Orang Dah Bankrap Tak Payah Ugut Ugut La… Ada Faham?

Hari ni kita nak kongsikan satu masalah yang dikemukakan oleh seorang peminjam yang dah Bankrap. Beliau telah diganggu oleh Agen Kutip Hutang yang seperti biasa menggunakan ugutan ugutan popular seperti akaun nak dibekukan, nak sita barang barang rumah malah nak keluar waran tangkap lagi. Kita lihat antara “screen shot” perbualan diantara Agen dan Peminjam:

Inilah masalahnya bila Agen Agen Kutip Hutang yang tidak diberi latihan yang sepatutnya. Bila peminjam kata dia Bankrap, mintak bukti (kut kut dia kelentong aje dia Bankrap) iaitu pengesahan dari Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM) dan boleh buat carian sendiri di Jabatan Insolvensi. Bukannya mahal pun nak buat carian. Tak payah kedekut nak keluar duit daripada buat kerja sia sia. Kalau dah confirm Bankrap, bagitau Bos atau Principal (Pemiutang Asal) supaya boleh memfailkan Bukti Keberhutangan (terjemahan bebas) iaitu Proof of Debt kepada Jabatan Insolvensi. Fail ditutup dan tak payah buang masa nak call dan sms dan Whatsapp mengabihkan duit kompeni aje. Kalau bos tau pun mesti kena marah buat kerja sia sia. Bos pun kena upgrade la knowledge tu supaya boleh buat kerja dengan cekap tak sama level dengan budak budak. Ingat Bankrap melibatkan Bank saja ke? Korporat tak sama dengan Bank konon.

Tapi bila dah cakap dengan Bos dia marah balik (siap maki lagi) suruh kejar jugak peminjam tu lebih baik cari kerja lain sebab tidak perlu mem”bangang” kan diri dengan Bos yang bangang. Dia yang sepatutnya memberi latihan yang betul bukan bagi ajaran sesat.

Budak budak collection Pemiutang asal pulak bila dah tahu Bankrap buat Proof of Debt dan simpan fail dan keluarkan Penghutang dari senarai Agen Kutip Hutang. Masalahnya ada yang tak buat dan bagi pulak pada Agen Kutip Hutang yang lain dan menyambung proses ke”BANGANG”an ini. Berlambak lagi Penghutang yang nak dikejar dan digempaq daripada buang masa menyalak bukit.

Jadi pada yang dah Bankrap dan masih dikejar oleh Agen Kutip Hutang, bagi nombor telefon Jabatan Insolvensi. Boleh ugut nak beku akaun dan Sita Jabatan Insolvensi pulak dan keluar waran tangkap pegawai Insolvensi. Baru champion…

Leave a Reply / Masukkan Komen Anda