkara ini:

Selamat mencuba dan semoga berjaya…

Ugutan Agen Nak Buat “Lawatan”… Betul Ke?

Saya selalu mendapat soalan tentang ugutan Agen Kutip Hutang untuk “melawat” rumah kediaman atau pejabat. Ada yang kata nak ambik gambar rumah kononnya nak buat Sitaan (nak lelong rumah ke nak sita barang dalam rumah? Konpius jugak) Nak ambik alih kerja majlis daerah ke update plan rumah?

Ni contoh mesej yang selalu diterima:

Ada pulak nak datang jumpa HR supaya boleh potong gaji konon. Kalau datang jumpa HR atau pukul canang kat opis kononnya nak bagi malu memang cari nahas sebab dah melanggar Akta Perlindungan Data Peribadi. HR pulak kena bertegas sebab dia menjaga data peribadi para pekerja. Jangan tak reti pulak nak layan Agen Kutip Hutang.

Inilah Agen Kutip Hutang yang tak ada etika atau takde latihan yang secukupnya atau saja buat bebal. Ada yang hantar sms dan ada yang hantar surat. Kebanyakannya adalah taktik “memancing” iaitu biasanya peminjam akan merasa risau dan bimbang “lawatan” akan dilakukan dan akan menghubungi Agen Kutip Hutang yang akan memainkan peranan seterusnya iaitu menambah ketakutan peminjam dengan ugutan Sita, Beku Akaun dan Waran Tangkap dan nak bagi “sedap dan lemak berkrim” lagi gempak diaorang suruh pulak hubungi “Loyar” dengan gelaran “Tuan Haji”, “Datuk” atau “Puan Hajah” yang akan lebih menggetarkan jiwa yang biasanya TEMBERANG aje.

Itulah kebanyakan Agen sms nak melawat supaya peminjam panik dan call mereka dan mereka boleh tambah gempaq jadi tak payah pergi melawat. Jimat kos dari pergi betul betul.

Kalau dari segi gerak kerja kutipan hutang, lawatan ni biasanya dibuat bagi peminjam yang tak dapat dihubungi melalui telefon atau surat menyurat takde respon.

Pertama sekali untuk memastikan Peminjam masih ada di alamat tersebut dan juga sebagai misi mendapatkan maklumat terkini bagi peminjam. Kalau ada boleh bincang dan sembang sembang tentang bayaran dan update maklumat seperti nombor phone terbaru dan lain-lain. Kalau tak ada boleh kutip maklumat dari jiran jiran yang sangat prihatin tentang hal ehwal kejiranan. Itu tujuan lawatan samada di rumah atau pejabat.

Agen kutip hutang pun boleh buat begitu asalkan tak merapu macam saya cakap diatas. Masa saya kerja dulu saya takkan bagitau nak lawat, saya pergi aje. Banyak maklumat boleh dapat terutamanya dari jiran jiran yang prihatin. 😃

Kesan dari lawatan ini sangat besar kerana ada unsur unsur “kejutan” atau bak kata omputih “element of surprise” dan bila ada pertemuan sedemikian kita juga boleh baca sedikit sebanyak tindakbalas peminjam dan masalah yang dihadapi. Kebanyakannya memberikan hasil positif. Sekian panduan buat kali ini.

Orang Dah Bankrap Tak Payah Ugut Ugut La… Ada Faham?

Hari ni kita nak kongsikan satu masalah yang dikemukakan oleh seorang peminjam yang dah Bankrap. Beliau telah diganggu oleh Agen Kutip Hutang yang seperti biasa menggunakan ugutan ugutan popular seperti akaun nak dibekukan, nak sita barang barang rumah malah nak keluar waran tangkap lagi. Kita lihat antara “screen shot” perbualan diantara Agen dan Peminjam:

Inilah masalahnya bila Agen Agen Kutip Hutang yang tidak diberi latihan yang sepatutnya. Bila peminjam kata dia Bankrap, mintak bukti (kut kut dia kelentong aje dia Bankrap) iaitu pengesahan dari Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM) dan boleh buat carian sendiri di Jabatan Insolvensi. Bukannya mahal pun nak buat carian. Tak payah kedekut nak keluar duit daripada buat kerja sia sia. Kalau dah confirm Bankrap, bagitau Bos atau Principal (Pemiutang Asal) supaya boleh memfailkan Bukti Keberhutangan (terjemahan bebas) iaitu Proof of Debt kepada Jabatan Insolvensi. Fail ditutup dan tak payah buang masa nak call dan sms dan Whatsapp mengabihkan duit kompeni aje. Kalau bos tau pun mesti kena marah buat kerja sia sia. Bos pun kena upgrade la knowledge tu supaya boleh buat kerja dengan cekap tak sama level dengan budak budak. Ingat Bankrap melibatkan Bank saja ke? Korporat tak sama dengan Bank konon.

Tapi bila dah cakap dengan Bos dia marah balik (siap maki lagi) suruh kejar jugak peminjam tu lebih baik cari kerja lain sebab tidak perlu mem”bangang” kan diri dengan Bos yang bangang. Dia yang sepatutnya memberi latihan yang betul bukan bagi ajaran sesat.

Budak budak collection Pemiutang asal pulak bila dah tahu Bankrap buat Proof of Debt dan simpan fail dan keluarkan Penghutang dari senarai Agen Kutip Hutang. Masalahnya ada yang tak buat dan bagi pulak pada Agen Kutip Hutang yang lain dan menyambung proses ke”BANGANG”an ini. Berlambak lagi Penghutang yang nak dikejar dan digempaq daripada buang masa menyalak bukit.

Jadi pada yang dah Bankrap dan masih dikejar oleh Agen Kutip Hutang, bagi nombor telefon Jabatan Insolvensi. Boleh ugut nak beku akaun dan Sita Jabatan Insolvensi pulak dan keluar waran tangkap pegawai Insolvensi. Baru champion…

DAH BAYAR 75% ANSURAN BANK TAK BOLEH TARIK KERETA?

Assalamualaikum. Soalan ni selalu saya dapat dan kali ini kita bagi penjelasan supaya dapat faham dengan jelas. Pertama sekali yang kena faham, dalam Perjanjian Sewa Beli, perkataan yang akan digunakan adalah PEMILIK dan PENYEWA. PEMILIK adalah Bank atau Syarikat Kredit yang memberikan pinjaman untuk pembelian kereta. PENYEWA pulak ialah, orang yang “menyewa” kereta dengan pilihan untuk “membeli” kereta bila habis bayar. Jadi kereta bukanlah milik orang yang “menyewa” dalam erti kata lain “peminjam”. Jadi kereta yang kita bawak hari hari, “make up” macam macam dan jaga dan bersihkan itu bukanlah kita yang punya. “BANK YANG PUNYA” (Buat suara macam Jin dalam Gua dalam cerita Ahmad Albab). Kita dah faham dan tersedar dari mimpi yang indah kita berbalik kepada soalan cepumas tadi:

BERBALIK KEPADA SOALAN BETUL KE KALAU DAH BAYAR 75% DARI HARGA KERETA DALAM PERJANJIAN SEWA BELI BANK TAK BOLEH TARIK KERETA? KALAU BETUL BAGUSLAH. BOLEH “BERNAFAS” SEKEJAP. BETUL KA MACAM TU ATAU MACAMANA?

JAWAPANNYA “YA” DAN “TAK JUGAK” (YES AND NO BAK KATA OMPUTEH). IKUTI PENJELASAN SELANJUTNYA…

JAWAPAN “YA”

Memang benar kerana:

DIBAWAH SEKSYEN 16(1A) ADA PERUNTUKAN
 
16(1A) Notwithstanding subsection (1), if the payment of instalments made amounts to more than seventy-five percent of the total cash price of the goods comprised in a hire-purchase agreement and there had been two successive defaults of payment by the hirer, an owner shall not exercise any power of taking possession of the goods comprised in the hire-purchase agreement arising out of any breach of the agreement relating to the payment of instalments unless he has obtained an order of the court to that effect.

TERJEMAHAN BEBAS TAK LARI TAJUK

16(1A) Meskipun ada sub Seksyen 16(1) (iaitu peruntukan untuk menarik balik kenderaan), jikalau ansuran yang telah dibuat melebihi 75% daripada jumlah harga tunai barangan yang termaktub dalam Perjanjian Sewa Beli dan ada tunggakan ansuran sekurang kurangnya dua bulan oleh Penyewa, Pemilik (Bank lah tu) TIDAK BOLEH menguatkuasakan haknya untuk mengambil semula barangan yang ada dalam Perjanjian Sewa Beli akibat dari pelanggaran perjanjian berkaitan dengan bayaran ansuran MELAINKAN dia (Banklah, siapa lagi) mendapatkan Perintah Mahkamah untuk berbuat demikian.


JAWAPAN “TAK JUGAK”

DIBAWAH SEKSYEN 16(1B) ADA PERUNTUKAN
 
16(1B) Where an owner has obtained an order of the court under subsection (1A) and he has served on the hirer a notice, in writing, in the form set out in the Fourth Schedule and the period fixed by the notice has expired, which shall not be less than twenty-one days after the service of the notice, the owner may exercise the power of taking possession of goods referred to in subsection (1A).

TERJEMAHAN BEBAS TAK LARI TAJUK

16(1B) Dimana Pemilik telah mendapatkan Perintah Mahkamah dibawah Sub Seksyen 16(1A) dan dia (pemilik iaitu Bank) telah menyerahkan kepada penyewa satu notis, iaitu notis bertulis, seperti yang telah disediakan dalam bentuk Jadual Keempat dan tempoh yang ditetapkan pada notis telah tamat, iaitu tidak kurang dari dua-puluh-satu hari dari penyerahan notis tersebut, pemilik (Bank) boleh menggunakan kuasa untuk mengambil semula barangan seperti yang dirujuk dalam Sub Seksyen 16(1A).


Selepas mendapat Perintah ini Bank akan menghantar Jadual Keempat kepada Penyewa dan selepas tamat tempoh 21 hari yang diberi, Bank boleh keluarkan SURAT TARIK kepada Agen Perolehannya. Kesimpulannya Bank boleh ambik balik tapi kena “buat kerja” sikit dan keluar belanja dan “belanja” ini akan dicaj kepada Penyewa termasuklah kos tarik dan kos stor dan lain lain selepas kereta dapat ditarik balik. Macamana “ghope” atau rupa Perintah ini? Saya telah dapat salinan ini dari salah seorang pembaca blog yang bertanyakan soalan yang sama. Seperti biasa, segala maklumat peribadi telah ditutup. Terima kasih kepada pembaca kita.

CONTOH PERINTAH MAHKAMAH TENTANG KEBENARAN PENARIKAN BALIK KERETA


 

 
Oleh itu jangan terlampau “over confident” yang Bank tak boleh tarik. Balance dah tak banyak bayor ajelah Yop!

AKHIRNYA RANG UNDANG UNDANG KEBANKRAPAN (PINDAAN) 2016 DILULUSKAN!

 
Akhirnya RANG UNDANG UNDANG KEBANKRAPAN (PINDAAN) 2016 telah diluluskan Parlimen pada 29hb Mac 2017. Perkara ini telah saya sebutkan dahulu. Berikut adalah intipati daripada pindaan Rang Undang Undang tersebut:

 

  1. Had KeBankrapan dinaikkan dari RM30,000 ke RM50,000
  2. Sebelum Mesyuarat Petisyen Pemiutang, Penghutang boleh memohon untuk memasuki progran Penyusunan Sukarela (Voluntary Arrangement – VA) atau Pelan Pembayaran Semula (Debt Repayment Plan – DRP) melalui Nominee berdaftar seperti Peguam, Juruaudit Berlesen dan Akauntan Berdaftar atau sesiapa yang dilantik oleh Jabatan Insolvensi.
  3. Penghutang boleh memohon ke Mahkamah melalui Notis Niat untuk memasuki VA dan Mahkamah akan keluarkan Perintah Interim (Interim Order) bagi tempoh 3 bulan untuk persetujuan pihak-pihak mengikat VA dan Perintah Interim ini mempunyai kesan moratorium iaitu tiada prosiding kebankrapan atau proses undang-undang boleh dimulakan atau diteruskan terhadap penghutang kecuali dengan kebenaran mahkamah
  4. Tiada lagi KeBankrapan bagi “Penjamin sosial” iaitu penjamin yang tidak mendapat apa apa faedah dari jaminannya seperti penjamin biasiswa, penjamin kereta dan rumah persendirian yang bukan suami/isteri peminjam iaitu dalam bahasa “kasar”nya penjamin “biawak hidup”. Bagi penjamin yang lain juga syarat untuk diBankrupkan ialah Bank mesti membuktikan bahawa segala usaha telah dibuat dari segi pelaksanaan undang undang untuk mengutip hutang dari peminjam dulu.
  5. Cara penyerahan Notis KeBankrapan adalah lebih ketat iaitu penyerahan kediri dan hanya boleh melalui penyampaian ganti jika penghutang dengan sengaja mengelak untuk menerima penyerahan tersebut.
  6. Pertimbangan untuk pelepasan siBankrap juga dipendekkan kepada 3 (TIGA) tahun dari 5 (LIMA) tahun atas budi bicara Pengarah Jabatan Insolvensi jika siBankrap telah melaporkan diri dan menyerahkan borang pendapatan dan perbelanjaan dan telah membayar jumlah yang telah dipersetujui dengan Jabatan Insolvensi secara bulanan sehingga mencapai “target” jumlah tersebut.
  7. Pelepasan juga akan diberikan kepada Bankrap yang sudah meninggal, yang disenaraikan sebagai OKU, Bankrap yang mengidap penyakit yang kritikal dan juga Penjamin Sosial
  8. Penjamin sosial boleh dibenarkan pelepasan daripada keBankrapan atas budi bicara Pengarah Jabatan Insolvensi

 
Ini yang kita tunggu tunggu setelah sekian lama. Walaubagaimanapun, penjamin sosial pun tidak terlepas dari tindakan pelaksanaan undang undang yang lain seperti WSS, Garnishee dan Saman Penghutang Penghakiman. Alhamdulillah. “Better Late Than Never” bak kata omputeh.
 
Yang nampak dalam surat khabar dan media cetak (sebab jarang baca kut) ialah Berita Harian dan New Straits Times. Yelah masa ni banyak isu isu “panas” yang perlu dilapurkan seprti cerita artis, result pertandingan program realiti dan cerita viral hantaran perkahwinan bla bla bla..
 
BERITA HARIAN 30HB MAC 2017 MS 14
 

 
NEW STRAITS TIMES 30HB MAC 2017 MS 8
 

 
 
THE STAR ONLINE 29HB MAC 2017
 

KLIK GAMBAR UNTUK BERITA PENUH
 
Kepada sesiapa yang berminat dan rajin (kalau rajinlah) untuk membaca perbahasan penuh Rang Undang Undang ini boleh download disini:
 


 
Saya hargai komen komen Yang Berhormat dalam membahaskan Rang Undang Undang ini. Kebanyakannya ok dan dikaji dan buat “research” yang baik namun begitu ada juga komen yang “off tangent” atau komen yang “kelaut” yang menunjukkan tiada semakan yang teliti dibuat iaitu statement ini:
 

“Pertamanya, saya hendak menyentuh perkara yang kecil sahaja sebagai contoh.
Umpamanya seorang pemilik kereta. Apabila tiga bulan sahaja tidak membayar kereta, maka namanya tersenarai dalam insolvensi. Apabila tersenarai, dia membayar sebanyak satu bulan hutang. Maknanya dia tinggal lagi dua bulan sahaja hutang tetapi namanya masih tetap kekal dalam insolvensi itu. Ini juga perlu mengambil kira dalam hal ini. Mungkin ramai yang berlaku kes sedemikian rupa, sudah pastilah beliau tidak mampu untuk membayar terus hutangnya selama tiga bulan. Akan tetapi walau bagaimanapun beliau tetap membayar bulan-bulan sehinggakan hanya tertunggak dua bulan sahaja. Akan tetapi ini juga dianggap beliau sebagai telah disenaraihitam kan oleh pihak insolvensi itu sendiri.”


 
Bila pulak masuk list JIM bila tak bayar ansuran kereta? Saya harap ahli ahli yang berhormat lebih peka apabila membuat perbahasan dan tidak buat statement seperti diatas.
 
Yang rajin nak tengok draf pindaan dan tatacara lengkap yang disediakan oleh Jabatan Insolvensi Malaysia boleh download kat sini:
 


 
Boleh juga rujuk kepada link ini untuk rujukan (bahasa inggeris) dari themalaysianlawyer.com

The New Bankruptcy Bill: The 10 Changes to Bankruptcy Law in Malaysia
 

BILAKAH RANG UNDANG UNDANG INI AKAN BERKUATKUASA?

Ada yang bertanya soalan ini jadi ini jawapannya… Daripada https://ms.wikipedia.org/wiki/Rang_undang-undang

PROSES PENGGUBALAN RANG UNDANG UNDANG

    1. Menteri berkaitan merangka dasar.
     
    2. Menteri menyediakan usul rang undang-undang dan dihantar ke Jabatan Peguam Negara, berbincang dengan Perbendaharaan dan kementerian berkaitan.
     
    3. Draf rang undang-undang disediakan oleh Jabatan Peguam Negara.
     
    4. Bacaan Kali PERTAMA – Notis pemberitahuan tentang usul kepada Setiausaha Dewan Rakyat & Dewan Negara. Menteri membaca tajuk.
     
    5. Bacaan Kali KEDUA – rang undang-undang dibahaskan di Dewan Rakyat:

    • Meneliti kepentingan dan kesan usul kepada rakyat
    • Menteri menjelaskan sebarang persoalan
    • Membuat undian sama ada menerima atau menolak undang-undang oleh Dewan Rakyat

     
    6. Peringkat jawatankuasa

    • meneliti setiap fasa, jadual dan panduan secara terperinci
    • membuat pindaan yang sesuai

     
    7. Bacaan Kali KETIGA – dibaca di Dewan Rakyat dan Dewan Negara

    • dihantar untuk kelulusan
    • mendapat undian majoriti untuk diluluskan sebagai akta

     
    8. Diperkenan oleh YDPA dalam tempoh 30 hari jika tidak diperkenan, rang undang-undang akan menjadi undang-undang mengikut Perkara 66 Fasa 4.
     
    9. Warta kerajaan ; dicatatkan sebagai rang undang-undang sah dan dibangunan Parlimen. Dinyatakan tarikh penguatkuasaan untuk diamalkan.

 

Jadi sekarang tunggu No (8) dan (9)