Orang Dah Bankrap Tak Payah Ugut Ugut La… Ada Faham? 2 Comments


Hari ni kita nak kongsikan satu masalah yang dikemukakan oleh seorang peminjam yang dah Bankrap. Beliau telah diganggu oleh Agen Kutip Hutang yang seperti biasa menggunakan ugutan ugutan popular seperti akaun nak dibekukan, nak sita barang barang rumah malah nak keluar waran tangkap lagi. Kita lihat antara “screen shot” perbualan diantara Agen dan Peminjam:

Inilah masalahnya bila Agen Agen Kutip Hutang yang tidak diberi latihan yang sepatutnya. Bila peminjam kata dia Bankrap, mintak bukti (kut kut dia kelentong aje dia Bankrap) iaitu pengesahan dari Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM) dan boleh buat carian sendiri di Jabatan Insolvensi. Bukannya mahal pun nak buat carian. Tak payah kedekut nak keluar duit daripada buat kerja sia sia. Kalau dah confirm Bankrap, bagitau Bos atau Principal (Pemiutang Asal) supaya boleh memfailkan Bukti Keberhutangan (terjemahan bebas) iaitu Proof of Debt kepada Jabatan Insolvensi. Fail ditutup dan tak payah buang masa nak call dan sms dan Whatsapp mengabihkan duit kompeni aje. Kalau bos tau pun mesti kena marah buat kerja sia sia. Bos pun kena upgrade la knowledge tu supaya boleh buat kerja dengan cekap tak sama level dengan budak budak. Ingat Bankrap melibatkan Bank saja ke? Korporat tak sama dengan Bank konon.

Tapi bila dah cakap dengan Bos dia marah balik (siap maki lagi) suruh kejar jugak peminjam tu lebih baik cari kerja lain sebab tidak perlu mem”bangang” kan diri dengan Bos yang bangang. Dia yang sepatutnya memberi latihan yang betul bukan bagi ajaran sesat.

Budak budak collection Pemiutang asal pulak bila dah tahu Bankrap buat Proof of Debt dan simpan fail dan keluarkan Penghutang dari senarai Agen Kutip Hutang. Masalahnya ada yang tak buat dan bagi pulak pada Agen Kutip Hutang yang lain dan menyambung proses ke”BANGANG”an ini. Berlambak lagi Penghutang yang nak dikejar dan digempaq daripada buang masa menyalak bukit.

Jadi pada yang dah Bankrap dan masih dikejar oleh Agen Kutip Hutang, bagi nombor telefon Jabatan Insolvensi. Boleh ugut nak beku akaun dan Sita Jabatan Insolvensi pulak dan keluar waran tangkap pegawai Insolvensi. Baru champion…


Leave a Reply / Masukkan Komen Anda

2 thoughts on “Orang Dah Bankrap Tak Payah Ugut Ugut La… Ada Faham?

  • nfs2509

    Salam tuan,

    Saya dah disahkan Bankrap pada Sept 2016 disebabkan hutang personal loan dgn bank dan sekarang membayar bulanan pada Jab nsolvensi.

    Masalahnya sehingga sekarang Debt Collector Courts Mammoth (saya juga ada berhutang beli barang dgn CM) kerap mengganggu saya (hp), call rumah parents saya, call adik perempuan saya dan adik lelaki saya….. gangguan tersebut sehinggalah SEKARANG… berbagai ancaman dibuat terhadap mereka seperti yg selalu dibincangkan disini (SITA, WARAN TANGKAP,BEKU AKAUN,RAMPAS BARANG2)

    saya dah berkali-kali bagitahu yang saya bankrap dan tak boleh buat pembayaran pada mereka, hanya pada Jab Insolvensi tetapi Debt Collector mengejek dan memaki hamun dan mengancam saya terutamanya ibu bapa saya yang tua.

    beberapa report polis telah dibuat dan kami dah maklumkan pada Debt Collector tersebut tapi diorang tak heran malah mencabar kami buat report polis lagi.

    saya dah tahu hak saya sebagai bankrupsi tapi saya nak dapatkan pandangan tuan bagaimanakah untuk saya hentikan segala gangguan ini terhadap keluarga saya padahal mereka tiada kena mengena dengan belian barang ini.

    saya tak tahu lagi macam mana nak hentikan gangguan dan ancaman dari Debt Collector tersebut.

    harap pihak tuan dapat berikan pandangan.