Bahagian AKHIR: PENDEDAHAN EKSKLUSIF Cerita Agen Pengutip Hutang / Debt Collection Agency


GARIS PANDUAN AMALAN KUTIPAN HUTANG BERHEMAH/ADIL

temberangagen

PENCEROBOHAN PERIBADI DAN PENGELIRUAN PEMINJAM

Garis panduan ini pula tentang pencerobohan peribadi. Tak payah nak highlight, semuanya penting.

 

Amalan_Kutipan_Hutang_Adil_Page_10

 

Intipati dari garis panduan diatas ialah:

 • TIDAK BOLEH mengugut untuk menyiarkan atau menyebarkan butir butir hutang pada pihak ketiga. Maksudnya “pukul canang” satu taman perumahan atau kampung tentang hutang si Penghutang
 • TIDAK BOLEH tampal poster tentang penghutang kat rumah bagi memalukan peminjam.
 • TIDAK BOLEH menghubungi Penghutang dari pukul 9:01 malam hingga 7.59 pagi dan hanya boleh menghubungi peminjam 3 kali seminggu atau 12 kali sebulan.
 • TIDAK BOLEH berada dikawasan rumah atau tempat kerja penghutang lama lama
 • KENA BEREDAR BILA DIMINTA

Amalan_Kutipan_Hutang_Adil_Page_11

MENGELIRUKAN PEMINJAM

Melihat kepada yang diatas, mari kita lihat apa yang telah diadukan di blog saya berkenaan dengan garis panduan 6.5.3 ini dan anda tidak perlu ada CGPA 3.87 untuk melihat berapa banyak pelanggaran garis panduan ini telah dilakukan oleh Agen Pengutip Hutang. Bukan setakat mengelirukan tetapi MENIPU hidup hidup!

 

 

Pengutip hutang seharusnya tidak mencuba untuk mengutip hutang, secara terus atau tidak, daripada pihak ketiga termasuk ahli keluarga, rakan rakan, saudara mara atau majikan mana mana peminjam

KES KES YANG TELAH DIADUKAN DI BLOG

 

KES 1

 

Petang tadi lebih kurang 6.15pm ada number yang tak dikenali call saya menyataan akan pergi ke alamat rumah (ikut ic) iaitu rumah ibu bapa saya di kampung untuk menyita barang2 di dalam rumah. Saya ada hutang PL dgn BANK RAKYAT yang jumlah agak besar. Saya tak ada kerja tetap membuatkan saya tak dapat membayar installment ikut yang dijadualkan lebih kurang dalam 10 bulan. Saya baru saja dapat pekerjaan tetap di cyberjaya bermula bulan lepas dan bercadang untuk membayar hutang from this month onward.  Tapi tadi lepas saya dapat call, saya tak tau nak buat macamana. Hampir pengsan saya setelah mendengar ugutan seperti itu. Encik, tlg lah advice saya. apa yg saya patut buat, dia minta saya bayar RM8 ribu sebelum isnin ni, dari mana saya nak cekau duit yang berjumlah sebesar begitu. tolong lah encik, saya betul2 runsing. Nak jer saya bunuh diri untuk claim insurans dalam pinjaman tu untuk membayar hutang.  Saya sangat tertekan pada saat ini encik. Bantu lah saya.

 

KES 2

Selepas itu, kami tidak membuat apa apa bayaran sehinggalah pada bulan lepas ada pihak menghubungi saya memberitahu mereka mereka akan datang ke rumah untuk menyita barang2 di rumah. Kami diminta membuat pembayaran sebanyak RM5000 sekiranya mahu membatalkan penyitaan tersebut. Dan mereka menyatakan pihak bank memberikan diskaun untuk menjelaskan loan tersebut.
Setelah berbincang kami telah membuat pembayaran sebanyak RM2500. Sehingga kini masih berbaki lagi RM2500. Pihak tersebut hampir setiap hari menelefon untuk meminta bayaran. Mereka mengatakan sekiranya kami tdak membuat pembayaran sitaan barang2 akan diteruskan.

 

KES 3

 

Salam Tuan.
 
Suami saya ada buat personal loan dari BANK RAKYAT (biro angkasa) . Potongan dibuat melalui gaji setiap bulan, minggu lepas ada dapat urgent notice tak tau dari mana.  Hari ni bila call dia kata dari BANK RAKYAT dan ada tunggakan 6ribu. Bank potong separuh.  Encik Tajul tu kata kena jelaskan hari ni jugak kalau tak barang2 dalam rumah kena lelong.  Mendadak mana nak carik duit.. merayu kat dia.. dia turunkan 3ribu hari ni sebelum pukul 12.. kejamnya rasa… bila cakap memang tak boleh bayar mendadak dia kata 1ribu je utk elak dari kena tangkap.  Masalahnya memang takde dapat apa2 surat dari mahkamah ke bank ke. Suami memang keje tempat sama dah 10 tahun.  Tak sampai 1 jam dia call suami.. HQ tempat suami keje call cakap gaji suami akan dibekukan. Buntu sangat tak tau macam mana nak buat.

 

 

KES 4

 

Salam Tuan..
Saya buat pinjaman dengan KOWAJA pada 2010 sebanyak 20k. Pada awal tahun 2015 saya diberhentikan kerja dan saya tak bayar daripada bulan 3 sehingga bulan 7. Minggu lepas ada seorang call saya mengatakan daripada pihak mahkamah untuk menyita dan membuat lelongan ke atas harta saya di kampung. Saya terkejut kerana tidak pernah dapat surat peguam atau surat mahkamah. Beliau minta saya call peguam. Saya pun call peguam nama beliau Tn Hj Ibrahim… apabila call beliau dia sound kat saya tak baca dengan teliti syarat2 dalam perjanjian pinjaman koperasi. Beliau mengatakan jika saya tak bayar 3 bulan pihak koperasi berhak menyita dan melelong harta saya. Dan mengatakan undang2 koperasi adalah lain daripada undang2 bank.

 

KES 5

 

Assalam Tuan, saya ada tunggakan dgn BANK RAKYAT sebanyak RM7650.00. pada bulan 10/2014 pihak BANK RAKYAT telah call sy dan bincang untuk menyambung pembayaran bulanan sebanyak RM150. dan dari bulan 11 sehingga sekarang belum pernah lagi saya lupa untuk bayar. Semalam ada seorang runner tiba2 call saya katanya nak datang rumah parents saya untuk ambil gambar dan hantar notis mahkamah atas alasan pembayaran tunggakan tidak dilangsaikan, padahal saya tak tahu pula saya perlu membayar tunggakan tersebut kerana pihak BANK RAKYAT langsung tak beritahu saya. saya terkejut juga kerana dia kata saya perlu langsaikan dalam masa 6 bulan dari start saya bayar bulan 11 tu. runner tersebut minta saya call seorang pegawai bernama Fendi, dia explain pada saya kalau saya tak bayar sehingga esok 04/09/2015, dia akan hantar runner tersebut untuk ambil gambar dan hantar notis semula dan rumah parents saya boleh disita atas akta 272 kalau tak silap saya.

 

KES 6

Assalamualaikum. Saya 3 bulan tunggakan dengan BANK RAKYAT pinjaman peribadi (Total pinjaman dalam RM5K) dan baru pagi tadi pihak mahkamah ada call untuk memfailkan saman. Pihak mahkamah ada bagi nombor pihak peguam unutk dihubungi dan dia memberitahu akan close case jika saya bayar minimum amount.

 

KES 7

Hari ini saya dapat SMS dari agen mengatakan akaun pembiayaan saya telah tamat tempoh dan tindakan penyitaan/kebankrapan akan di teruskan. Sebelum ini saya ada memberitahu agen yang saya akan ke bank dan membuat rayuan. Agen menegaskan jika saya pergi ke bank, bank akan menuntut lebih dari apa yang mereka tuntut dan mengatakan bank tiada kompromi. Sebelum ini juga melalui telefon, agen pernah mengugut akan ke rumah saya untuk proses penyitaan rumah.

 

 

KES 8

 

Assalamualaikum tuan…saya ada berhutang dgn BANK RAKYAT pada tahun 2001 sebanyak 12 ribu dan terkandas membayarnya..dan sekarang pemungut hutang dari BANK RAKYAT dapat menjejaki saya dan memberi ancaman akan menyita rumah penjamin saya…dan pihak pemungut hutang memberi pilihan potongan 50% jika saya nak menyelesaikan hutang tersebut….saya kena bayar melalui akaun BANK RAKYAT saya dulu tapi pihak bank kata akaun saya dah expired pada tahun 2006,..

 

KES 9

Pagi tadi ada someone call mengatakan dia nak hantar notis sita and lori pn dh park tepi jalan. Then dia suruh saya call someone berhubung notis tersebut. Bila saya dh contact org tersebut dia tya sy blk either nk diorg proceed dgn legal atau nk byr tunggakan.

 

KES 10

 

Salam tuan abu…ptg td saya mendpt pggilan drpd tuan hj ghaffar dr BANK RAKYAT bahagian kebankrapan yg mengatakan bahawa saya akan diisytiharkan bankrap pd jam 4pm sekiranya gagal menyelesaikan hutang tunggakan sebyk 73k (30% drpd full loan settlement). Selepas berunding, setuju untuk kurangkan ke 37k..sekiranya tidak segala notis kebankrapan akan diemel kpd ketua pengarah dan pengarah d jabatan saya…dan mereka akan menghantar orang ke rumah ibubapa saya walaupun itu bukan atas nama saya tetapi atas alasan harta pusaka

 

Kalau yang kes kes diatas dijadikan kayu ukuran, maka segala garis panduan telah dilanggar sewenang wenangnya (with impunity) oleh Agen Pengutip Hutang.

Pada garis panduan 6.5.3 pula ada dinyatakan:

 • Kuasa pengutip hutang – pengutip hutang harus tidak secara palsu/menipu menunjukkan seolah olah mereka mewakili Penguatkuasa Undang Undang atau mendakwa mereka mengutip hutang atas arahan Mahkamah, dengan tujuan memperdayakan peminjam untuk membuat bayaran

 

Kita lihat kes kes berikut yang telah diadukan.

KES 11

 

Sebelum musim raya lalu, saya telah menerima panggilan dari sesorang yang mendakwa dari Mahkamah Sivil Jalan Duta menyatakan yang saya berhutang dengan Courts Mammoth dan minta saya menjelaskannya sebelum mereka mengeluarkan saman ke atas saya.

 

KES 12

 

“selepas membuat bayaran bapa saya mendapat call dari pihak BANK RAKYAT yang mengatakan bapa saya kena call lawyer kerana telah pun membuat bayaran tetapi bapa saya tak nak sebab bapa saya kata ini antara pihak bank dan lawyer sebab pihak bank yang mengupah mereka dan pihak bank menjawab jika ada apa- apa yang berlaku jangan salahkan pihak bank. dan hari ini bapa saya mendapat panggilan dari BANK RAKYAT kl . Mereka meminta bapa saya membayar RM 2000 dalam masa 2 minggu dan jika tidak dapat membuat bayaran mereka akan datang dengan polis.  Bapa saya meminta surat mahkamah tetapi pihak bank tersebut teros cakap dengan nada yang tinggi yang mereka akan datang dengan polis juga. “

 

 

Menyamar sebagai pegawai Mahkamah, Lawyer maupun Pegawai Bank sekalipun merupakan suatu kesalahan yang serius dan menyalahi undang undang dibawah Kanun Kesiksaan dan boleh dihukum penjara dan denda. Ini diantara contoh yang boleh kita lihat.

KES 13

 

“saya dan memaklumkan dia akan endoskan satu notis perlelongan harta benda mengikut seksyen 148 dan 149 di Mahkamah Majistret K.L pada tarikh … jam …am….bla bla…kemudian dia suruh call dan berbincang supaya ada sedikit pembayaran untuk melambatkan proses endos saman di mahkamah.”

 

Satu lagi penipuan secara terang terangan (yelah, peminjam mana tahu. Dengar sebutan seksyen seksyen memang menakutkan). Cantik punya “pau” Seksyen 148 dan 149? Apa kena mengena dengan personal loan? Memang confirm kaki TEMBERANG.

Yang dimaksudkan dengan kemungkinan 99% ialah AKTA KERAJAAN TEMPATAN 1976 [AKTA 171] iaitu

Seksyen 148 Tindakan Untuk Menuntut Tunggakan dan
Seksyen 149 Jualan Harta Yang Ditahan

Setelah ternyata telah berlaku pelanggaran pelanggaran yang ketara terhadap Garis Panduan yang telah dikeluarkan dan sebahagiannya sangat serius, maka kita pergi pula kebahagian aduan….

Amalan_Kutipan_Hutang_Adil_Page_12

 

Amalan_Kutipan_Hutang_Adil_Page_13

 

Kita teliti semula garis panduan garis panduan diatas:

 • Penyedia Perkhidmatan Kewangan harus memastikan bahawa semua aduan pelanggan terhadap agen pengutip hutang akan disiasat sepenuhnya dan secara telus dan tindakan sewajarnya diambil diambil untuk salahlaku dan amalan yang tidak boleh diterima.

dan

 • Sekiranya ada aduan yang benar dibuat keatas Penyedia Perkhidmatan Kewangan berkenaan dengan salahlaku agen pengutip hutang mereka dan aduan tersebut tidak ditangani atau dibiarkan begitu sahaja, Bank Negara Malaysia tidak akan teragak agak untuk mengambil tindakan sewajarnya terhadap Penyedia Perkhidmatan Kewangan terbabit, termasuk melarang Penyedia Perkhidmatan Kewangan terbabit daripada menggunakan khidmat agen pengutip hutang luar atau tidak lagi boleh “outsource” fungsi kutipan hutang mereka.

 

 

Demikianlah ulasan dan “pembentangan” tentang “Amalan Kutipan Hutang Berhemah/Adil” atau “Fair Debt Collection Practices” . Aduan dan luahan di media sosial mungkin boleh memberi sedikit kesedaran tetapi tanpa tindakan seperti aduan yang konkrit tidak akan kemana mana kerana Bank Bank dan juga Bank Negara tidak boleh bertindak atas aduan yang tidak rasmi. Jangan bimbang tentang “tindakbalas” dan “balas dendam” Bank atau pemungut hutang kerana jikalau anda semua rasa telah diberikan layanan yang tidak adil tanpa ada apa apa aduan, tindakan seperti ini akan berterusan dan ramai lagi yang akan dizalimi. Panduan membuat aduan ada disini:

JOM BUAT ADUAN AGEN KUTIP HUTANG TIDAK BERETIKA
 

Jadi kalau reputasi Agen Agen Pengutip Hutang Professional dan beretika terjejas selepas keluarnya artikel ini, jangan salahkan saya sebab rakan rakan anda sendiri yang “menabur pasir” kedalam “periuk nasi” anda semua. Saya hanya mededahkan perbuatan ini yang sudah sampai ketahap yang sangat melampau. Garis Panduan sudah ada, saluran aduan pun sudah ada, mungkin pemantauan dan tindakan yang lebih tegas dan pantas perlu dipertingkatkan lagi. Semuga para penghutang yang terlibat sudah peka dan faham tentang hak hak mereka dan juga hak Bank untuk mengutip hutang.

Kalau Bank boleh mengatakan mereka berpegang kepada undang undang dan peminjam perlu menghormati undang undang, hormatilah juga undang undang dari segi hutang yang sudah luput had masa dan hormatilah peraturan Mahkamah tentang kadar faedah selepas Penghakiman yang telah ditetapkan pada kadar 5%. Kalau dah tak boleh collect tu sudahlah bak kata omputeh JUST LET IT GO..

 

 

 

NOTA: Salinan penuh Garis Panduan ini saya telah uploadkan ke bahagian downloads bagi kedua kedua versi. Anda perlu mendaftar untuk mendapatkannya kerana saya rasa kalau anda semua perlukannya, kena “buat kerja” lebih sikit sebab selama ini saya dapati tindakbalas anda semua untuk permintaan saya seperti salinan perjanjian KOWAJA, salinan perjanjian Kad Kredit, Salinan Penyata Kad Kredit tidak mendapat sambutan.

Kat sini pun boleh download: Ini link atau pautan untuk download

Bahasa Inggeris

 

dan versi Bahasa Melayu

 

Saya telah menyumbang dan berkongsi bahagian saya dan bagi anda yang telah mendapat manfaat sedikit sebanyak dari artikel artikel saya, sila sebarkan dan share sebanyak banyaknya kepada rakan rakan anda yang masih tidak mengetahui dan mempunyai potensi yang cerah untuk di KELENTONG oleh Agen Pengutip Hutang. Ada berjuta lagi yang tak tahu. Saya serahkan kepada anda sekarang….

 

ULANGKAJI ARTIKEL SEBELUMNYA…

 

BAHAGIAN 1

https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2015/10/02/pendedahan-eksklusif-bahagian-1-cerita-agen-pengutip-hutang-debt-collection-agency/

BAHAGIAN 2

https://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2015/10/05/pendedahan-eksklusif-bahagian-2-cerita-agen-pengutip-hutang-debt-collection-agency/

Leave a Reply / Masukkan Komen Anda

 1. Salam encik,

  Saya ada membuat personal loan dengan bank rakyat pada tahun 2007 berjumlah 15k bayaran bulanan rm197 selama 120 bulan.Baki pinjaman saya sekarang hanya tinggal rm 5620.40 sahaja kerana pembayaran bulanan telah saya laksanakan seperti biasa.Pada tahun 2010 nama saya telah di blacklistkan kerana beberapa bulan tunggakan tidak dibayar kerana saya berhenti kerja. Pada tahun 2012 saya mula membayar semula bulanan personal loan saya tu dan membayar lebih sedikit tetapi tunggakan saya masih ada dalam rm 907.40. Sekarang ni saya kerap diganggu debt collector yg mngatakan agreement saya terbatal, surat saman telah dihantar ke rumah, bank rakyat tidak membenarkn saya membuat byran bulanan rm197 lagi kena bayar rm 300 sebulan . saya ada meminta salinan hitam putih dari bank,lawyer yg dikatakan tetapi mereka mgatakan tiada copy kerana bhgian mnghantar surat di bahagian lain.Ugutan menyita rumah dan barangan rumah dihantar melalui sms. Saya ada berjumpa dengan bahagian pengurusan akaun saya di hq bank rakyat kuala lumpur dan menceritakan perkara tersebut. Saya terkejut kerana pihak bank mengatakan mereka hanya lah debt colletor yg dilantik untuk collect hutang dan suruh saya abaikan panggilan dari debt collector jika pemabayaran masih dibuat dan die telah menyemak akaun saya dan mngatakan tiada masalah.boleh teruskan bayaran rm197 seperti biasa sehingga tamat agremeent. Masalah sekarang saya masih lagi diganggu debt collector yg memaksa saya membayar tunggakan. dan membuat agrement baru.saya telah memberitahu mereka yang saya sudah berjumpa dengan pihak bank tetapi meraka masih lagi mengganggu saya.mereka juga meminta bukti nama pegawai bank yg bertugas dan sy tidak memberitahu kerana mnjaga privacy pegawai bank rakyat tersebut.. Apa yang patut saya lakukan??rimas kerana mereka kerap telefon di pejabat mengganggu waktu kerja saya.saya dah bayar bulan2 bukan xbayar..baki pun tinggal 5k lebih je..cuma sy ada bgtahu tunggakan rm900 tu saya akan byr sikit2 jika ada duit.tu pun diorang marah2..Apa lagi saya nak bgtahu debt collector ni???penat jawab call asyik yang sama je die cakap.Apa lagi yang saya boleh expalain pada debt collector nih..

  Terima Kasih.

 2. Assalamualaikum tuan,
  Hari ini selepas balik dari lunch, ada kawan kerja saya pass satu kad merah bertulis “Notis Penting”
  dan meyuruh saya menghubungi pegawai berkenaan. Dia dari pihak “debt collector”. Bolehkah mereka sebagai debt collector datang sampai ke office untuk mengutip hutang dan disamping itu mendedahkan perkara ini kepada orang yang sepatutnya?
  Bolehkan saya buat report polis keatas mereka kerana menganggu privacy sehingga ke pejabat?

 3. Encik saya ada permasalahan tentang WSS…hari ni saya dapat call dari nombor yang tidak dikenali mengaku dari lawyer firm yang diarahkan oleh pihak aeon kredit untuk saman saya dan tindakan yang diambil sya hendaklah membayar sebanyak RM3000 lebih untuk hutang kad kredit aeon kredit…jika saya tidak membayar saman rumah saya akan ditampal surat notis merah dan akan dikuncik dalam masa 14 hari. bila saya minta surat dari mahkamah dia cakap tak dapat keluarkan dan hanya boleh beri LOD sahaja.sekiranya mahukan pembatalan tindakan tersebut saya kena membayar separuh daripada jumlah tersebut pada hari ini.saya sangat2 buntu

 4. assalamualaikum tuan Abu Ammar.. semalam sy dapat panggilan dari courts mammoth mngatakan bhwa sy telah difailkan saman (melanggar perjanjian jual beli barang) dan wajib menghadirkan diri ke mahkamah tinggi jalan duta kl pada 15 may 17. sy kata, sy tak terima surat pun? beliau yg mngaku dri pejabat guaman brkata surat akan dihantar oleh beliau sndiri pada hari ini. beliau juga menerangkan prosedur saman, yang mana sy wajib hadir utk sebutan kes dan perlu sediakan kos tunggakan dan kos gumanan sebanyak RM14K. jika sy tidak hadir, mahkamah akan keluarkan waran tangkap dlm tempoh 24 jam dan semua akaun bank saya akan difreeze manakala kegagalan utk mbayar kos akan mnyebabkan barang2 dirumah sy disita oleh pihak mereka, yg akan hadir bersama 2 org polis.

  namun dihujung perbualan kami, peguam tersebut meminta saya utk hubungi manager courts dan membuat rayuan untuk setel kes dluar mahkamah. lalu sy pun ikut, dan sy dapat nego bayar rm1k dahulu dan beliau akan tarik kes sblm jam 5 hari ni. tapi sy takde duit… macam mana ni, kalau naik mahkamah, sy kena bayar rm14k. kalau tak hadir, kena tangkap. kalau nak buat rayuan, kena upah peguam dan tanggung kos sndiri.

  tuan boleh bagi pendapat? atau smua ni cuma lakonan ugutan?

  • Wa’alaikumussalam Fyza

   Ini TEMBERANG aje. Baca kat sini:

   Prosedur ringkas Tindakan undang undang

   1) Loyar menghantar Notis Tuntutan kepada peminjam meminta tunggakan memberi masa 14 hari atau menamatkan perjanjian

   2) Atas arahan Bank, jika tiada bayaran, Tuan Loyar akan menfailkan Saman di Mahkamah menuntut baki hutang. Dalam Writ Saman ini ada Notis Tuntutan yang memperincikan segala baki, faedah dan kos yang dituntut.

   3) Selepas mendapat meterai dan pengesahan Mahkamah, Writ Saman ini akan disampaikan secara kediri atau melalui pos kepada Peminjam dialamat yang terakhir yang ada dalam rekod Bank. Biasanya pendengaran kes akan ditetapkan dalam masa 14 hari dari tarikh Writ atau penyampaian itu. Peminjam perlu mendaftarkan diri untuk hadir pada tarikh itu. kalau tidak pada hari itu Penghakiman Ingkar Tanpa Kehadiran akan dikeluarkan.

   4) Selepas itu Bank dan Tuan Loyar akan menunggu salinan Penghakiman yang telah dimeterai dan disahkan oleh Mahkamah

   5) Apabila salinan Penghakiman didapati, satu salinan akan dihantar kepada Peminjam

   6) Bank boleh melaksanakan Penghakiman dengan tindakan undang undang keatas Peminjam. Kalau lebih RM30 ribu, boleh buat Bankrapsi. Jika pindaan Akta Bankrapsi kepada Akta Insolvensi diluluskan, had ini dinaikan kepada RM50K

   Baca juga Pelaksanaan Penghakiman yang betul disini bukan macam dia cakap tu:

   https://www.ceritahutangbankdananda.com/2014/08/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-3/

   • baik tuan, sy faham. maknanya mereka mmg akan ambil tindakan saman trhdap sy tapi bukan la ikut prosedur spt yg dia nyatakan.

 5. Salam Abu Ammar. Saya ingin bertanya. Saya seorang penjawat awam. Saya mempunyai sebuah kereta tapi telah ditarik dan dilelong. Baki hutang ialah sebanyak RM52K. Baru-baru ini saya ditelefon dari Kuala Lumpur nombor 03-xxxxxxxxxxx menyatakan saya perlu membayar baki dengan cara penjadualan semula. Wanita dalam telefon itu meminta saya membayar pendahuluan sebanyak RM5500 dan baki secara ansuran bulanan sebanyak RM800. SOALNYA, gaji saya cuma RM2500 dan saya mempunyai komitmen banyak terhadap keluarga dan dan potongan angkasa saya termasuk pinjaman perumahan ialah sebanyak RM5600. Apakah tindakan yang perlu saya lakukan bagi mengelakkan pihak yang menuntut hutang ini. Saya belum menerima sebarang surat daripada mahkamah dan tahun kereta itu dilelong ialah pada 2016

  • Wa’alaikumussalam Tuan Zubir

   Bank memang berhak untuk menuntut baki hutang setelah kereta dilelong. Memang begitu kaedahnya iaitu “bayaran pendahuluan” sebagai permulaan diikuti dengan bayaran bulanan yang berkala sehingga selesai. Apa yang boleh dibuat ialah cuba mendapatkan pengurangan bayaran permulaan dan juga bayaran bulanan atau hadapi risiko diambil tindakan undang undang.

   Jumlah ini boleh diambil tindakan Bankrapsi kerana melebihi RM50K dan boleh menjejaskan kerjaya lebih lebih lagi dengan komitment yang melebihi pendapatan bulanan. Maaf Tuan saya agak musykil bagaimana pinjaman pinjaman ini boleh diluluskan? Jadi kena cuba buat cadangan pembayaran atau boleh cuba rundingkan melalui AKPK kalau mereka boleh menerimanya.

 6. Assalamualaikum. Saya ingin bertanya. Adakah pihak Bank memiliki hak untuk menyita barangan rumah pusaka yang saya duduk sekarang untuk tujuan tuntutan hutang? Saya adalah salah seorang pemunya rumah dengan adik beradik yang lain (hak bersama) dan barang2 rumah adalah peninggalan arwah ibu. Dan bagaimanakah caranya untuk saya menyelesaikan hutang tertunggak semampu saya dengan saya sekarang status ibu tunggal dan punyai anak OKU yang selalu tidak sihat? Saya bekerja sendiri dan dibantu zakat. TQ.

  • Wa’alaikumussalam Adiwira

   Biasanya (semasa saya kerja dululah) Bank akan menyemak pemilik berdaftar bagi rumah tersebut samada beliau adalah peminjam. Jika ada Penghakiman, Bank boleh melaksanakan tindakan Penghakiman Writ Penyitaan barangan dalam rumah tersebut kerana dikira sebagai barangan didalam rumah dan alamat peminjam semasa membuat pinjaman melainkan ada resit resit dan dokumen yang menyatakan sebaliknya. Sekarang kebanyakan Bank tidak membuat penyemakan tapi terus memohon tindakan penyitaan di Mahkamah. Tindakan ini adalah untuk memaksa peminjam membuat bayaran bukan nak melelong barang sangat sebab bukan dapat “untung” pun. Bayar Loyar pun tak lepas.

   apakah jenis hutang dan berapa baki yang dituntut?

 7. salam tuan, nak minta penecerahan sikit,masalahnya begini,
  pada tahun 2010 saya telah membuat pinjaman dengan bank rakyat sebanyak rm 193k danpotongan sebnyak rm1675 sebulan selama 20 tahun.pada tahun 2012 kerana masalah peribadi saya terpaksa mengambil cuti tanpa gaji selama setahun dan selama itu jugalah bayaran saya tertunggak,tunggakkan adalah sebanyak rm20k++. pada tahun 2013 saya telah masuk kerja dan potongan biro angkasa bank rakyat berjalan seperti biasa sehingga kini.
  melalui ctos,saya telah diseneraihitamkan dan ada tindakkan undang2. pihak bank telah menyenaraihitamkan keseluruhan jumlah pinjaman saya walaupun tunggakkan hanya rm 20k++.selama itu jugalah saya diganggu oleh agen pemungut hutang bank rakyat.
  namun sya masih ada kesedaran utk membayar tunggakkan hutang. jadi bermula april 2014 saya telah membuat bayaran tambahan sebanyak rm200 sebulan sehingga kini dan setiap waktu itu jugalah agen pemungut hutang mengganggu saya sehingga perna menelefon majikan saya mengenai masalah hutang saya ini.
  Pada bulan oktober 2016, pihak agen telah membuat persetujuan bersama dengan saya yang mana sekiranya saya dapat membayar separuh tunggakkan saya (rm7000) maka saya dibenarkan untuk membayar lebihan tunggakkan sebanyak rm200 sebulan sehingga habis. tunggakkan saya pada waktu itu tinggal rm14k++ kerena membayar tambahan rm200 sebulan. Saya bersetuju dan membayar rm7000 hasil pinjaman dari saudara mara, dan baki tunggakkan tinggal rm7k++
  namun malangnya pada bulan januari,februari dan mac 2017, pihak agen telah melanggar perjanjian yang mana mereka meminta saya untuk membayar habis jumlah pinjaman walaupaun sebelum ini mereka berjanji sekiranya saya membayar separuh jumlah tunggakkan saya dibenarkan utk membayar rm200 sebulan sehingga habis tunggakkan.
  soalan saya

  1.adakah pihak bank boleh mengambil tindakan bankrupsi kpd saya memandangkan telah menyenaraihitamkan keseluruhan jumlah pinjaman saya

  2. apakah yang perlu saya lakukan untuk menghindari dari pemungut hutang yang biadap

  3. apakah yang perlu saya lakukan utk tidak diambil tindakan bankrupsim pada pandangan tuan

  terima kasih

  • Wa’alaikumussalam Suria

   Semak betul betul dengan Bank apakah tindakan undang undang dan sudah sampai tahap apa sekarang. Fahami proses dan prosedur tindakan undang undang hingga ke peringkat Bankrapsi:

   Prosedur ringkas Tindakan undang undang

   1) Loyar menghantar Notis Tuntutan kepada peminjam meminta tunggakan memberi masa 14 hari atau menamatkan perjanjian

   2) Atas arahan Bank, jika tiada bayaran, Tuan Loyar akan menfailkan Saman di Mahkamah menuntut baki hutang. Dalam Writ Saman ini ada Notis Tuntutan yang memperincikan segala baki, faedah dan kos yang dituntut.

   3) Selepas mendapat meterai dan pengesahan Mahkamah, Writ Saman ini akan disampaikan secara kediri atau melalui pos kepada Peminjam dialamat yang terakhir yang ada dalam rekod Bank. Biasanya pendengaran kes akan ditetapkan dalam masa 14 hari dari tarikh Writ atau penyampaian itu. Peminjam perlu mendaftarkan diri untuk hadir pada tarikh itu. kalau tidak pada hari itu Penghakiman Ingkar Tanpa Kehadiran akan dikeluarkan.

   4) Selepas itu Bank dan Tuan Loyar akan menunggu salinan Penghakiman yang telah dimeterai dan disahkan oleh Mahkamah

   5) Apabila salinan Penghakiman didapati, satu salinan akan dihantar kepada Peminjam

   6) Bank boleh melaksanakan Penghakiman dengan tindakan undang undang keatas Peminjam. Kalau lebih RM30 ribu, boleh buat Bankrapsi. Jika pindaan Akta Bankrapsi kepada Akta Insolvensi diluluskan, had ini dinaikan kepada RM50K

   Secara ringkasnya proses Kebankrapan adalah seperti berikut:

   1) Penghakiman (samada Penghakiman Ingkar atau yang lainnya) sudah dijatuhkan keatas peminjam (seperti diatas)

   2) Pemfailan Notis Kebankrapan. Pada waktu pemfailan tersebut jumlah baki hutang, faedah dan kos MESTILAH tidak kurang dari RM30,000

   3) Notis ini mesti diserahkan secara kediri (personal service) kepada Penghutang Penghakiman. Cubaan serahan adalah sebanyak TIGA kali. Jika gagal, Bank boleh membuat permohonan untuk membuat Penyampaian Ganti melalui Akhbar Tempatan, Penampalan Notis di Papan Notis Mahkamah dan juga Surat Berdaftar. Kalau tak dapat personal service dan perlu kepada permohonan Penyampaian Ganti, ini akan memakan masa lagi 1 – 3 bulan.

   4) Selepas 6 (Enam) bulan tempoh serahan berlaku tanpa ada apa apa bantahan/perbincangan dari Penghutang Penghakiman, beliau sudah dikira telah melakukan tindakan Kebankrapan. Selepas itu Petisyen Pemiutang pula akan dikeluarkan dan diserahkan. Proses penyerahan adalah sama dengan proses Notis KeBankrapan.

   5) Suatu tarikh akan ditetapkan untuk mendengar kes Petisyen itu dan jika tiada bantahan dari Penghutang Penghakiman dengan alasan yang dikira menasabah, maka pada hari itu beliau akan diisytihar sebagai seorang Bankrap.

   Tentang soalan soalan berikut:

   1. adakah saya layak untuk dibankrupsi memandangkan pihak bank telah menyenaraihitamkan keseluruhan jumlah
   pinjaman saya walaupun ada potongan biro angkasa sebanyak RM1675 setiap bulan

   Bank tidak “menyenaraihitan” seluruh pinjaman tetapi telah menamatkan perjanjian dan mengambil tindakan undang undang untuk menuntut keseluruhan baki pinjaman. Sebab tu kena tahu apa status tindakan undang undang terkini. Dengan jumlah hutang yang melebihi RM30K, memang boleh dikenakan tindakan Bankrapsi. Walaupun ada potongan setiap bulan, Bank boleh menerima bayaran tersebut atas dasar “tanpa prasangka” atau “without prejudice” iaitu diterima sedemikian yang tidak menjejaskan tindakan undang undang.

   2. adakah sya perlu melayan karenah agen pengutip hutang yang sudah mungkir perjanjian

   Lebih baik berunding dengan Bank secara terus dan kalau Bank enggan boleh meminta bantuan Bank Negara untuk campurtangan. Terlampau banyak kes Agen yang menipu peminjam dan Bank harus bertanggungjawab keatas Agen yang dilantik.

   Masalah membuat perjanjian dengan Agen tanpa ada bukti bertulis sangat berisiko seperti yang telah dialami. situasi yang serupa boleh dibaca disini:

   https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/765827690242096/?type=3&theater

   3. pada pandangan tuan,apakah cara terbaik utk saya menyelesaikan masalah ini? adakah cara pembayaran sya sekarang boleh diteruskan seperti biasa tanpa ada sebarang tindakan mahkamah

   Rujuk kepada jawapan no (2)

 8. Assalamualaikum Tuan Abu Ammar,

  Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: “Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara : sedekah jariah,atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya.”
  (Hadith Sahih – Riwayat Muslim dan lain-lainnya)
  Saya doakan agar Tuan masuk kedalam golongan yang disebut.. Aamin!

  Ringkasan masalah saya yang memerlukan nasihat dan pandangan Tuan adalah seperti berikut :-

  2004
  Kakak beli Kereta baru menggunakan Nama Saya Untuk loan & isteri dijadikan guarantor walaupun tiada document disubmit kpd pihak bank. Sebagai rujukan mungkin (misteri)

  2005
  a) Mengetahui dari Ibu yang kereta tersebut telah ditarik (sebab kakak rumah berlainan)
  Saya tidak ambil peduli sebab kakak yang guna dan pandai pandailah dia settlekan.

  b) Kereta itu telah dilelong (tahun yang sama)

  c) Pihak bank tidak pernah sekali pun memaklum perkara ini kepada saya. Samada overdue payment, kereta kena tarik ke dan lelongan.

  d) No telefon hp saya tidak pernah tukar dari tahun 1999 sehingga sekarang kecuali alamat sahaja yg bertukar sebab beli rumah baru 2007.

  2014 NOVEMBER
  a) Terima call dari KUDRAT & PARTNER, dengar macam syarikat LOYAR sebab bunyi dah macam firma guaman dan mereka pula mengaku LOYAR bila bercakap dengan kita.

  b) Mengatakan bank telah mengarahkan mereka untuk mengambil tindakan saman sebab ingkar bayar balik pinjaman

  c) Sewaktu itu, bapa saya baru sahaja meninggal dunia, tidak sampai seminggu pun. Saya minta rayuan agar masalah ini postponed kepada masa yang lebih sesuai.
  HARAMMMMMMMMM!!!

  d) Ditekan dan didesaknya saya untuk pembayaran sebanyak RM12k dalam masa 3 hari sahaja.

  e) Minta tempoh. Tidak diberinya. Mereka call lagi selepas 3 hari, mendesak lagi dan saya merayu agar dilanjutkan masa sebab banyak guna cash untuk majlis pengebumian.
  1 minggu diberikan. (Fyi, orang “kita” tu yang call saya bukan orang lain…)
  Tidak ada hati dan perasaan langsung.. aduhai

  f) Saya buntu dan hilang arah sebab selalunya kepada bapa saya mengadu

  2014 DECEMBER
  a) Selepas 1 minggu call lagi dan kali ini kena bayar RM4k untuk 1st payment. Baki bayar ansuran. Pulak dah??

  b) Saya minta tempoh masa lagi dan masa yang sama, saya tanya kenapa baru sekarang nak cari saya? Dia reply bank yang minta bukan firma kami yang mahu.

  c) 2/3 hari selepas itu call lagi, push lagi. Saya tanya dia, bukan ke selepas 6 tahun bank tidak boleh ambil tindakan? (Sebab saya tonton Malaysia hari ini. MHI Datuk Haziq ada mention)
  Dia reply, saya LOYAR, saya tahu law dari encik.. Perghhh!
  Saya mengalah sebab mungkin saya salah dengar. Sebab masa tu saya masih terkial kial dalam bab ini.

  d) Saya dah risau sebab nak kena saman jika gagal bayar so saya tunduk kepada kemahuan mereka tetapi saya counter mereka semula dengan RM1k sahaja yang mampu dibayar untuk 1st payment.

  e) Mereka sudah mula kendur sedikit dan jumlah mereka minta RM1.5k sebagai initial payment

  f) Saya buatlah payment dan secara automatiknya akaun ini aktif kembali dan saya buat bayaran bulan RM200 setiap bulan tanpa skip hingga Nov 2016.

  2016 NOVEMBER
  a) Saya telah tahu serba sedikit pasal perkara ini, saya stop payment dan minta nak buat full settlement.

  b) TERKEJUT BILA MENGETAHUI FULL SETTLEMENT TELAH HAMPIRI RM20k!
  itu selepas diskaun katanya.. Means I pay for nothing.
  Hutang Mula Mula mention ada Rm12k
  Payment 24mth X Rm200. = Rm4.8k + Rm1.5k = Rm6.3k
  Sekarang Jadi Rm20k!
  Mengarut Sebab ini adalah hutang lapok! Betul Kan?

  c) Yang paling best, manager dia mengaku yang dia bank manager bukan dept collector.
  Aduhai teruk betul mereka ni..

  JANUARY 2017
  a) mereka dapat no HP baru saya, yang saya tidak pernah bagi kepada sesiapa sebab register untuk internet sahaja. Pelik bukan?

  b) mereka telah datang melawat kerumah baru saya. Semasa pembelian 2004 alamat lain digunakan. Hairan bukan? Bagaimana akta data peribadi ni?!?!

  c) saya telah inform mereka yang saya akan settlekan direct dengan bank sendiri SEBAB kita tidak ada perjanjian black/white dengan dept collector

  d) mereka marah dan bagi Kat saya no telefon bank berkenaan serta person in charge sekali tetapi bila saya check dengan customer service bank, no phone untuk handle case seperti ini totally lain. Teruk sungguh permainan mereka ini!!!!

  Apa yang perlu saya lakukan sekarang sebab sehingga Petang tadi mereka masih call dan hantar sms Kat kedua dua no HP saya.
  Risau dan fobia bila phone berbunyi.
  AKPK? BANK NEGARA? 4PM?

  Minta bantuan dan Nasihat.
  Terima Kasih TUAN!

  • Assalamualaikum Tuan Azman

   Aameen. Aameen. Aameen. Ya Rabbal ‘Alameen. Alhamdulillah Wa Shukrulillah. Saya doakan juga kepada ALLAH supaya Tuan juga di Rahmati dan di Berkati ALLAH dan diberikan kelapangan di Dunia dan Akhirat dan diberi jalan keluar dari kemelut ini.

   Pertama sekali Kudrat & Partners ini adalah antara Agen yang dah lama bertapak sejak bertahun yang lalu dan cara mereka memang tidak mengikut etika. Telah menimbun compalin atas mereka yang selalu mengaku jadi Loyar ni dan bercakap dengan nada kasar. Mungkin sebab cara mereka mengelirukan dan menakutkan peminjam sebegitu rupa ada mendatangkan “hasil” ada antara Bank yang mengekalkan khidmat mereka.

   Walauapapun, mereka tetap melanggar etika dan saluran aduan memang telah disediakan. Tambah lagi dengan aduan yang sedia ada iaitu Tuan boleh membuat aduan kepada pihak pihak yang berikut:

   1) Bank Negara Malaysia – gunakan borang aduan yang telah saya sediakan di bahagian “Muat Turun” di blog dengan tajuk “Dokumen Dokumen” dan pergi ke topik no 2 iaitu “Surat Aduan ke Bank Negara” seperti di link ini:

   https://www.ceritahutangbankdananda.com/muatturun/dokumen-dokumen/

   2) Buat juga aduan rasmi ke Bank yang berkenaan. Selalunya content yang sama dengan No (1) diatas.

   3) KPDNKK juga boleh dibuat aduan terutamanya tentang kebocoran maklumat telefon dan maklumat lain.

   4) PPIM – ini lebih kepada menyebarkan kesedaran tentang perkara ini. Boleh cuba tetapi terpulang kepada mereka memandangkan mereka sedang memerangi Along. Jadi Agen yang bertindak macam samseng pun perlu diketengahkan.

   Berkenaan dengan kebocoran maklumat peribadi seperti no handphone dan alamat rumah (ada no dapatlah alamat) memang terdapat “kaki” yang memberikan maklumat kepada Agen Kutip hutang seperti penjual atau Agen telefon bimbit, Puspakom (ada orang bagitau, hearsay, takda bukti katanya) dan lain lain kakitangan yang tidak jujur dari agensi agensi yang mengumpul maklumat tidak terkecuali juga Bank Bank (hearsay lagi, takde bukti, susah nak prove).

   Tentang bayaran yang dibuat pulak, rasanya kebanyakannya hanya digunakan untuk membayar interest sahaja kerana akaun sudah lama. Kalau interest 8% setahun, 10 tahun dah 80% dari baki belum kira baki yang telah di “kompaun”kan (baki + interest lepas tu charge interest lagi). Jadi baki ‘pokok” tak bergerak dan interest terus berjalan.

   Apa yang boleh Tuan buat ialah berbincang terus dengan Bank tentang perkara ini:

   1) Negotiate satu jumlah penyelesaian yang menasabah iaitu satu bayaran permulaan katakan RM2000 dan bulan bulan RM200 ke RM300 hingga penyelesaiaan TANPA ada apa interest lagi. Kalau setuju (orang nak bayar ni bos, oklah tu) kalau nak minta lebih lebih, suruh SAMAN aje sebab boleh lawan atas faktor had masa. Kalau dah ada Penghakiman pun kalau dah habis 12 tahun tak boleh nak laksanakan Penghakiman pun.

   2) Kalau Bank susah nak beri kerjasama atau suruh deal dengan Agen yang confirm menipu, boleh minta bantuan Bank Negara seperti yang telah disarankan oleh salah seorang pembaca Blog iaitu Encik Ahmad:

   KOMEN ENCIK AHMAD

   Assalamualaikum Tuan Abu

   Sambungan kepada kes pinjaman peribadi Al-Rajhi saya yang ingin saya kongsikan untuk pengunjung site ini, semoga manfaat bersama..

   Sila lihat kes En Ahmad disini:

   http://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/08/14/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-3/comment-page-5/#comment-1325

   Ringkasan Situasi :

   1.Pinjaman Peribadi 25k (baki pinjaman RM8100 dgn tunggakan 7 bulan setelah diberhentikan kerja, company tutup)
   2.Akaun simpanan Maybank di bekukan(Court Garnishee Order) apabila mahu membuat bayaran melalui interbank giro drpd Maybank ke Alrajhi ( Pengajaran – Bayar pakai deposit machine di bank pemiutang untuk elak dikesan dimana duit kita disimpan)

   Tindakan setelah dptkn nasihat dari tuan Abu Ammar dan Mr.Jeff dari site ini :-

   Nota : Usaha dibawah boleh dilakukan sekiranya peminjam berniat atau berkemampuan untuk menyelesaikan baki pinjaman

   1. Buat surat rasmi bersama cadangan penyelesaian pinjaman

   2. Pergi ke cawangan bank peminjam berdekatan dan minta untuk bercakap dengan pegawai bank(bahagian debt collector) yang uruskan kes anda
   3.Berbincang, sekiranya diterima Alhamdulillah dan sekiranya di tolak, bawa surat cadangan anda ke Bank Negara ( Block D, BNM telelink)

   4. DI Bank negara pula, print CCRIS report dahulu sebelum berjumpa pegawai BNM. Ambil angka giliran.

   5. Cerita semua masalah kewangan anda secara jujur kepada pegawai BNM dan juga usaha2 yang telah anda lakukan untuk berbincang dengan pihak bank.

   6.Anda mungkin akan diminta oleh BNM untuk hantar semula surat rasmi cadangan penyelesaian pinjaman melalui saluran BNM.

   7. ATAU anda mungkin juga diminta oleh BNM untuk ke AKPK untuk nasihat/atur semula bayaran pinjaman2 anda (atas budi bicara anda dan BNM)

   8. Setelah surat cadangan dihantar kepada bank melaui BNM, satu pegawai khas BNM akan uruskan kes anda.Hubungi talian BNMTeLELINK(1-300-88-5465) untuk disambungkan kepada pegawai BNM yg uruskan kes anda. (Cadangan : Guna email bukan surat menyurat biasa kerana cara ini lebih pantas & sentiasa CC BNM(bnmtelelink@bnm.gov.my) dalam komunikasi anda kepada bank)

   9.Sekiranya rayuan anda ditolak, hubungi pegawai BNM minta nasihat seterusnya. Dalam kes saya, setelah kali kedua ditolak pegawai BNM tersebut telah meminta bank buat pertimbangan semula. Kali ke-3 rayuan saya diterima dgn bantuan BNM. ( Nota : Rayu seberapa byk kali yg boleh melalui BNM)

   10 Berkenaan Garnishee Order, ianya hanya kuat untuk di lawan sekiranya akaun gaji. Sekiranya tidak, boleh juga buat rayuan untuk pelepasan separuh atau sebahagian kecil dari jumlah yang dibekukan tapi ianya makan masa 1-2 bulan bukan segera, kerana bukan mudah untuk bank dapatkan Garnishee Order dari Makamah untuk bekukan akaun peminjam. Kos2 guaman perlu dijelaskan oleh peminjam(Masukkan juga dlm proposal anda kepada bank untuk diserapkan ke dalam baki pinjaman).

   11. Sekiranya akaun yang dibekukan bukan akaun Gaji, jangan dedahkan akaun Gaji anda pada pihak bank walaupn diminta oleh pihak bank. Hanya serahkan salinan penyata Gaji/Salary Slip yang baru pada pihak bank sebagai bukti pendapatan.

   12.Hubungi bank2 lain dimana anda ada buat pinjaman(sekira ada), beritahu masalah kewangan anda dan buat surat rasmi untuk cadangan anda bagi menyelesaikan baki tertunggak. Dalam erti kata lain, biar lah kita kejar bank dari bank kejar kita.
   Contoh : bayaran bulanan sebelum masalah kewangan adalah sebanyak RM600, dan sekarang hanya mampu RM350 atau kurang. Buat surat rasmi kepada bank,sekiranya ditolak oleh bank, anda hubungi BNMTelelink. Ulang proses2 diatas. InshaAllah ada jalan penyelesaian. BNM akan lihat anda ada usaha nak selelsaikan tapi bank yang menolak.

   Sekian, harap maklumat atau pegalaman saya dapat dimanfaatkan bersama.
   *****************

   3) Install call recorder app dalam handphone dan rakam perbualan dengan Agen. Bagi soalan soalan yang boleh dijadikan bukti seperti ” Awak ni memang Loyar ka?, ” Awak ada kuasa laksanakan Penghakiman?, “Awak Pegawai Mahkamah ke? dan seumpamanya.

   4) Install app Truecaller dan True Messenger untuk blok semua call dan sms mereka. App ini juga akan blok nombor nombor yang diketahui mengganggu seperti telemarketer dan Agen Kutip Hutang lain berdasarkan feedback dari user.

   5) Jangan bimbang tentang lawatan mereka. Mereka tak boleh buat apa apa. Kalau dalam masa 10 minit tak beredar boleh panggil polis. Jika mereka tahu taktik tak berkesan mereka akan pergi. Layan dengan pebuh sopan santun tak guna tinggi suara.

   Baca panduan panduan menangani Agen Kutip Hutang yang telah saya beri:

   https://www.ceritahutangbankdananda.com/2015/10/panduan-menangani-agen-kutip-hutang/

   https://www.ceritahutangbankdananda.com/2015/10/pendedahan-eksklusif-bahagian-1-cerita-agen-pengutip-hutang-debt-collection-agency/

   https://www.ceritahutangbankdananda.com/2015/10/pendedahan-eksklusif-bahagian-2-cerita-agen-pengutip-hutang-debt-collection-agency/

   https://www.ceritahutangbankdananda.com/2015/10/bahagian-akhir-pendedahan-eksklusif-cerita-agen-pengutip-hutang-debt-collection-agency/

 9. Assalamualaikum
  Saudara Abu Ammar
  saya adalah penjamin pinjaman kereta proton perdana adik yang di beli pada tahun 2001 tak berapa ingat harga dalam
  Rm 60 -70k… berikutan kekangan ekonomi adik saya tidak dapat membuat bayaran kepada pihak bank .yang menyebabkan kenderaan tersebut di tarik oleh pihak bank pada 13/8/04 dan di lelong dalam bulan julai 2005 dengan harga Rm.3000.00. dan saya dimaklumkan masih berbaki dalam rm 37,000.00..Pihak bank menbuat tuntutan demi tuntutan untuk mendapat balik bayaran melalui agensi kutipan… dan yang terakhir melalui surat peguam…saya ada menghubungi pihak collection center bank dan bercakap dengan pegawai bank mengenai status pinjaman. tetapi saya kemudian dihubungi oleh agensi kutipan bahawa saya perlu membuat bayaran dalam masa 7 hari sedangkan surat peguam memberi tempoh 14 hari.setelah berbincang melalui talian tel sebanyak 2 kali bayaran di kurangkan dari Rm 60000.00 ke Rm 44000.00 dan terakhir Rm 35000.00.Saya ada menmbuat permohonan untuk pengurangan bayaran yang lebih rendah…dan dimaklumkan akan dihubungi pegawai bank dalam masa 4 hari lagi
  Yang menjadi kemuskilan saya ialah bagai mana harga lelongan kenderaan pada 2004 terlalu rendah macam harga motosikal aje…sekarang pon harga proton perdana 2-0 SE(A) Rm 8000.00. dan mengapa masa untuk mengambil tindakan melalui undang-undang terlalu lama
  Saya harap tuan dapat membantu saya dalam hal ini…. nasihat tuan amat lah diharapkan

  Buat makluman tuan saya seorang kakitangan Awam yang akan berpencen dalam masa kurang dari 8 tahun…. Saya tak dapat tidur memikirkan hal ini…takut-takut ia akan mendatangkan masalah yang lebih berat pada saya.
  Ssekian Terima kasih

  • Wa’alaikumussalam Tuan Nordin

   Pertama sekali saya ingin bertanya bilakah tarikh bayaran terakhir dibuat selepas lelongan kenderaan tersebut? Jika tiada langsung bayaran dibuat semenjak tahun 2005 maka kes ini boleh dilawan dengan Akta Had Masa kerana sudah lebih 12 tahun berlalu baru nak kutip. Satu lagi, boleh tak ambik gambar “surat loyar” yang Tuan dapat dan emailkan ke codetyco@ceritahutangbankdananda.com? Kalau betul surat peguam dan Bank nak SAMAN lagi bagus supaya kita boleh lawan. Insya ALLAH contoh dokumen dokumen untuk membuat pembelaan tentang kes macam ni ada pada saya dan boleh diberi kepada Tuan untuk melawannya di Mahkamah bila tiba masanya kelak.

   Kalau setakat “surat loyar” rekaan Agen Kutip Hutang tak perlu nak kalut sangat. Bukan boleh buat apa pun. Untuk membantah tentang harga jualan RM3,000 tu sudah terlalu lama. Fail kereta tu pun entah ada atau tidak lagi jagi kita fokus kepada tindakan sekarang. Emailkan saya gambar “surat loyar” tu dulu.

 10. assalamualaikum tuan.

  utk makluman tuan, saya telah membeli rumah pada tahun 2000 dan membuat pinjaman dengan Bank Islam. pada awalnya saya membayar progress payment seperti biasa.pada tahun 2004, saya telah berpindah rumah dan telah memaklumkan kepada pegawai bank akan alamat baru saya. walau bagaimanapun, bank tidak menghantar apa2 surat kepada saya memaklumkan status rumah/pinjaman tersebut. bermula daripada situlah, pinjaman saya tertunggak sehingga menyebabkan rumah yang dibeli tersebut dilelong.. baki daripada lelongan tersebut adalah sebanyak rm175,000 dan perlu dijelaskan kepada bank oleh saya. tunggakan ansuran saya adalah sebanyak rm33,000. baru-baru ini saya telah dihubungi oleh pemungut hutang dan dimaklumkan saya perlu membayar sekurang-kurang rm5000 dalam masa seminggu. saya minta tempoh utk pembayaran tersebut namun pemungut hutang tersebut menyatakan tidak boleh ditunda lagi. wakil dari pemungut hutang tersebut telah membawa sepucuk surat (yg saya belum buka sehingga kini). pemungut hutang tersebut memaklumkan sekiranya tiada bayaran yg dibuat dalam tempoh tersebut, nama saya akan dihantar utk bankrupsi. saya ingin bertanya:
  1) surat apakah yang dibawa oleh pemungut hutang tersebut? adakah surat saman daripada lawyer?
  2) benarkah nama saya akan dihtr utk bankrupsi sekiranya tidak membayar rm5000 dalam masa yang ditetapkan?
  3) bolehkan saya menghubungi pihak bank terus, dan berbincang? selalunya apakah tindakan pihak bank sekiranya saya berbincang dengan mereka tentang pembayaran?

  • Wa’alaikumussalam Zie

   Saya sarankan supaya buat semakan dengan CTOS dulu di http://www.ctos.com.my/CTOSHOME/selfcheck.html. Register id (klik CTOS User ID) dan ikut arahan di Skrin. Kalau tak silap saya bila dah register Id, satu lapuran ringkas akan diberi. Ia akan memberikan indikasi kalau ada tindakan undang undang.

   Nak tahu lebih lanjut bayar RM10 secara online untuk dapatkan lapuran secara detail. Bila dah dapat keputusan rujuk semula disini dengan email kepada saya di codetyco@ceritahutangbankdananda.com. Baru kita boleh tahu setakat mana tindakan undang undang yang telah dikenakan.

   Cara cara nak check CTOS ada kat link ini. Kredit kepada penulisnya dan terima kasih kita ucapkan.

   http://www.chatpropertymalaysia.com/how-to-check-your-credit-records-via-ccris-and-ctos/

   Zie perlu memahami proses dan prosedur tindakan undang undang hingga ke peringkat Bankrapsi:

   Prosedur ringkas Tindakan undang undang

   1) Loyar menghantar Notis Tuntutan kepada peminjam meminta tunggakan memberi masa 14 hari atau menamatkan perjanjian

   2) Atas arahan Bank, jika tiada bayaran, Tuan Loyar akan menfailkan Saman di Mahkamah menuntut baki hutang. Dalam Writ Saman ini ada Notis Tuntutan yang memperincikan segala baki, faedah dan kos yang dituntut.

   3) Selepas mendapat meterai dan pengesahan Mahkamah, Writ Saman ini akan disampaikan secara kediri atau melalui pos kepada Peminjam dialamat yang terakhir yang ada dalam rekod Bank. Biasanya pendengaran kes akan ditetapkan dalam masa 14 hari dari tarikh Writ atau penyampaian itu. Peminjam perlu mendaftarkan diri untuk hadir pada tarikh itu. kalau tidak pada hari itu Penghakiman Ingkar Tanpa Kehadiran akan dikeluarkan.

   4) Selepas itu Bank dan Tuan Loyar akan menunggu salinan Penghakiman yang telah dimeterai dan disahkan oleh Mahkamah

   5) Apabila salinan Penghakiman didapati, satu salinan akan dihantar kepada Peminjam

   6) Bank boleh melaksanakan Penghakiman dengan tindakan undang undang keatas Peminjam. Kalau lebih RM30 ribu, boleh buat Bankrapsi. Jika pindaan Akta Bankrapsi kepada Akta Insolvensi diluluskan, had ini dinaikan kepada RM50K

   Secara ringkasnya proses Kebankrapan adalah seperti berikut:

   1) Penghakiman (samada Penghakiman Ingkar atau yang lainnya) sudah dijatuhkan keatas peminjam (seperti diatas)

   2) Pemfailan Notis Kebankrapan. Pada waktu pemfailan tersebut jumlah baki hutang, faedah dan kos MESTILAH tidak kurang dari RM30,000

   3) Notis ini mesti diserahkan secara kediri (personal service) kepada Penghutang Penghakiman. Cubaan serahan adalah sebanyak TIGA kali. Jika gagal, Bank boleh membuat permohonan untuk membuat Penyampaian Ganti melalui Akhbar Tempatan, Penampalan Notis di Papan Notis Mahkamah dan juga Surat Berdaftar. Kalau tak dapat personal service dan perlu kepada permohonan Penyampaian Ganti, ini akan memakan masa lagi 1 – 3 bulan.

   4) Selepas 6 (Enam) bulan tempoh serahan berlaku tanpa ada apa apa bantahan/perbincangan dari Penghutang Penghakiman, beliau sudah dikira telah melakukan tindakan Kebankrapan. Selepas itu Petisyen Pemiutang pula akan dikeluarkan dan diserahkan. Proses penyerahan adalah sama dengan proses Notis KeBankrapan.

   5) Suatu tarikh akan ditetapkan untuk mendengar kes Petisyen itu dan jika tiada bantahan dari Penghutang Penghakiman dengan alasan yang dikira menasabah, maka pada hari itu beliau akan diisytihar sebagai seorang Bankrap.

   Jadi Zie boleh buka surat tu untuk mengetahui kandungannya. Proses Bankrapsi adalah seperti diatas, bukan “hantar nama untuk Bankrapsi” seperti yang dikatakan. Semak status terkini dengan CTOS dulu dan juga dengan Bank.

   • terima kasih tuan abu ammar. saya akan cek CTOS saya nnti dan fwd report tu kpd tuan. saya dah buka surat tu dan antara lain, dalam surat tu menyatakan begini:

    “please take note that we have been informed by Bank Islam that your financing account is now overdue and as such, kindly settle the full outstanding amount or revert to us with a reasonable settlement proposal within 7 days from the date of this letter. failing which bank islam may initiate legal and/recovery action against you.”

    saya nak tahu:
    1) sekiranya dalam tempoh 7 hari saya tak dapat byr 5 ribu seperti yang dituntut, apakah tindakan mereka seterusnya?
    2) bolehkah saya call bank untuk perbincangan mengenai settlement proposal?
    3) bolehkah saya ke AKPK dgn jumlah loan sebanyak RM175 ribu itu dan minta AKPK reschedule semula hutang saya?

    tq tuan.

    • Assalamualaikum Zie

     SOALAN Zie

     1) sekiranya dalam tempoh 7 hari saya tak dapat byr 5 ribu seperti yang dituntut, apakah tindakan mereka seterusnya?

     Tak ada apa apa selain dari call dan buat ugutan ugutan yang lain pulak. Kalau nak study 90% dari ugutan mereka boleh tengok kat sini:

     http://www.ceritahutangbankdananda.com/2017/01/himpunan-temberang-temberang-agen-kutip-hutang-2015-dan-2016/

     atau kat sini:

     https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/743606322464233/?type=3&theater

     2) bolehkah saya call bank untuk perbincangan mengenai settlement proposal?

     Boleh. Pintu sentiasa terbuka untuk perbincangan. Saya siarkan semula pengalaman Encik Ahmad tentang perbincangan melalui Bank Negara:

     Sila lihat kes En Ahmad disini:

     http://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/08/14/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-3/comment-page-5/#comment-1325

     Ringkasan Situasi :

     1.Pinjaman Peribadi 25k (baki pinjaman RM8100 dgn tunggakan 7 bulan setelah diberhentikan kerja, company tutup)
     2.Akaun simpanan Maybank di bekukan(Court Garnishee Order) apabila mahu membuat bayaran melalui interbank giro drpd Maybank ke Alrajhi ( Pengajaran – Bayar pakai deposit machine di bank pemiutang untuk elak dikesan dimana duit kita disimpan)

     Tindakan setelah dptkn nasihat dari tuan Abu Ammar dan Mr.Jeff dari site ini :-

     Nota : Usaha dibawah boleh dilakukan sekiranya peminjam berniat atau berkemampuan untuk menyelesaikan baki pinjaman

     1. Buat surat rasmi bersama cadangan penyelesaian pinjaman

     2. Pergi ke cawangan bank peminjam berdekatan dan minta untuk bercakap dengan pegawai bank(bahagian debt collector) yang uruskan kes anda
     3.Berbincang, sekiranya diterima Alhamdulillah dan sekiranya di tolak, bawa surat cadangan anda ke Bank Negara ( Block D, BNM telelink)

     4. DI Bank negara pula, print CCRIS report dahulu sebelum berjumpa pegawai BNM. Ambil angka giliran.

     5. Cerita semua masalah kewangan anda secara jujur kepada pegawai BNM dan juga usaha2 yang telah anda lakukan untuk berbincang dengan pihak bank.

     6.Anda mungkin akan diminta oleh BNM untuk hantar semula surat rasmi cadangan penyelesaian pinjaman melalui saluran BNM.

     7. ATAU anda mungkin juga diminta oleh BNM untuk ke AKPK untuk nasihat/atur semula bayaran pinjaman2 anda (atas budi bicara anda dan BNM)

     8. Setelah surat cadangan dihantar kepada bank melaui BNM, satu pegawai khas BNM akan uruskan kes anda.Hubungi talian BNMTeLELINK(1-300-88-5465) untuk disambungkan kepada pegawai BNM yg uruskan kes anda. (Cadangan : Guna email bukan surat menyurat biasa kerana cara ini lebih pantas & sentiasa CC BNM(bnmtelelink@bnm.gov.my) dalam komunikasi anda kepada bank)

     9.Sekiranya rayuan anda ditolak, hubungi pegawai BNM minta nasihat seterusnya. Dalam kes saya, setelah kali kedua ditolak pegawai BNM tersebut telah meminta bank buat pertimbangan semula. Kali ke-3 rayuan saya diterima dgn bantuan BNM. ( Nota : Rayu seberapa byk kali yg boleh melalui BNM)

     10 Berkenaan Garnishee Order, ianya hanya kuat untuk di lawan sekiranya akaun gaji. Sekiranya tidak, boleh juga buat rayuan untuk pelepasan separuh atau sebahagian kecil dari jumlah yang dibekukan tapi ianya makan masa 1-2 bulan bukan segera, kerana bukan mudah untuk bank dapatkan Garnishee Order dari Makamah untuk bekukan akaun peminjam. Kos2 guaman perlu dijelaskan oleh peminjam(Masukkan juga dlm proposal anda kepada bank untuk diserapkan ke dalam baki pinjaman).

     11. Sekiranya akaun yang dibekukan bukan akaun Gaji, jangan dedahkan akaun Gaji anda pada pihak bank walaupn diminta oleh pihak bank. Hanya serahkan salinan penyata Gaji/Salary Slip yang baru pada pihak bank sebagai bukti pendapatan.

     12.Hubungi bank2 lain dimana anda ada buat pinjaman(sekira ada), beritahu masalah kewangan anda dan buat surat rasmi untuk cadangan anda bagi menyelesaikan baki tertunggak. Dalam erti kata lain, biar lah kita kejar bank dari bank kejar kita.
     Contoh : bayaran bulanan sebelum masalah kewangan adalah sebanyak RM600, dan sekarang hanya mampu RM350 atau kurang. Buat surat rasmi kepada bank,sekiranya ditolak oleh bank, anda hubungi BNMTelelink. Ulang proses2 diatas. InshaAllah ada jalan penyelesaian. BNM akan lihat anda ada usaha nak selelsaikan tapi bank yang menolak.

     Sekian, harap maklumat atau pengalaman saya dapat dimanfaatkan bersama.

     3) bolehkah saya ke AKPK dgn jumlah loan sebanyak RM175 ribu itu dan minta AKPK reschedule semula hutang saya?

     Jumlah baki rasanya terlampau banyak untuk rujukan di AKPK. Boleh cuba option no (2) diatas

 11. Assalamualaikum Tuan
  Terima kasih atas penjelasan. Sekiranya saya ingin mengeluarkan nama saya dari menjadi penjamin kakak saya bagaimana ye. Ada ke cara agar saya dapat keluarkan nama dari menjadi penjamin kereta kakak saya. Saya betul2 tidak tahu kesannya apabila menjadi penjamin seseorang kerana pada masa itu umur saya dalam 20 tahun dan baru bekerja. Sekarang ni, syarikat tersebut sentiasa telefon saya menggunakan no tel pejabat dan minta saya membayar tunggakan tersebut. Saya sekarang dilema kerana pendapatan saya pun tidak berapa stabil dan mempunyai masalah hutang sendiri. Kakak saya melepaskan tanggungjawabnya dari membayar balik tunggakan tersebut. Untuk pengetahuan tuan, setakat ni masih belum ada saman dari pihak RHB bank. Saya mohon pandangan dan pendapat dari tuan. Terima kasih

  • Wa’alaikumussalam Anis

   Dalam hal ini TIADA cara lain untuk mengeluarkan nama Anis dari menjadi penjamin melainkan hutang ini dibayar sepenuhnya. Kalau setakat ugutan ugutan dari Agen Kutip Hutang bukan tidak menjadi masalah cuma ia hanyalah ugutan ugutan kosong. Kalau melanggar etika yang ditetapkan, adukan sahaja kepada Bank Negara.

 12. Assalamualaikum Tuan
  Saya merupakan seorang penjamin kereta kepada kakak saya. kakak saya ada hutang kereta dengan RHB berjumlah RM7900 di mana kereta kakak saya telah di lelong oleh RHB pada 30.03.2006 dan baru-baru ni dalam tahun 2016 pada bulan 7 saya telah menerima panggilan telefon dari RHB dan memaklumkan perlantikan syarikat debt collector oleh RHB bagi tuntuan hutang kereta tertunggak. Kakak saya telah membayar sebanyak rm1k kepada RHB pada bulan 7/2016.Soalan saya, adakah hutang tersebut masih dibwh akta hutang melebihi had masa. Kedua, jika sy tidak membayar kesemua jumlah hutang tersebut (mgkin dah melebihi 30k) adakah sy boleh dibangkrapsi. Ketiga jika sy membuat pembayaran, mungkin akaun aktif semula dan sy perlu membyr ansuran bulanan. Apakah kelebihan/Kekurangan jika akaun aktif semula.

  • Wa’alaikumussalam Anis

   Asalnya hutang ini telah melebihi had masa iaitu sudah lebih 10 tahun (jika tiada Penghakiman atas kakak dari tarikh 30/3/2006. Kalau ada tambah 12 tahun lagi selepas tarikh Penghakiman). Akan tetapi bayaran telah dibuat pada bulan 7/2016. Kalau ada SAMAN difailkan sekarang, tiada lagi alasan hutang telah luput had masa kerana pihak Bank akan mengatakan dengan membuat bayaran baru baru ini, kakak Anis telah “mengaku” tentang hutang tersebut.

   Saya tak pasti baki sebenar sekarang berapa tetapi baki pinjaman Sewa Beli, kadar faedah adalah 8% setahun. Kalau pada tahun 2006 bakinya katakan RM8,000 sepuluh tahun kemudian pada kadar 8% adalah lebih kurang RM17,271.40. Masih jauh untuk kena tindakan Bankrapsi sekarang iaitu RM30K dan jika pindaan kepada akta Bankrapsi kepada Akta Insolvensi mungkin pada tahun hadapan, had ini akan dinaikkan kepada RM50K. Jika hendak membayar hutang ini boleh buat rundingan semula dengan Bank atau cuba dapatkan bantuan AKPK supaya dapat “diskaun” atas jumlah faedah.

   Agen Kutip Hutang biasanya akan cuba jimatkan kos jadi tindakan undang undang adalah agak tidak realistik kerana menelan belanja yang mahal walaupun mereka ada keizinan dan hak oleh Bank untuk melakukannya dan tidak juga mustahil jika usaha tindakan undang undang (bagi yang ada hak melakukanya) difikirkan berbaloi.

 13. Assalamualaikum Tuan
  Sy Ada tunggakan hutang kereta yg dibeli pd tahun 2005. Sy membuat pmbyran shingga tahun 2013, selepas itu tiada lg apa2 bayaran yg dibuat sehingga akhir 2016. Kereta masih lg dlm simpanan saya. Tiba2 2 minggu lepas Ada panggilan dr wakil Ambank menyuruh sy melangsaikan tunggakan sbyk 12k . Kalau tak Ada 12k, 6k pun jd lah katanya. (Mgkin debt collector ni) Pesan dia lg ,boleh pergi mana2 caw ambank buat pmbyran, tetapi sebelum berurusan dgn bank , call dia dulu sebab akaun dah dibekukan katanya. Soalan sy, adakah kes sy trmasuk dibwh akta hutang melebihi had masa. Kedua, jika sy tidak membayar kesemua jumlah hutang tersebut (mgkin dah melebihi 30k) adakah sy boleh dibangkrapsi. Ketiga jika sy membuat pembayaran, mungkin akaun aktif semula dan sy perlu membyr ansuran bulanan rm 605.00. Apakah kelebihan/
  Kekurangan jika akaun aktif semula. Keempat perlukah sy pulangkan kereta tersebut dan berbingcang dgn pihak bank mengenai hutang tersebut.

  • Wa’alaikumussalam Faisal

   Soalan Tuan

   1) Adakah kes sy trmasuk dibwh akta hutang melebihi had masa.

   TIDAK. Kerana pembayaran terakhir pada tahun 2013. Tunggakan haruslah melebihi 6 tahun. Kalau nak lawan guna Akta Had Masa, kena gunakan semasa di SAMAN ke Mahkamah. Bukan automatik terlepas.

   2) Jika sy tidak membayar kesemua jumlah hutang tersebut (mgkin dah melebihi 30k) adakah sy boleh dibangkrapsi.

   Tindakan Bankrapsi hanya boleh dilakukan apabila baki hutang campur denda lewat dan segala kos sekurang kurangnya RM30K. apabila undang undang Bankrapsi dipinda tak lama lagi, ia akan menjadi RM50K

   3) Jika sy membuat pembayaran, mungkin akaun aktif semula dan sy perlu membyr ansuran bulanan rm 605.00. Apakah kelebihan/
   Kekurangan jika akaun aktif semula.

   Itu bergantung samada Tuan hendak membuat bayaran semula. Biasanya kena bincang dengan Bank dulu samada kena bayar “seketul” dulu contohnya RM5K dulu dan sambung ansuran. Tertakluk kepada budi bicara Bank.

   4) Perlukah sy pulangkan kereta tersebut dan berbingcang dgn pihak bank mengenai hutang tersebut.

   Sekali lagi bergantung kepada Tuan samada nak gunakan kereta lagi atau tidak. Kalau serah balik Bank akan lelong dan baki masih dituntut dari pihak Tuan. Selepas lelongan boleh bincang dengan Bank tentang cara bayaran untuk baki tersebut.

 14. Salam tuan,

  Saya adalah pemegang status AKPK dan CCRIS/CTOS saya bersih setakat ini.Saya ada hutang kereta dengan RHB berjumlah RM15 k di mana kereta saya telah di lelong oleh RHB pada tahun 2010 dan baru-baru ni dalam tahun 2016 saya telah menerima surat dari RHB memaklumkan perlantikan syarikat debt collector oleh RHB bagi tuntuan hutang kereta tertunggak saya dan semalam 23/12/2016 saya telah menerima SMS dari debt collector utk menyita barangan rumah ibu bapa saya kerana saya menggunakan alamat rumah ibu bapa saya bagi urusan surat menyurat.Dan sitaan itu akan berkuatkuasa dalam masa 24 jam jika saya tidak memberi kerjasama dengan pihak bank.

  Saya mohon panduan dari pihak tuan.Terima kasih.

 15. Salam tuan.. kereta saya da kena tarik dgn RHB, then balance hutang ada dlm 14k lebih.. saya x mampu nk bayar kerana skrg suami tiada kerja tetap.. jd saya terpaksa tanggung family dan hold hutang tu.. kereta kena tarik may 2014, harini 23 Dec 2016 saya dpt sms dr rhb/debt collector mengatakan notis wss-penyitaan dan lelongan brg2 dlm rumah akan dijalankan dlm masa 24hrs. dia sruh call no yg diberi tp saya rasa ni no debt collector bkn bank.. apa tindakan yg perlu saya buat?

  • Wa’alaikumussalam Diana

   Ini kerja Agen Kutip Hutang. Ini taktik biasa “hari jumaat” atau masa long weekend dimana peminjam tidakaBank atau Mahkamah (call Mahkamah pun tak guna nak rujuk kes apa?). Kalau ia pun ada tindakan penyitaan, JANGAN bagi Bailiff masuk walau apa pun terjadi kerana kalau tak bagi masuk atas alasan bukan rumah peminjam, mereka TIDAK BOLEH masuk tapi saya pasti ia tidak akan berlaku. Perompak kalau nak datang samun ada bagitau awal awal ke macam cerita Ali Baba Bujang Lapuk? Taktik buat gempaq hujung minggu memang selalu digunakan supaya peminjam tak boleh call “Mahkamah” sebab hari cuti. Sila baca dibawah prosedur tindakan WSS (Writ of Seizure and Sale) dibawah.

   Saya sarankan supaya buat semakan dengan CTOS di http://www.ctos.com.my/CTOSHOME/selfcheck.html (scan MyKad depan belakang untuk diemailkan untuk pengesahan). Register id (klik CTOS User ID) dan ikut arahan di Skrin. Kalau tak silap saya bila dah regiater Id, satu lapuran ringkas akan diberi. Ia akan memberikan indikasi kalau ada tindakan undang undang.

   Nak tahu lebih lanjut bayar RM10 secara online untuk dapatkan lapuran secara detail. Bila dah dapat keputusan rujuk semula disini dengan email kepada saya di codetyco@ceritahutangbankdananda.com. Baru kita boleh tahu setakat mana tindakan undang undang yang telah dikenakan.

   Cara cara nak check CTOS ada kat link ini. Kredit kepada penulisnya dan terima kasih kita ucapkan.

   http://www.chatpropertymalaysia.com/how-to-check-your-credit-records-via-ccris-and-ctos/

   Baca sini untuk maklumat lanjut tentang TEMBERANG Agen Kutip Hutang

   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=564105717080962&substory_index=0&id=323566051134931

   https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/666608703497329/?type=3&theater

   Dan fahami tindakan undang undang yang sebenar:

   1) Loyar menghantar Notis Tuntutan kepada peminjam meminta tunggakan memberi masa 14 hari atau menamatkan perjanjian

   2) Atas arahan Bank, jika tiada bayaran, Tuan Loyar akan menfailkan Saman di Mahkamah menuntut baki hutang. Dalam Writ Saman ini ada Notis Tuntutan yang memperincikan segala baki, faedah dan kos yang dituntut.

   3) Selepas mendapat meterai dan pengesahan Mahkamah, Writ Saman ini akan disampaikan secara kediri atau melalui pos kepada Peminjam dialamat yang terakhir yang ada dalam rekod Bank. Biasanya pendengaran kes akan ditetapkan dalam masa 14 hari dari tarikh Writ atau penyampaian itu. Peminjam perlu mendaftarkan diri untuk hadir pada tarikh itu. kalau tidak pada hari itu Penghakiman Ingkar Tanpa Kehadiran akan dikeluarkan.

   4) Selepas itu Bank dan Tuan Loyar akan menunggu salinan Penghakiman yang telah dimeterai dan disahkan oleh Mahkamah

   Tindakan WSS (writ of Seizure and Sale) adalah seperti berikut:

   1) Ada Penghakiman keatas peminjam

   2) Bank melalui Loyarnya akan menfailkan permohonan untuk mendapatkan perintah WSS daripada Mahkamah

   3) Setelah mendapatkan Perintah ini, Loyar akan mendapatkan khidmat Bailiff (Pegawai Mahkamah) dan pergi kealamat yang ada didalam Perintah tersebut dan jika dibenarkan masuk (Tuan rumah ada hak untuk TIDAK membenarkan Bailiff masuk) Bailiff akan menandakan barang barang dalam rumah yang dianggap ada nilai dan memberi masa 14 hari bagi peminjam untuk membuat bayaran sebelum lelongan awam dilakukan untuk mendapatkan hasil bagi membayar tunggakan.

   4) Seorang Pak Guard akan ditempatkan dikawasan premis penyitaan bagi memastikan tiada barang yang telah ditanda dibawa keluar. Kos Pak Guard dan biasanya termasuk makan minum akan ditanggung oleh peminjam

   5) Dalam perjanjian pinjaman biasanya akan disebut segala kos tindakan undang undang hendaklah ditanggung oleh peminjam dan telah dianggap dipersetujui semasa perjanjian ditandatangani.

   Dalam hal ini, ada dua isu utama iaitu adakah tindakan penyitaan keatas premis yang bukan hak milik peminjam dibolehkan? Sudah tentu ia akan menjadi masalah kerana peminjam boleh memohon ke Mahkamah untuk mendapatkan “Stay of Execution” atau Penangguhan Pelaksanaan Perintah sehingga beberapa isu yang berbangkit (seperti rumah bukan milik peminjam dan barang dalam rumah dibuktikan bukan milik peminjam). Pemilik boleh menfailkan SAMAN INTERPLIDER juga bagi membuat permohonan bahawa barangan yang telah ditanda oleh Bailiff dikeluarkan dari senarai.

   Tindakan WSS ini berisiko tinggi untuk tidak berjaya jika tidak dibuat penelitian dan semakan yang teliti ata dasar komplikasi yang mungkin timbul atas tindakan ini. Jika Tuan rumah tidak membenarkan Bailiff masuk, Bailiff terpaksa pulang dan membuat permohonan untuk “Perintah Pecah Masuk” dengan membawa tukang kunci untuk masuk kerumah. Tindakan ini akan memakan masa dan ini akan membolehkan Tuan Rumah untuk mengeluarkan apa jua barang berharga. Jadi tindakan ini dikira gagal jika apabila Perintah Pecah Masuk didapati, hanya barang barang yang tidak berharga yang tinggal.

   Baca juga link ini”

   http://www.ceritahutangbankdananda.com/2016/09/tindakan-mahkamah-tak-pakai-sms-email-fahami-proses-sita-menyita-yang-sebenar/

    • Assalamualaikum Diana

     Jangan bimbang. Notis 24 jam tu BOHONG aje. Takde prosedur macam tu. Bank kalau nak buat WSS dia TIDAK AKAN beritahu baru ada element “surprise”. Orang nak rompak rumah orang takkan beritahu dia nak datang rompak kan?. Ini muslihat “hujung minggu” seperti yang saya katakan sebelum ini.

 16. Slm. Sy mempunyai tunggakan rm13k dgn Kobeta semasa saya bercuti tanpa gaji dar januari 2016 -ogos 2016. Sy kakitangan kjaan fan skrg sudah mula bertugas. Potongan utk kobeta juga sudah bermula sejak okt 2016. Masalahnya skrg debt collector hari3 suruh saya settlekan rm13k tu. Dia siap call majikan saya dan bg tau akan hantar surat ttg hutang sy ni pd kementerian pendidikan dan ppd mengikut perintah am bab 256. Masalahnya debt collector mmg boleh buat ligittion ke pd peminjam? Tu belum lg ugutan nk cris kan adik saya yg sy bg sbgai rujukan sahaja. Sesapa yg boleh jwb dan rungkaikan persoapan sy ini. Tq

 17. Salamm..sya ada mslh ngan debt collector dr Aeon crdit..Sya rasa data personal sya telah dicerobohi dr update BRIM..Mereka mwnghubungi ayah sya dan mgatakan akan sita rumah..Selain tu, no acct kedua sya pun mereka perolehi dr BRIM..Siap cakap nak bekukan..Bila sya suh htr saman mereka bg sya msa bayar 3 bulan tertunggak..apa yg sya dpt hidu, dia adalah org yg sma myamar sebagai wakil.logistik & peguam..No berlainan tp suara xleh nak ubah sgt..kerana geram sgt sya putuskan utk ke AKPK mgu ni..Lagipun sya dah xberkerja tetap hanya buat keja sambilan smntara dpt keja baru..Itu je pgalaman sya..Sya still dicall2 dan diugut saman..Sya berharap AKPK dpt mbantu sya nti..Perkongsian di blog ni amat membantu..trma kasih

  • Wa’alaikumussalam Cik/Puan Fariha

   Pengkalan data BR1M adalah dibawah kawalselia Lembaga Hasil Dalam Negeri dan saya yakin tahap sekuriti adalah ditahap maksimum dan kalau ada kebocoran ia adalah satu masalah yang sangat serius dan perlu ditangani segera. Kalau Cik/Puan ada bukti tentang dakwaan kebocoran ini sila kongsikan segera supaya boleh diambil tindakan.

   Pada saya apa yang berlaku ialah AEON Credit ada kebenaran untuk melayari pengkalan data CCRIS dan maklumat akaun Bank boleh didapati dari sana atau mereka boleh menghubungi Bank yang Cik/Puan ada pinjaman bagi tujuan “Credit Checking”. Cubalah dulu buat rundingan dengan AKPK

 18. Salam Tuan,

  Saya ada sedikit pertanyaan, sy ada membuat pinjaman bank rakyat berjumlah dlam RM60k, sebelum nie mmg direct potong gaji dari majikan, tapi selepas sy bertukar tempat kerja, saya terpaksa bayar sendiri installment bulanan sebanyak RM626 dan sy bayar tak penah miss sehingga sampai satu masa saya ada masalah kewangan dan loan tertunggak setahun lebih tak bayar… selepas tu ada org yg mengaku dari bank rakyat call saya dan menyatakan saya kena settelakan segala tunggakan masa tu lebih kurang RM9k lebih dan klu tak settlekan diorang akan submit nama sy ke jabatan insolvensi utk tindakan bankrap.. dan setelah berbincang diorang setuju utk bagi saya bayar tunggakan dalam masa 2 bulan…so mmg habis jgklaaa 2 bulan gaji saya tu….kemudian sy tanyakan boleh tak buat pengurangan bayaran bulanan dan dia ckp nanti dia akan bincang dulu dgn pihak atasan, keesokan harinya org yang sama call kembali saya dia nyatakan nama dia Fahmi dan dia katakan ok sya punya pengurangan bayaran bulanan sy dah approved dan sy boleh mula buat bayaran bulanan sebanyak RM400 sebulan daripada yg asal RM626 sebulan tanpa penah miss selama tiga tahun,,, tiba2 hari nie ada org call dia ckp dari bank rakyat cawangan melawati tempat sy buat loan tu.. dia ckp nak datang ke rumah saya utk buat pemantauan so dia bagi saya satu nombor untuk saya call utk berbincang…mmg terkejut saya bila saya call no tu no handphone dia kenalkan nama dia sebagai Puan Rohana dari bank rakyat hq….dia ckp saya ada hutang tertunggak sebanyak 11k yg perlu saya bayar.. pastu dia ada nyatakan yang nama saya dh disubmit ke jabatan insolvensi utk proceed bankrap…saya tanya kepada puan rohana tu kenapa ada tertunggak sedangkan saya bayar rm400 tu tanpa miss langsung selama lebih kurang 3 tahun, then dia katakan yg hq tak pernah pun approve utk bayar rm400, then saya tnya pada dia klu tak approve kenapa lepas 3 tahun baru bgtau bukan masa first month sy start bayar dulu…klu sy tahu dari dulu saya dh bayar mcm biasa.. then dia jawab “ooo itu mungkin agensi kutip hutang , bukan dari hq bank rakyat” , tapi sy syak yg puan rohana nie pun mungkin dari agensi kutip hutang sbb dia gunakan no handphone bkn no office, then dia suruh jgk saya settlekan RM11k lebih lepas dh settle tu start bayar macam biasa..kenapa baru skrg ckp mana saya nak cari duit sebanyak tu dalam masa yg singkat, aper yg perlu sy buat …saya dh buntu nie perlukan sy terus deal direct dgn bank rakyat atau terus ke akpk, sy ader try buat semakan online dgn jabatan insolvensi dan mmg takder langsung aper2 file untuk declare bankrap atas nama saya,,….skrg apa yg perlu sy buat sy mmg bayar utang tu dan tak penah miss…..

  • Wa’alaikumussalam Tuan Khairil

   Daripada cerita Tuan saya yakin yang menghubungi Tuan adalah Agen Kutip Hutang dan juga ada keraguan samada dia tak tahu prosedur keBankrapan atau saja buat gempaq.

   Proses tindakan Bankrupsi akan memakan masa yang agak lama. Sila fahami prosedur yang perlu diikuti :

   Prosedur ringkas Tindakan undang undang

   1) Loyar menghantar Notis Tuntutan kepada peminjam meminta tunggakan memberi masa 14 hari atau menamatkan perjanjian

   2) Atas arahan Bank, jika tiada bayaran, Tuan Loyar akan menfailkan Saman di Mahkamah menuntut baki hutang. Dalam Writ Saman ini ada Notis Tuntutan yang memperincikan segala baki, faedah dan kos yang dituntut.

   3) Selepas mendapat meterai dan pengesahan Mahkamah, Writ Saman ini akan disampaikan secara kediri atau melalui pos kepada Peminjam dialamat yang terakhir yang ada dalam rekod Bank. Biasanya pendengaran kes akan ditetapkan dalam masa 14 hari dari tarikh Writ atau penyampaian itu. Peminjam perlu mendaftarkan diri untuk hadir pada tarikh itu. kalau tidak pada hari itu Penghakiman Ingkar Tanpa Kehadiran akan dikeluarkan.

   4) Selepas itu Bank dan Tuan Loyar akan menunggu salinan Penghakiman yang telah dimeterai dan disahkan oleh Mahkamah

   5) Apabila salinan Penghakiman didapati, satu salinan akan dihantar kepada Peminjam

   6) Bank boleh melaksanakan Penghakiman dengan tindakan undang undang keatas Peminjam. Kalau lebih RM30 ribu, boleh buat Bankrapsi

   Tindakan KeBankrapan

   1) Penghakiman (samada Penghakiman Ingkar atau yang lainnya) sudah dijatuhkan keatas peminjam (ini sudah ada)

   2) Pemfailan Notis Kebankrapan. Pada waktu pemfailan tersebut jumlah baki hutang, faedah dan kos MESTILAH tidak kurang dari RM30,000. Bila Akta KeBankrapan digubal tak lama lagi, ia akan menjadi RM50K

   3) Notis ini mesti diserahkan secara kediri (personal service) kepada Penghutang Penghakiman. Cubaan serahan adalah sebanyak TIGA kali. Jika gagal, Bank boleh membuat permohonan untuk membuat Penyampaian Ganti melalui Akhbar Tempatan, Penampalan Notis di Papan Notis Mahkamah dan juga Surat Berdaftar. Kalau tak dapat personal service dan perlu kepada permohonan Penyampaian Ganti, ini akan memakan masa lagi 1 – 3 bulan.

   4) Selepas 6 (Enam) bulan tempoh serahan berlaku tanpa ada apa apa bantahan/perbincangan dari Penghutang Penghakiman, beliau sudah dikira telah melakukan tindakan Kebankrapan. Selepas itu Petisyen Pemiutang pula akan dikeluarkan dan diserahkan. Prosedur penyerahan sama dengan Notis Kebankrapan.

   5) Suatu tarikh akan ditetapkan untuk mendengar kes Petisyen itu dan jika tiada bantahan dari Penghutang Penghakiman dengan alasan yang dikira menasabah, maka pada hari itu beliau akan diisytihar sebagai seorang Bankrap.

   • Salam Tuan,

    Terima kasih banyak atas jawapan tuan, baru laaa jelas bukan senang proses nak bankrap org yer…..cuma skrg nie apa tindakan yang perlu saya buat tuan, adakah sy terus pergi ke bank dan berbincang dgn pihak bank atau sy teruskan bayar amaun rm400 yang sy bayar bulan2 tanpa pernah miss tu ataupun bayar amaun RM626 amaun yg sepatutnya. Terima Kasih

    • Wa’alaikumussalam Tuan Khairil

     Cuba minta statement terkini akaun Tuan dan semak samada berapa bulan lagi tunggakan yang masih tertunggak dari segi bulanan. Semak dengan semua resit bayaran yang telah dibuat. Jika Bank tidak ada masalah dengan bayaran RM400 tu teruskan bayaran. Bila ada pendapatan lebih boleh cuba buat bayaran yang lebih supaya boleh updatekan payment. Terpulang bagi pihak Bank.

 19. Salam Tuan.. saya ada niat nak bayar balik hutang kredit yg dikatakan selepas 10 tahun berjumlah RM22,245.74. spt yg Tuan katakan pihak bank bukan lagi in charge utk hutang ni. saya di ganggu oleh pengutip hutang yang terus menerus membuat panggilan ke tempat kerja dan mobile saya.selepas beebrapa perbincangan, mereka setuju untuk mengurangkan kepada 75% drpd jumlah di atas. dalam RM5,500 mcm tu lah. tetapi saya mohon untuk membuat pengurangan dari segi pembayaran sekaligus. lepas tu, diaorg ckp tak dpt sbb hutang terlalu lama dan mmg setakat tu je dpt kurang.saya mohon nasihat dari pihak Tuan sekiranya ada jalan lain untuk saya membuat pembayaran selain AKPK. adakah dapat sekiranya saya membuat pembayaran kepada pihak bank tersebut secara direct?mohon pencerahan Tuan.terima kasih.

  • Wa’alaikumussalam Nana

   Pertama sekali hutang dah lapuk dan dah lebih dari 6 tahun tertunggak. Berapa hutang asal? Bank dah “jual” hutang ni pada harga asal baki hutang atau kurang dari itu. Dengan “diskaun” yang agak banyak, seolah olah lebih “untung” bayar banyak tu. Cuba check dengan CTOS samada hutang ini ada tindakan undang undang atau tidak. Kalau takde suruh diaorang Saman aje supaya boleh diketepikan dengan Akta Had Masa. Kalau nak bayar jugak memang bagus dan itu terpulang pada Nana. Tapi kenapa takmau melalui AKPK? Takut kena blacklist? Kalau dah ada hutang lapuk macam ni pun memang dah ada nama dah tersimpan dalam rekod Bank. Memang dah blacklist pun cuma dalam CTOS mungkin tak ada sebab kes lama.

   Sila baca disini tentang AKPK:

   https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/678984322259767/?type=3&theater

   • Salam Tuan,

    Kalau diaorg nie kemukakan saman boleh ker?apa nk buat kalau mereka betol2 mengemukakan saman terhadap saya.diaorg ni siap ugut nak dtg tpt kerja saya, lepas tu nk dtg ke rumah bila saya suruh diaorg kemukakan samaj jer atas saya.sbb, bila saya buat check melalui ctos, takde appear pun pasal hutang saya nie.minta Tuan beri nasihat.terima kasih.

    • Wa’alaikumussalam NANA

     Agen Kutip Hutang biasanya tak mahu bazirkan duit untuk proses SAMAN walaupun mereka diberi hak sepenuhnya oleh Bank (JIKA ADA dan itu yang selalu mereka gembar gemburkan). Mereka lebih gemar bersikap “cost effective” dengan membuat lawatan ke rumah atau pejabat untuk “memalukan” peminjam yang boleh memaksa mereka untuk membuat bayaran disamping membuat ugutan ugutan yang bermacam gaya yang telah banyak saya dedahkan. Akan tetapi mereka perlu mematuhi garispanduan yang diberikan oleh Bank Negara yang juga berpandukan kepada Akta Perlindungan data Peribadi. Antaranya faktor kerahsiaan yang mana tidak boleh mendedahkan butir butir hutang kepada suami/isteri, majikan apatah lagi orang lain tetapi seperti biasa ia tidak diendahkan. Baca disini untuk mengetahui apa Agen Kutip Hutang boleh dan tak boleh buat:

     https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/544702999021234/?type=3&theater

     Sila baca disini tentang bab TEMBERANG sita menyita dan cara menangani Agen Kutip Hutang

     https://www.facebook.com/ceritahutang/posts/534912356666965

     http://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2015/10/11/panduan-menangani-agen-kutip-hutang/

     Ini pula TEMBERANG paling top Agen Kutip Hutang:

     https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/564105717080962/?type=3&theater

     Saya hargai niat Nana untuk menyelesaikan hutang tersebut dan boleh cuba negotitate dengan Bank. Jika Bank susah nak beri kerjasama dalam bab rundingan, boleh minta pertolongan melalui Bank Negara seperti yang disarankan oleh Encik Ahmad disini:

     http://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/08/14/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-3/comment-page-5/#comment-1520

     • Salam Tuan,

      Masih pasal kes yang sama.mereka setuju untuk saya bayar kurang daripada RM5k kepada RM3K..tapi dengan syarat saya perlu walk in ofis mereka dgn membawa cash tersebut.spt biasa mereka call saya semalam..mengatakan company mereka spt bank jugak.ada facilities immediate untuk masukkan data saya melaui online.masalahnya saya mcm kurang senang bila di arahkan utk membuat pembayaran cash by hand.apa perlu say buat Tuan?sbb mereka wasap saya sebelum ‘deal’ pasal RM3k tu..yang saya dinasihatkan jgn melayan agen pengutip hutang sebab apa2 perkara saya akan melalui bank negara.selepas itu diaorg kol saya mengatakan jgn menyusahkan diri saya sendiri sbb ini kan memudaratkan sbb mereka boleh saman saya.Last rundingan, mereka arah saya bawa RM3K tu walk in ke ofis mereka.masa ni mereka kerap call saya. Boleh ker saya direct berurussan dengan bank negara untuk penyelesaian ini.sbb, bayar by hand in bagi saya mcm tak betul je.

     • Wa’alaikumussalam Nana

      “Mereka” ini siapa sebenarnya? Dapatkan Nama dan alamat penuh syarikat ini. Berkenaan dengan:

      “Selepas itu diaorg kol saya mengatakan jgn menyusahkan diri saya sendiri sbb ini kan memudaratkan sbb mereka boleh saman saya”

      Kalau betul nak SAMAN, tanya mereka kenapa tak proceed sahaja supaya Mahkamah boleh tentukan samada Saman diaorang ni laku ke tidak dan Nana tak perlu bayar apa apa. Check dulu background company ni. Saya bimbang kalau tiada pengesahan hitam putih akaun telah ditutup dan tiada lagi tuntutan oleh Bank apabila bayaran telah dibuat.

    • Assalamualaikum/Salam Sejahtera Rinmat

     Wa’alaikumussalam

     Inilah masalah yang selalu berlaku dalam perjanjian hutang.

     Dalam bab Akta Had Masa, jika tiada tindakan undang undang setelah enam tahun tunggakan bermula (ini yang menjadi “perbalahan” dari segi interpretasi) maka apa jua tindakan selepas itu dikira sudah melebihi Had Masa. Akan tetapi, untuk menggunakan Akta Had Masa, ia perlu digunakan SEMASA peringkat Bank menfailkan Saman. Kalau Bank failkan saman dan kita tidak tahu dan tidak hadir di Mahkamah untuk menentangnya menggunakan Akta Had Masa, maka tuntutan itu akan dibenarkan. Ada banyak kes peminjam menang menentang Bank menggunakan Had Masa ini tetapi seperti yang saya katakan faktor “timing” merupakan faktor yang sangat penting. Jika Penghakiman sudah didapati, masih ada masa 30 hari daripada tarikh Penghakiman untuk membuat rayuan. Ini yang selalu saya suarakan tentang taktik licik Bank dan Loyarnya yang mengeksploitasi kejahilan undang undang peminjam yang akhirnya diBankrapkan atas dasar teknikal seperti ini. Saya faham hutang perlu dibayar tetapi ini sudah menjadi suatu ketidakadilan kerana ada peruntukan undang undang.

     Boleh download Akta Had Masa disini:

     http://www.ceritahutangbankdananda.com/muatturun/dokumen-dokumen/

     Pergi ke No (4) Akta Had Masa

 20. As salam,
  Sy adalah guarantor kepada adik sy utk pembelian kereta pada tahun 2005..selepas setahun, kereta telah ditarik dan dilelong. Bank tidak pernah menghubungi saya atau menghantar sebarang surat atau notis berkenaan akaun ini. Saya hanya menerima panghilan dr agen pengutip hutang pada april 2015 iaitu selepas 9 tahun kereta dilelong. Dari tarikh tersebut pelbagai ugutan telah dibuat termasuk panggilan dr mahkamah..suruh call lawyer utk menahan rumah saya disita dan terbaru ugutan utk datang ke ofis saya. Saya telah membuat aduan secara email kepada bank dan juga bank negara tetapi persoalan saya kepada bank tersebut kenap selepas 9 -10 tahun baru menghubungi saya. Jika selepas 9-10 tahun dapat hubungi saya kenapa tidak 9-10 tahun lepas. Persoalan tersebut tidak dijawab malah tidak disertakan sebarang bukti dati pihak bank. Jawapan bank kepada saya adalah mereka manunghu proposal saya untuk membayar ansuran kepada mereka. Apa perlu saya lakukan memandangkan saya tidak pernah dimaklumkan sebanarang status kerana bagi saya selama jni selepas kereta dilelong semua urusan telah selesai malah adik saya berjaya mendapatkan pinjaman sebanyak 200k pada akhir tahun lepas dari bank lain. Nasihat tuan amat saya perlukan dan sekuranya boleh saya mahu menghubungi tuan untuk mendapat kan nasihat seterusnya memanadangkan bank tersebut mengugut akan bawa kes jni ke mahkamah jika tidak menerima sebarang proposal penyelesaian dari saya 14 hari dari tarikh surat tersebut.

  • Wa’alaikumussalam Hana

   NOTA: JAWAPAN SAMA DIBERIKAN DI MESSAGE FB.

   Kes dah lebih 9 tahun. Kalau ikut akta Had Masa tunggakan 6 tahun tanpa ada apa tindakan undang undang pun dah dikira tidak boleh dakwa apa apa lagi. Bank cuma mencuba nasib dengan menggunakan Agen Kutip Hutang.

   Yang paling penting, JANGAN BAYAR APA APA walau satu sen pun. Ini akan membuatkan akaun “aktif” semua kerana Hana telah “mengakui semula” hutang tersebut. Kalau Bank gertak nak saman, dengan HORMATNYA DIPERSILAKAN supaya boleh lawan di Mahkamah atas dasar sudah luput had masa.

   Tak payah pakai Loyar, lawan sendiri aje. Untuk memastikan Loyar dan Bank tak “main kotor” dengan menggunakan alamat lama, berikan alamat terkini dengan menulis kepada Bank supaya menggunakan alamat tersebut untuk tindakan undang undang. Ramai yang dah lawan dan menang. Ramai yang terpaksa tanggung hutang yang mereka tidak perlu bayar terutamanya interest yang menimbun kerana tidak tahu prosedur undang undang.

 21. Assalamualaikum Tuan. Kes sy exactly sama dgn kes 1 diatas. Bolehkah sy abaikan call DC tu?. Sy mmg niat nk langsai utang kad kredit ni..tp, bukan la dlm keadaan mengejut mcm ni. Apapun, segala penerangan Tuan ttg #ceritahutangbankdananda ni amat2 bermanfaat. Terima kasih.

 22. Salam tuan. Setakat ni saya faham apa yg tuan terangkan. Terima kasih untuk maklumat tersebut. Soalan saya, bagaimana pula dengan pihak Singer? Adakah akta ini boleh diguna pakai walaupun Singer bukan di bawah seliaan BNM? Saya mempunyai masalah tunggakan pinjaman motorsikal dengan mereka dan debt collector mereka melanggar kebanyakan rules yg diatas.. malah pihak Singer sendiri tidak mahu memberi kerjasama sewajarnya. Mohon bantuan tuan. Terima kasih
  -Rania, Kajang

  • Wa’alaikumussalam Rania

   Itu yang menjadi masalahnya. Tapi kalau perbuatan Agen dianggap mengancam keselamatan boleh buat laporan polis atau boleh cuba buat aduan ke KPDNKK

 23. slm tuan, saya nak minta pendapat tuan….semalam suami saya telah mendapat sms dari MBSB dan diminta untuk rujuk status undang-undang bagi tunggakan pembiayaan peribadi….jadi suami saya mengatakan ada tunggakan pembayaran..maksudnya pembayran MBSB melalui potongan angkasa diberhentikan disebabkan hutang rumah yang di potong didalam slip gaji tidak mencukupi…..sedangkan sebelum membeli rumah pihak pinjaman perumahan akan lihat semua pinjaman angkasa suami saya dan tidak pernah pula dikatakan tidak layak dan beban….yang pelik nya potongan rumah di potong pada bulan 2 2016…tetapi sekarang sudah bulan 11…kenapa baru sekarang dan suami saya tidak menerima sebarang surat mengatakan pembayaran MBSB terpaksa diberhentikan sedangkan itu sudah termasuk dalam senarai angkasa……dorang bagitahu pinjaman diberhentikan bermula bulan 9…tapi saya tengok dalam slip gaji suami saya tidak ada apa-apa pun berubah pengurangan dalam potongan angkasa…..apa maksud semua ni adakah ini sengaja dibuat atau apa tolong lah saya tuan…

  • Wa’laikumussalam Puan Lizan

   Dalam hal ini perlu merujuk kepada pihak Angkasa dan membuat semakan. Rujuk juga dan dapatkan penyata terkini dari MBSB. Adakah suami Puan tidak sedar yang tiada potongan gaji yang telah dibuat? Pihak MBSB pula, tidakkah mereka sepatutnya memberi surat peringatan tentang tunggakan yang telah berlarutan selama beberapa bulan?

 24. salam tuan..

  saya perlukan nasihat dari tuan.. ptg td sy ada terima 1 mesej dari DC, mesej tsebut adalah

  “kami akan melawat dipejabat / kediaman anda kerana gagal membayar tunggakan”

  apa yg perlu saya buat tuan? dan apa hak saya jika mereka dtg ke pejabat atau rumah saya?

 25. Salam tuan..minta pandangan dari tuan.sy received call dari HR sy yang menyatakan sy dikehendaki hadir ke mahkamah pada 20hb ni.lepas tu dyeorg korek detail sy dr HR sy dan mereka mengatakan gaji sy akan dibekukan.
  Kes court mammoth.please advise

  • Wa’alaikumussalam Tuan

   Yang call ni staff bahagian HR ke HR Manager? Atau yang menyamar jadi HR? Saya rasa pelik sebab HR tidak sepatutnya melayan Pengutip Hutang kerana kita ada Akta Perlindungan Data Peribadi. Kod etika Bank Negara juga melarang mana mana Pengutip Hutang untuk mendedahkan maklumat hutang kepada sesiapa termasuk isteri dan majikan.

   Patutnya dia tanya kalau pergi Mahkamah (melainkan kena pergi Courts Mammoth – “Mahkamah” jugak kan?) mana SAMANnya? Kalau nak bekukan gaji adakah dia tidak tahu peruntukan undang undang Akta Pekerja? Hutang berapa juta ni?

   Dibawah ini saya turunkan perihal larangan pengambilan gaji walaupun dengan perintah Mahkamah:

   EMPLOYMENT ACT 1955

   PART VI – PRIORITY OF WAGES

   Priority of wages over other debts

   (1) Where by order of a court made upon the application of any
   person holding a mortgage, charge, lien or decree (hereinafter referred to as ?the secured creditor?) or in the exercise of rights under a debenture the property of any person (hereinafter referred to as ?the person liable?) liable under any of the provisions of this Act to pay the wages due to any employee or to pay money due to any contractor for labour is sold, or any money due to the person liable is attached or garnished, the court or the receiver or manager shall not authorize payment of the proceeds of the sale, or of the money so attached or garnished, to the secured creditor or the debenture holder until the court or the receiver or manager shall have ascertained and caused to be paid, out of such proceeds or money, the wages of such employee, or the money due to any contractor for labour under a contract between him and the person liable, which the person liable was liable to pay at the date of such sale, attachment or garnishment:

   Provided that this section shall only apply to the sale of a place of employment on which—

   (a) any employee to whom wages are due as aforesaid;

   (b) any employee to whom wages are due by such contractor for labour as aforesaid;

   (c) any contractor for labour to whom money is owed on account of the sub-contract by the contractor for labour as aforesaid,

   was employed or worked at the time when such wages were earned or such money accrued due, and to the proceeds of the sale of any products of such place of employment and of any movable property therein used in connection with such employment and to any money due to the person liable on account of work performed by such employee or contractor for labour or derived from the sale of the products of such work:

   Provided further that—

   (a) where the person liable is an employer the total amount of the wages of any employee to which priority over the claim of a secured creditor is given by this section shall not exceed the amount due by the employer to the employee as wages for any four consecutive months’ work;

   (b) where the person liable is a principal and where the wages are claimed from such principal under section 33 the total amount of the wages of any employees to which priority over the claim of a secured creditor is given by this section shall not exceed the amount due by the principal to the contractor at the date of the sale, attachment or garnishment unless the contractor is also a contractor for labour;

   (c) where the person liable is a contractor or sub-contractor who (c) where the person liable is a contractor or sub-contractor who owes money to a contractor for labour the total amount due to such contractor for labour to which priority over the claim of a secured creditor is given by this section shall not exceed the amount due by such contractor for labour to his employees (including any further contractor for labour under such first-mentioned contractor for labour) for any four consecutive months’ work.

   (2) In this section, except for the second proviso, ?wages? includes termination and lay-off benefits, annual leave pay, sick leave pay, public holiday pay and maternity allowance.

   Jadi usaha TEMBERANG Geng Pengutip hutang ini adalah sia sia dan jika HR anda membekukan gaji anda, boleh adukan ke Pejabat Buruh.

 26. Salam En Ammar..

  Saya ada hutang tertunggak dengan Kad Kredit Diners Club. Credit limit yang diberi pada masa itu adalah RM4K. Namun disebabkan masalah ekonomi, majikan terpaksa memberentikan saya dan saya ada masalah dalam pembayaran bermula tahun 2014. Baru-baru ni ada pegawai dari Diners telah menghubungi suami saya dan berbincang mengenai hutang tersebut. Suami saya nak take over hutang tu n dia hanya mampu bayar dengan minimum payment RM100. Pada mulanya pegawai tu bersetuju. Tapi, dapat panggilan kedua minta bayaran at least RM1K. Jumlah hutang saya dgn Diners skrg RM6K++. Suami saya cakap tak mampu nak bayar Rm1K lumpsum mcm tu. Pegawai tu kata nanti dia bincang ngan pegawai atasan.

  Baru2 ni, 3 Oct 2016, husband balik rumah and tengok ada kertas warna merah tampal kat pintu. Dahla besar tulis SILA JELASKAN HUTANG ANDA!!!. Husband kol nombor kat kertas tu bernama En. Shahril and bagitahu yang tgh tunggu pegawai dari Diners tu punya feedback. En Shahril tu kata nanti dia kol balik. Sampai ke sudah dia tak kol balik.

  Dan semalam, 12 Oct, majikan saya ada emailkan kertas merah yang sama saya dpt kat pintu rumah tu. Ni dia datang ofis pula hantar kertas merah tu. Bila husband saya kol En shahril tu, shahril tu kata pegawai Diners akan hubungi dia semula. Sampai ke hari ni takde kol pun lagi.

  Semalam baru cek peti surat, ada surat berwarna merah kononnya dari pejabat peguam. Brits & apa entah nama dia. Dlm surat tu memang dia dah kata akan buat lawatan ke residence & office. Lepas tu akan ada writ saman dan tindakan undang2 menyusul.

  Yang menjadi persoalan, alamat berdaftar semasa saya menggunakan kad kredit tersebut alamat lain dgn alamat tmpt tinggal skrg. Saya telah berpindah. Alamat majikan baru saya juga dia dapat trace. Adakah mereka dibenarkan utk access ke dalam KWSP utk melihat maklumat peribadi saya?

  Saya dalam proses utk ke AKPK dan akan menemui kaunselor pada 24 October ni. Sementara nak tunggu 24 October ni, apa yang saya perlu lakukan dgn agen ni? Saya taknak kalau boleh dia serang rumah family kat kg. Adakah saya perlu menghubungi dia utk berbincang? atau bank tu sendiri? Saya taknak surat2 lawyer sampai lagi kat alamat ofis di HQ..

  • Wa’alaikumussalam Nur Tina

   Kalau surat surat warna merah takde setem ni kerja Agen Kutip Hutang. Tiada guna bayar RM100 sebab itu hanya untuk bayar interest sahaja dan tak cukup untuk bayar interest pun. Hutang pokok akan sentiasa bertambah. Uruskan dengan AKPK dengan segera. Fahami tindakan undang undang yang sebenar. Berikut adalah prosedur ringkas Tindakan undang undang

   1) Loyar menghantar Notis Tuntutan kepada peminjam meminta tunggakan memberi masa 14 hari atau menamatkan perjanjian

   2) Atas arahan Bank, jika tiada bayaran, Tuan Loyar akan menfailkan Saman di Mahkamah menuntut baki hutang. Dalam Writ Saman ini ada Notis Tuntutan yang memperincikan segala baki, faedah dan kos yang dituntut.

   3) Selepas mendapat meterai dan pengesahan Mahkamah, Writ Saman ini akan disampaikan secara kediri atau melalui pos kepada Peminjam dialamat yang terakhir yang ada dalam rekod Bank. Biasanya pendengaran kes akan ditetapkan dalam masa 14 hari dari tarikh Writ atau penyampaian itu. Peminjam perlu mendaftarkan diri untuk hadir pada tarikh itu. kalau tidak pada hari itu Penghakiman Ingkar Tanpa Kehadiran akan dikeluarkan.

   4) Selepas itu Bank dan Tuan Loyar akan menunggu salinan Penghakiman yang telah dimeterai dan disahkan oleh Mahkamah

   5) Apabila salinan Penghakiman didapati, satu salinan akan dihantar kepada Peminjam

   6) Bank boleh melaksanakan Penghakiman dengan tindakan undang undang keatas Peminjam. Kalau lebih RM30 ribu, boleh buat Bankrapsi

   Saya sarankan supaya buat semakan dengan CTOS di http://www.ctos.com.my/CTOSHOME/selfcheck.html (scan MyKad depan belakang untuk diemailkan untuk pengesahan). Register id (klik CTOS User ID) dan ikut arahan di Skrin. Kalau tak silap saya bila dah register Id, satu lapuran ringkas akan diberi. Ia akan memberikan indikasi kalau ada tindakan undang undang.

   Nak tahu lebih lanjut bayar RM10 secara online untuk dapatkan lapuran secara detail. Bila dah dapat keputusan rujuk semula disini dengan email kepada saya di codetyco@ceritahutangbankdananda.com. Baru kita boleh tahu setakat mana tindakan undang undang yang telah dikenakan.

   Cara cara nak check CTOS ada kat link ini. Kredit kepada penulisnya dan terima kasih kita ucapkan.

   http://www.chatpropertymalaysia.com/how-to-check-your-credit-records-via-ccris-and-ctos/

   Kalau ada ugutan nak buat lapuran ke majikan itu adalah Agen Kutip Hutang. Mendedahkan butir butir pinjaman kepada pihak ketiga adalah melanggar undang undang dibawah Akta Perlindungan Data Peribadi. Baca disini untuk mengetahui apa Agen Kutip Hutang boleh dan tak boleh buat:

   https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/544702999021234/?type=3&theater

   Sila baca disini tentang bab TEMBERANG sita menyita dan cara menangani Agen Kutip Hutang

   https://www.facebook.com/ceritahutang/posts/534912356666965

   http://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2015/10/11/panduan-menangani-agen-kutip-hutang/

 27. assalamualaikum en. ammar

  saya pernah beli perabot dengan court mammoth & telah ditarik balik lebih kurang 13 tahun yang lalu . hari ini saya terima surat daripada peguam shaik azrin & co meminta saya langsaikan hutang dalam masa 7 hari . kenapa selepas 13 tahun ? saya buntu & keliru … apa perlu saya buat ?

 28. Salam tuan, terima kasih diatas info tuan,baru2 ni saya terima panggilan dr pihak bank rakyat, saya adalah penjamin, peminjam tidak dapat membuat pembayaran, pinjaman adalah sebanyak 80k, dan bayaran balik rm160k, peminjam mempunyai tunggakan sebanyak rm20k, pihak bank telah mengugut saya sebagai penjamin, jika saya tak langsaikan tunggakan tersebut, saya akan diambil tindakan imigresen dan passport saya akan ditahan, seluruh keluarga saya pula berada di seberang tambak, kalau saya tak dapat keluar ia akan menjadi masalah besar utk saya, soalan saya, peminjam masih lagi berhubung dgn pihak bank, dan tidak menghilangkan diri, beliau tidak dapat surat saman dr pihak bank, sedangkan message yg saya terima sebagai penjamin, adalah:

  Dengan segala hormatnya cik/puan merujuk perkara diatas adalah dimaklumkan cik/puan perlu melaporkan diri kepada kami pada tarikh hari ini ..
  Ketua pendaftar 4/2016 A. 29 BKM 168 jadual A ..
  Sekian terima kasih
  ‘Berkhidmat Untuk negara’ saya yang menurut perintah
  ( Tetuan Rohana – 0123536356 )
  P/S salinan surat A. 29 BKM 168

  Saya ada baca di blog yg hakim atau lawyer tak akan call peminjam apatah lagi penjamin, keluarga dan rakan2. Boleh tak tuan bagi sedikit advice.Terima kasih..

  • Wa’alaikumussalam Noorazlina

   Saya “ulang tayang” mesej yang Cik/Puan dapat:

   Dengan segala hormatnya cik/puan merujuk perkara diatas adalah dimaklumkan cik/puan perlu melaporkan diri kepada kami pada tarikh hari ini ..
   Ketua pendaftar 4/2016 A. 29 BKM 168 jadual A ..
   Sekian terima kasih
   ‘Berkhidmat Untuk negara’ saya yang menurut perintah
   ( Tetuan Rohana – 0123536356 )
   P/S salinan surat A. 29 BKM 168

   Saya ada baca di blog yg hakim atau lawyer tak akan call peminjam apatah lagi penjamin, keluarga dan rakan2. Boleh tak tuan bagi sedikit advice.Terima kasih..

   Hmm.. Lapor diri kat siapa pulak? Ketua Pendaftar Undi? Ketua Pendaftar Rukun Tetangga? Kreatif betul diaorang ni. Fahami tindakan undang undang yang sebenar:

   Prosedur ringkas Tindakan undang undang

   1) Loyar menghantar Notis Tuntutan kepada peminjam meminta tunggakan memberi masa 14 hari atau menamatkan perjanjian

   2) Atas arahan Bank, jika tiada bayaran, Tuan Loyar akan menfailkan Saman di Mahkamah menuntut baki hutang. Dalam Writ Saman ini ada Notis Tuntutan yang memperincikan segala baki, faedah dan kos yang dituntut.

   3) Selepas mendapat meterai dan pengesahan Mahkamah, Writ Saman ini akan disampaikan secara kediri atau melalui pos kepada Peminjam dialamat yang terakhir yang ada dalam rekod Bank. Biasanya pendengaran kes akan ditetapkan dalam masa 14 hari dari tarikh Writ atau penyampaian itu. Peminjam perlu mendaftarkan diri untuk hadir pada tarikh itu. kalau tidak pada hari itu Penghakiman Ingkar Tanpa Kehadiran akan dikeluarkan.

   4) Selepas itu Bank dan Tuan Loyar akan menunggu salinan Penghakiman yang telah dimeterai dan disahkan oleh Mahkamah

   5) Apabila salinan Penghakiman didapati, satu salinan akan dihantar kepada Peminjam

   6) Bank boleh melaksanakan Penghakiman dengan tindakan undang undang keatas Peminjam. Kalau lebih RM30 ribu, boleh buat Bankrapsi

   Berkenaan dengan:

   “jika saya tak langsaikan tunggakan tersebut, saya akan diambil tindakan imigresen dan passport saya akan ditahan” Berkenaan dengan jumlah hutang ia boleh dilakukan tetapi adakah peminjam (maaf tanya tapi kena tanya jugak) suami kepada Puan atau kawan sahaja? Kalau kawan boleh lawan lagi tindakan keBankrapan dan mereka perlu mengambil tindakan keatas peminjam dahulu. Berikut adalah prosedur Tindakan KeBankrapan dan ia memakan masa yang agak panjang, bukan macam kelentong Agen Kutip hutang seperti “besok pagi”, “lusa” atau “minggu depan”.

   Secara ringkasnya proses Kebankrapan adalah seperti berikut:

   1) Penghakiman (samada Penghakiman Ingkar atau yang lainnya) sudah dijatuhkan keatas peminjam (seperti diatas)

   2) Pemfailan Notis Kebankrapan. Pada waktu pemfailan tersebut jumlah baki hutang, faedah dan kos MESTILAH tidak kurang dari RM30,000

   3) Notis ini mesti diserahkan secara kediri (personal service) kepada Penghutang Penghakiman. Cubaan serahan adalah sebanyak TIGA kali. Jika gagal, Bank boleh membuat permohonan untuk membuat Penyampaian Ganti melalui Akhbar Tempatan, Penampalan Notis di Papan Notis Mahkamah dan juga Surat Berdaftar. Kalau tak dapat personal service dan perlu kepada permohonan Penyampaian Ganti, ini akan memakan masa lagi 1 – 3 bulan.

   4) Selepas 6 (Enam) bulan tempoh serahan berlaku tanpa ada apa apa bantahan/perbincangan dari Penghutang Penghakiman, beliau sudah dikira telah melakukan tindakan Kebankrapan. Selepas itu Petisyen Pemiutang pula akan dikeluarkan dan diserahkan.

   5) Suatu tarikh akan ditetapkan untuk mendengar kes Petisyen itu dan jika tiada bantahan dari Penghutang Penghakiman dengan alasan yang dikira menasabah, maka pada hari itu beliau akan diisytihar sebagai seorang Bankrap.

   • Terima kasih atas penerangan Tuan, banyak yang dipelajari, kena tipu sebab tak tahu…
    Pada mulanya saya keliru juga disebabkan hendak melaporkan diri ke ketua pendaftar.
    Peminjam itu adalah kawan sahaja (Pn. Ju) dan beliau tak dapat surat saman, PN. Ju masih duduk dirumah yang sama. Bila saya tanya pada pihak yang menghubungi dan mengugut saya tentang no saman atau wss (seperti dalam blog tuan) tiba2, dpihak yang menghubungi saya tu cuma inform saya untuk memberitahu Pn. Ju supaya walk in ke bank kalau nak tahu details. Pn. Ju memang dah walk in pada bulan May, cuma beliau tak dapat nak jelaskan tunggakan kerana anak beliau mengalami masalah jantung dan akhirnya beliau terpaksa berhenti kerja dan disebabkan itu beliau tidak dapat membayar hutang secara tetap. Masa buat loan Pn. Ju ada 2 orang anak, tak sangka pula anak yang ke-3 sakit jantung..
    Tuan ada cakap, kalau peminjam itu adalah kawan, saya masih boleh lawan lagi tindakan kebankrapan dan kalau Pn. Ju dapat surat saman, saya sebagai penjamin akan mendapat pendua surat tersebut kan? sebab saya pun tak dapat surat apa2, cuma phone call saja, …
    Terima kasih banyak-banyak Tuan

 29. salam Tuan, lately say dpt call dr sub con kiranya nie Standard Chatered credit card yang saya apply tahun 2006. setelah dijelaskan, mention hutang saya dah sampai 21K.masa tu x silap saya kredit limit hanya 3k.dengan sacarstic berckp dgn saya.kata hutang saya ni dh berlanjutan 16 tahun sedangkan kalau kira 2006-2016 baru 10 tahun.byk hal lah diaorg ungkit.cuma saya tak tahan.keep calling no ofis.dalam 1 hari, berkali2 kol. masa nak merdeka haritu diaorg kata ada promosi harga dlm 4500 mcm tu lah.tp sy minta masa sbb mmg sy takde duit sebyk tu dlm tangan.mana nk cekau kalau masa tue kol, masa tu jugak nk bayar.sy berterus terang.so, diaorg mintak saya bank in berapa sy ada in hand.bederau jugak darah saya apabila mereka ni ckp bukan2 lah yg boleh naik temperature kite.dia paksa2 saya bank in duit dlm 2-3 ratus mcm tu lah.tp sy ckp masa ni mmg sengkek.tp diaorg ttp paksa byr jugak dlm 2-3 ratus mcm tu.lagi 1 mereka ni mintak sy tambah lagi RM300 sbb saya delay masa untuk promosi tue.mmg ada ker macam ni Tuan?boleh jelas sikit?sbb diaorg ni ckp sy boleh isytihar bankruptcy kalau tak byr hutang sampai 21K.lagi 1 soalan, mmg hutang boleh naik sampai mcm tu sekali waima hutang 2-3 ribu masa tu?

 30. As salam,

  Untuk pengetahuan tuan, ayah saya ada membuat pinjaman kenderaan sebelum ini dan kenderaan tersebut telah di tarik balik sejak dari tahun 2007.

  Setelah sekian lama terbiar,baru-baru ini ayah saya ada terima panggilan dari pemungut hutang menuntut bayaran RM 5000 pada hari tersebut juga sekiranya tidak mahu kes dibawa ke mahkamah. Terketar2 ayah saya menjawab telefon tersebut kerana memang tidak mampu untuk beliau mencari wang sebanyak itu pada hari tersebut secara lamsam. Tambahan lagi ayah saya hanya bekerja kampung dan buruh binaan disamping status OKU.

  Hutang kami dahulunya RM 17k sekarang menjadi 33k dicampurkan dengan interest. Ayah sedia untuk membayar yang termampu, tetapi beliau amat risau dengan gelaran bankrup. Menurut fahaman kami, bila bankrup, semua harta akan dirampas termasuklah rumah yg kami duduki kini diatas tanah pusaka peninggalan datuk. Sekiranya rumah tersebut dirampas, dimana kami sekeluarga nak tinggal. Ayah kini berusia 55 tahun, dan saya masih menuntut di IPT. Adik2 saya semua masih bersekolah.

  Apa yang perlu kami lakukan? Kami masih lagi belum mendapat perintah bankrup atau surat mahkamah mengenai kes ini. Setakat ini kami hanya dapat panggilan dari debt collector.

  Adakah boleh sekiranya ayah menukar nama geran tanah dan rumah kami kepada nama saya? Adakah ianya akan turut dirampas dan dilelong sekirnya geran tersebut bertukar milik?

  Terima Kasih atas maklum balas serta jawapan pantas dari pihak tuan,

  Yang Benar
  Anak runsing..

  • Wa’alaikumussalam Arshad

   Ini semua TEMBERANG Agen Kutip Hutang. Lawyer TIDAK call peminjam. Pegawai Mahkamah TIDAK call peminjam. Mahkamah TIDAK ADA nombor telefon peminjam. Lawyer TIDAK BEKERJA untuk Mahkamah.

   Fahami tindakan undang undang yang sebenar. Berikut adalah prosedur ringkas Tindakan undang undang

   1) Loyar menghantar Notis Tuntutan kepada peminjam meminta tunggakan memberi masa 14 hari atau menamatkan perjanjian

   2) Atas arahan Bank, jika tiada bayaran, Tuan Loyar akan menfailkan Saman di Mahkamah menuntut baki hutang. Dalam Writ Saman ini ada Notis Tuntutan yang memperincikan segala baki, faedah dan kos yang dituntut.

   3) Selepas mendapat meterai dan pengesahan Mahkamah, Writ Saman ini akan disampaikan secara kediri atau melalui pos kepada Peminjam dialamat yang terakhir yang ada dalam rekod Bank. Biasanya pendengaran kes akan ditetapkan dalam masa 14 hari dari tarikh Writ atau penyampaian itu. Peminjam perlu mendaftarkan diri untuk hadir pada tarikh itu. kalau tidak pada hari itu Penghakiman Ingkar Tanpa Kehadiran akan dikeluarkan.

   4) Selepas itu Bank dan Tuan Loyar akan menunggu salinan Penghakiman yang telah dimeterai dan disahkan oleh Mahkamah

   5) Apabila salinan Penghakiman didapati, satu salinan akan dihantar kepada Peminjam

   6) Bank boleh melaksanakan Penghakiman dengan tindakan undang undang keatas Peminjam. Kalau lebih RM30 ribu, boleh buat Bankrapsi

   Secara ringkasnya proses Kebankrapan adalah seperti berikut:

   1) Penghakiman (samada Penghakiman Ingkar atau yang lainnya) sudah dijatuhkan keatas peminjam (seperti diatas)

   2) Pemfailan Notis Kebankrapan. Pada waktu pemfailan tersebut jumlah baki hutang, faedah dan kos MESTILAH tidak kurang dari RM30,000

   3) Notis ini mesti diserahkan secara kediri (personal service) kepada Penghutang Penghakiman. Cubaan serahan adalah sebanyak TIGA kali. Jika gagal, Bank boleh membuat permohonan untuk membuat Penyampaian Ganti melalui Akhbar Tempatan, Penampalan Notis di Papan Notis Mahkamah dan juga Surat Berdaftar. Kalau tak dapat personal service dan perlu kepada permohonan Penyampaian Ganti, ini akan memakan masa lagi 1 – 3 bulan.

   4) Selepas 6 (Enam) bulan tempoh serahan berlaku tanpa ada apa apa bantahan/perbincangan dari Penghutang Penghakiman, beliau sudah dikira telah melakukan tindakan Kebankrapan. Selepas itu Petisyen Pemiutang pula akan dikeluarkan dan diserahkan.

   5) Suatu tarikh akan ditetapkan untuk mendengar kes Petisyen itu dan jika tiada bantahan dari Penghutang Penghakiman dengan alasan yang dikira menasabah, maka pada hari itu beliau akan diisytihar sebagai seorang Bankrap.

   Adakah perkara diatas sudah berlaku. Kes sudah berlanjutan selama lebih 10 tahun. Besar kemungkinan kes belum diambil tindakan undang undang dan telah “dijual” kepada Agen Kutip Hutang. Kalau sekarang baru nak Saman, boleh lawan dengan Akta Had Masa TETAPI mesti dilawan ketika Saman difailkan. Jangan stress sangat. Kita selidik dulu apa tindakan undang undang yang telah dikenakan. Saya sarankan supaya buat semakan dengan CTOS di http://www.ctos.com.my/CTOSHOME/selfcheck.html. Register id (klik CTOS User ID) dan ikut arahan di Skrin. Kalau tak silap saya bila dah register Id, satu lapuran ringkas akan diberi. Ia akan memberikan indikasi kalau ada tindakan undang undang.

   Nak tahu lebih lanjut bayar RM10 secara online untuk dapatkan lapuran secara detail. Bila dah dapat keputusan rujuk semula disini dengan email kepada saya di codetyco@ceritahutangbankdananda.com. Baru kita boleh tahu setakat mana tindakan undang undang yang telah dikenakan.

   Cara cara nak check CTOS ada kat link ini. Kredit kepada penulisnya dan terima kasih kita ucapkan.

   http://www.chatpropertymalaysia.com/how-to-check-your-credit-records-via-ccris-and-ctos/

   Berkenaan dengan keengganan Bank memberikan butir butir lengkap rekod pembayaran, boleh minta pertolongan melalui Bank Negara seperti yang disarankan oleh Encik Ahmad disini:

   http://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2014/08/14/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-3/comment-page-5/#comment-1520

   Tiada salahnya juga untuk mencuba membuat rundingan dengan AKPK bagi mendapatkan cadangan penyelesaian dan butir butir lengkap rekod pembayaran yang telah dibuat. Semak dulu rekod tindakan undang undang melalui CTOS. Atau boleh pergi ke cawangan Bank Negara terdekat untuk mendapatkan lapuran CCRIS supaya jelas kedudukan sebenar. Kalau tidak jadi mangsa buli Agen Kutip Hutang dengan ugutan ugutan yang tidak berasas.

   Sila baca disini tentang bab TEMBERANG sita menyita dan cara menangani Agen Kutip Hutang

   https://www.facebook.com/ceritahutang/posts/534912356666965

   http://www.ceritahutangbankdananda.com/index.php/2015/10/11/panduan-menangani-agen-kutip-hutang/

   Ini pula TEMBERANG paling top Agen Kutip Hutang:

   https://www.facebook.com/ceritahutang/photos/a.472754979549370.1073741828.323566051134931/564105717080962/?type=3&theater

 31. Salam tuan,

  saya ada tunggakan dalam 5 bulan dgn bank utk loan kereta, sekarang ni mmg agen call saya, no saya satu lagi, no wife + my family member. Etika calling my relative tu diorg x reveal, diorg just bertanya di mana saya berada etc & diorg wakil dari bank.
  anyway, saya mmg x angkat call thru my phone. and your blog memang banyak ajar banyak benda utk handle the agent. suddenly malam tadi, saya terima sms berkenaan akaun saya akan dibekukan dalam masa 24-jam, blh ke saya report this to KPDNKK? after google no phone yg sms ni, it’s come from the agen.

  I know hutang mesti dilangsaikan, cuma my situation agak x mengizinkan dalam masa 1/2 tahun ni, and skrg baru blh bernapas la sikit cuma by next month target nak setelkan terus pinjaman kereta. condition loan ni pun setahun ja tinggal dari tarikh last bayar (RM670/month * 12 = +- RM8,040) **tak termasuk late interest, etc.

  • Wa’alaikumussalam BS

   Kalau dah bayar 75% dari harga kereta dalam perjanjian, Bank tak boleh tarik melainkan dengan memohon Perintah Mahkamah.

   Jadi kalau nak settle bulan depan pun boleh lah. Agen Kutip Hutang seperti biasa akan buat bising aje. Menyamar jadi Loyar, Polis dan Pegawai Mahkamah atau gempak nak beku akaun atau sita. TEMBERANG aje tu.

 32. Salam. Saya nak tanya mcmna pula klau kita berhutang dengan individu. Terlewat bayar tak sampai sebulan tapi, individu terbabit bertindak menampal poster di rumah kita. Adakah itupun satu kesalahan?

  • Wa’alaikumussalam saya

   Perangai macam ni lebih kepada perangai Along. Tapi kalau melampau sangat dan dikhuatiri mengancam keselamatan, boleh buat laporan polis atas dasar ugutan atau intimidasi.

   • Terima Kasih tuan. Cuma, mslhnya dia bkn along. Tp pengasuh anak. Sy terlewat byr dlm 2 minggu ats sebab2 tertentu. Mmg sy xdpt dihubungi dlm tmpoh tu sbb tlfon rosak. Sy pun blk rumah skjp2 sbb byk urusan kluarga. Trbaru lpas 4hari xblk sbb uruskan ahli keluarga meninggal, dia dah tampal poster di grill rumah. Sy agak terkilan. Sbb xsampai sebulan pun lewat. Dan sblm Ni sy xpnh Ada mslh byrn. Malu dgn jiran Dan komuniti setempat xblh nak kata lah. Sbb dia dah kecoh hbs. Apa yg boleh says buat kalau kes mcmni ya. Tq.

 33. terima kasih tuan,artikel ini sgt2 membantu..saya telah menghantar emel kepada pihak bank dan cc kepada bnk negara malaysia kerana saya juga menerima gangguan-gangguan seperti di atas. saya yakin setiap org yg terjebak dengan masalah ini ingin membayar tetapi biarlah mengikut kemampuan. pihak bank sepatutnya memberi kelonggaran dalam situasi ini. adlah lebih baik mereka mendapat bayarna walaupun sedikit daripada tidak mendapat apa2. Just my 2cent.

 34. Assalammualaikum tuan

  1.Saya mempunyai tunggakan dengan MARA..Saya dimaklumkan oleh MARA bahawa Agensi Pengutip Hutang yang dilantik oleh MARA adalah Rural Capital
  2.Namun begitu, baru-baru ini saya menerima surat,sms dari CTIC (saya rasa ini pihak ketiga secara “sub-con” sebab bila hubungi MARA..mereka nyatakan mungkin pihak Rural dah SUB-CON)
  3.Sepupu saya yang merupakan penjamin saya juga mendapat maklumat tersebut sedangkan menurut AMALAM KUTIPAN BERHEMAH/ADIL menyatakan bahawa Agen Pengutip Hutang TIDAK BOLEH mendedahkan apa-apa butir hutang kepada sesiapapun termasuk suami/isteri atau ahli keluarga, jiran atau majikan
  4.Pihak sub-con (CTIC Corporation) juga menyatakan bahawa lawatan ke premis pekerjaan dan perumahan bagi peminjam/penjamin serta tindakan perundangan akan dijalankan jika bayaran tidak dibuat sebelum jam 4 petang, 29 dec 2015. Mesej dihantar pada jam 19.43 (7.43pm)
  5.Panggilan telefon daripada saya telah dibuat pada 29 dec 2015 kepada Rural Capital dan CTIC..saya x faham kenapa sampai dua agensi saya kena berbincang..dan saya diberi tempoh sehingga 16 jan 2016 ini untuk membuat bayaran..jika tidak lawatan ke rumah/tempat kerja akan dibuat..apa tujuan lawatan ini sebenarnya..
  6. Pihak CTIC menyatakan bahawa jika bayaran penuh tidak dibuat, satu surat akan dihantar kepada majikan saya, dan mungkin tindakan tatatertib boleh diambil kepada saya seperti turun pangkat (saya bekerja dengan kerajaan)
  7. Bila saya telefon Rural Capital, mereka meminta saya bayar sebanyak RM3000.00, dan bila minta kurang dapatlah separuh dari jumlah tersebut dan bayaran bulanan kepada MARA hendaklah dibuat sebanyak rm200.00 sebulan
  8.Bila telefon CTIC (saya telefon CTIC dulu, kemudian baru Rural) saya cakap saya tidak mampu bayar sekaligus, mana saya hdk dapatkan duit sekaligus dan akan byr RM1000.00, itu pun melalui pinjaman kepada saudara terdekat, mereka meminta saya usahakan dulu..sebab katanya RM1000.00 tu sedikit sangat amaunnya..
  8. Ini saya baru terima whatsap dari sepupu saya yg juga penjamin saya meminta saya call CTIC dengan Person in Charge yang berbeza.. sedangkan mereka ada no tel saya, kenapa perlu hubungi no sepupu saya..bukan saya tak jawab call kalau mereka call saya pun..ini saya sendiri yg call mereka..
  9. Bila saya call MARA, mereka minta saya selesaikan dengan agensi yang dilantik oleh MARA (Rural Capital)

  APA PENDAPAT TUAN MENGENAI KES SAYA INI??

  TERIMA KASIH

  • Wa’alaikumussalam Ninie

   Beberapa Soalan

   1) Berapa baki hutang dengan MARA?
   2) Sebelum ini pernahkah mendapat apa apa Notis Guaman atau Saman dari MARA?

   Kalau belum maka MARA telah mengupah Agensi Pengutip Hutang untuk “membuat bising” dengan ugutan ugutan yang mereka sendiri tidak boleh buat. Yang boleh heret Ninie ke Mahkamah hanya MARA sahaja dengan tindakan undang undang bukan diaorang ni.

   Kalau setakat buat “lawatan” maka ia sekadar “lawatan” untuk berjumpa dengan Ninie dan bagi tujuan memalukan Ninie. Mereka ini boleh diadukan kepada Bank Negara kerana melakukan intimidasi. Kalau mereka menghantar surat kepada majikan, ini sudah menyalahi etika dan melanggar Hak Data Peribadi dan satu lagi MAJIKAN TIDAK BOLEH POTONG GAJI. Gaji dilindungi dibawah Akta Pekerja. Jadi jangan bimbang dengan “geng buat bising” ini

   Ninie boleh tengok link ini tentang Senarai TEMBERANG Agen Kutip Hutang Paling TOP disini:

   https://www.facebook.com/ceritahutang/posts/564105717080962:0

   dan banyak lagi panduan di Page saya https://www.facebook.com/ceritahutang/

   Kalau disorang call, suruh dia failkan Saman aje supaya boleh lawan di Court.

 35. Assalamualaikum tuan..
  Saya juga mempunyai masalah yg sama..
  Sebelum ni saya kakitangan kerajaan..dn berhenti kerja atas sebab kesihatan..
  Saya membuat PL pada 2010 tanpa penjamin dgn kobeta al rahji dn bayaran bulanan melalui angkasa..
  Bila dh berenti kerja saya pd 2011,sy meniaga,dh daftar ssm,buat lesen niaga la..
  Sebelum pindah rumah,kalau ade surat2 dari ptptn ke,kereta ke,mesti smpai ke rumah ib ubapa saya..
  Tapi,surat dr PL mmg langsung xde..alih2, start awal bulan ni ,disember 2015,ade debt collector desak suh bayar sebelum jatuh status bankrap..
  Pelik jugak..sebelum2 ni mmg xde surat dr dorg..so,esok dorg suruh pg bank al rahji cawangan ipoh,bukak akaun baru beserta kad atm dan masuk rm2000 dlm akaun sendiri..kalau x,akan disita rumah parent saya,dan diisytihar bankrap..
  Pada asalnya dorg suruh bayar 15k dlm tempoh seminggu..sy ckpla mmg xdpt la..lpas tu turun 5k..sy bgtau die..sy skrg niaga pasar mlm pon,seminggu pny income lpas tolak modal xsmpai 1200..lpas tu trus turun rm2k..
  Sy ingat nak pg bank esok,bincang dgn pegawai bank tu..sbb macam pelik jugak..die suruh buka acc baru,buat atm kad,msk duit dlm acc..
  Kalau sy byr sekadar yg tmampu boleh ke tuan?..
  Surat hadir mahkamah pon xde..dah ujung2 tahun 2015 dorg kol suruh byr cepat..kenapa bukan awal tahun 2014?..
  Apa pandangan tuan psl kes ni?..

  Terima kasih

  • Wa’alaikumussalam Tuan Fuzai

   Jangan percaya dengan mereka ni. Ini PEMBOHONGAN Agen Kutip Hutang. JANGAN ikut cakap diaorang nak buka akaun bagai. Pastikan alamat adalah yang sama dengan rekod Bank supaya boleh dapat apa jua peringatan terutamanya Notis Tuntutan Loyar dan Writ Saman.

   Baca artikel saya disini:

   https://www.facebook.com/ceritahutang/posts/534912356666965

   Dan seperti kawapan jawapan saya sebelum ini, fahami proses tindakan undang undang dan proses Bankrapsi:

   Berikut adalah prosedur ringkas Tindakan undang undang

   1) Loyar menghantar Notis Tuntutan kepada peminjam meminta tunggakan memberi masa 14 hari atau menamatkan perjanjian

   2) Atas arahan Bank, jika tiada bayaran, Tuan Loyar akan menfailkan Saman di Mahkamah menuntut baki hutang. Dalam Writ Saman ini ada Notis Tuntutan yang memperincikan segala baki, faedah dan kos yang dituntut.

   3) Selepas mendapat meterai dan pengesahan Mahkamah, Writ Saman ini akan disampaikan secara kediri atau melalui pos kepada Peminjam dialamat yang terakhir yang ada dalam rekod Bank. Biasanya pendengaran kes akan ditetapkan dalam masa 14 hari dari tarikh Writ atau penyampaian itu. Peminjam perlu mendaftarkan diri untuk hadir pada tarikh itu. kalau tidak pada hari itu Penghakiman Ingkar Tanpa Kehadiran akan dikeluarkan.

   4) Selepas itu Bank dan Tuan Loyar akan menunggu salinan Penghakiman yang telah dimeterai dan disahkan oleh Mahkamah

   5) Apabila salinan Penghakiman didapati, satu salinan akan dihantar kepada Peminjam

   6) Bank boleh melaksanakan Penghakiman dengan tindakan undang undang keatas Peminjam. Kalau lebih RM30 ribu, boleh buat Bankrapsi

   Secara ringkasnya proses Kebankrapan pula adalah seperti berikut:

   1) Penghakiman (samada Penghakiman Ingkar atau yang lainnya) sudah dijatuhkan keatas peminjam (seperti diatas)

   2) Pemfailan Notis Kebankrapan. Pada waktu pemfailan tersebut jumlah baki hutang, faedah dan kos MESTILAH tidak kurang dari RM30,000

   3) Notis ini mesti diserahkan secara kediri (personal service) kepada Penghutang Penghakiman. Cubaan serahan adalah sebanyak TIGA kali. Jika gagal, Bank boleh membuat permohonan untuk membuat Penyampaian Ganti melalui Akhbar Tempatan, Penampalan Notis di Papan Notis Mahkamah dan juga Surat Berdaftar. Kalau tak dapat personal service dan perlu kepada permohonan Penyampaian Ganti, ini akan memakan masa lagi 1 – 3 bulan.

   4) Selepas 6 (Enam) bulan tempoh serahan berlaku tanpa ada apa apa bantahan/perbincangan dari Penghutang Penghakiman, beliau sudah dikira telah melakukan tindakan Kebankrapan. Selepas itu Petisyen Pemiutang pula akan dikeluarkan dan diserahkan.

   5) Suatu tarikh akan ditetapkan untuk mendengar kes Petisyen itu dan jika tiada bantahan dari Penghutang Penghakiman dengan alasan yang dikira menasabah, maka pada hari itu beliau akan diisytihar sebagai seorang Bankrap

   • Terima kasih tuan..sbb sy pelik jugak dgn method yg collector suruh tu..dh macam along @ pinjaman berlesen..sy memang xde terima sebarang surat sehingga hari ini dan tiba2 je awal bulan suruh kol mintak 15k..asalnya pnjaman saya 20k..yg jadi pelik collector bgtau sy bhutang sampai 70k..mane dtgnya extra 50k tu..PL je pun..dh check dgn member yg jd agen ms buat pnjaman tu..kalau dah lebih 10tahun,mingkin jugak la..ni ms keje gomen,bulan2 potong gaji..

 36. Assalamualaikum Tuan.

  mohon pandangan dan pertolongan Tuan.

  Alkisah. Saya mempunyai kad kredit maybank yang mn ianya mempunyai baki tunggakan yg masih blm langsai.
  Pada Selasa mggu lepas bertarikh 8/11/2015,lebih krg jam 12.50 tgh hari saya trma whatapp dr staff sy yg mengatakan ada seseorang yg call office nk bercakap dgn saya (hari tersebut saya cuti),berkaitan saman dan hutang kad kredit.pemanggil tersebut minta saya hubungi mereka semula,SEGERA,atau mereka akan hntr wakil utk cari saya di Kota Bharu.

  Dengan perasaan cuak,saya call nmbr yg ditinggalkan oleh pemanggil tersebut kpd staff sy..nmbr 0122475036 (Tuan Husin). Bila saya hubungi,beliau seolah terkejut bila saya tanya Tuan ada call office saya ke tadi.maaf tp atas urusan apa ya.dia jawab oh bukan2.saya xde call puan,tapi kalau yang call puan td bg nmbr saya,bermakna tu adalah panggilan daripada mahkamah persekutuan jalan Duta.mereka ada bg nmbr rujukan kes pd puan?saya jwb xde tuan.Ok xpe puan bg ic utk saya semak.saya bacakan nmbr ic,dan lps tu beliau bgtau ni adalah berkaitan kes tunggakan byrn kad kredit maybank sebanyak rm4570..katanya pihak Maybank hntr details saya kpd beliau utk filekan saman.nama saya dah didaftarkan cuma belum masuk list utk dikeluarkan surat tindakan mahkamah,yg mana ianya akan dilakukan pada jam 3 ptg,hari tersebut (8/12/2015,selasa).

  Beliau bg pilihan pd saya utk settle luar mahkamah dan batalkan saman(saya perlu byr keseluruhan rm4570 sebelum jam 3 ptg),atau kalau xdpt bayar,saya akan dikenakan tindakan mahkamah dan perlu byr sekurang2nya rm10k++ termasuk fee2 yg berkaitan.

  Saya bgtau kenapa mendadak mcm ni sdgkan saya xpernah trma sbrg surat amaran drp maybank,atau panggilan telefon dr CS maybank mengarahkan saya membuat byrn penuh sebelum ni.(3hari sebelum tu saya ada trma pggilan telefon drp pihak maybank meminta sy menjelaskan keseluruhan byrn minimum CC sbnyak RM1800.dan bayaran tersebut saya selesaikan pada hari yg sama).

  Saya jugak kata xpe saya akan discuss dgn pihak maybank berkaitan hal ni sbb mmg saya xmmpu nk jelaskan smuanya dlm masa lbh krg 3 jam.Tuan Husin kata nama puan dh clear dr maybank.skrg puan hnya perlu berurusan dgn saya sehingga kes selesai.

  Saya cuak sgt2 dan janji akan cuba ikhtiarkan rm4570 sblm jam 3 ptg.tp sperti dijgka,mmg saya xdpt sediakannya.beliau call sekitar jam 3.30 ptg,dan bila saya kata xdpt byr,beliau bg masa sehingga 5 ptg.
  9/12/2015,rabu,seawal jam 9.30 pg beliau call lg..dan saya ckp mmg xleh byr. Tanpa perlu minta tempoh,beliau ckp xpe puan saya bg masa sehingga jam 2 ptg ye.puan blh settlekan x sblm jam 2?saya diam xberani bg jaminan apa2. Tp masa tu saya dah pelik sbb dia seolah sgt bail hati utk tlg saya.buang jauh2 prasaan xelok tu. Ptg tu beliau call lg tp saya xjwb.
  10/12/2015,khamis,saya tekad gunakan semua baki duit yg ada dlm acc cimb saya utk buat byrn CC tu.saya byr melalui cimbclicks interbank transfer sbnyk rm1800.lps buat byrn,sy inform pd beliau.ptg tu,beliau sms sy tnya baki yg selebihnya dh jelaskan atau belum.saya xreply.

  Sepanjang jumaat-isnin saya xterima sbrg mesej atau call dr Tuan Husin. Tapi hari ni,balik dr kerja,ayah saya bgtau tadi ada lelaki dtg rumah,cari saya,bgtau ada urusan.berkaitan hutang bank.ayah saya yang xtahu ape2 bg je nmbr hp saya tp saya xde terima sbrg call dr sesiapa utk bncg bkaitan hal maybank hari ni.

  Jadi,sekarang apa yg perlu saya lakukan Tuan?risau kemungkinan lelaki tu dtg lagi esok,memandangkan kt rumah hanya ada mak dan ayah saya bila saya kerja..mohon pandangan Tuan.
  Wassalam.

  • Wa’alaikumussalam Syauqah

   Pertama sekali “Tuan Husin” adalah seorang Agen Kutip Hutang. Yang memfailkan Saman ke apa ke ialah kerani atau runner Mahkamah. Biasanya akan didahului dengan Notis Tuntutan rasmi dari Loyar Bank. Buka main suka suka fail macam tu aje.

   Mahkamah TIDAK AKAN call peminjam sebab Mahkamah tak ada pun No telefon peminjam. Tunggakan RM4K lebih masuk Mahkamah jadi RM10K lebih? Kos untuk dapatkan Penghakiman biasanya bawah RM1K atau lebih sikit. Nampak benor nipunye.

   Call Bank dan tanya status akaun sekarang. Takde sebab Agen nak datang rumah lagi. Kalau datang tak payah layan dan jangan keluar. Mintak kad pengenalan atau Kad kuasa Agen. Cakap melalui grill yang berkunci. Deal direct dengan Bank lagipun dah bayar lebih dari 90% bayaran minimum.

 37. MBSB…..Memang LAN@#$…
  HAR%$ JAD*&…tunggakan ansuran masuk 4 bulan …1 bulan ansuran RM 973 /= …dan dapat call dari Staff HQ MBSB …mengatakan rumah akan di lelong arahan dari Bank Negara …
  Kena paksa bayar RM 4000/= cash baru boleh tutup atau tarik balek surat arahan lelong…setelah bayar RM4000/= ada lagi charge untuk guaman …RM678/=..Ba*! punya Company Lawyer….
  MBSB pinjaman Islamic …..Staff HQ MBSB…..Bank Negara semua dah pakat dengan Lawyer Company untuk dapatkan komisin HARAM …. So….kepada semua di luar sana AWAS kalau buat LOAN dengan MBSB …. sekiranya ansuran pinjaman anda tinggal 25% ..bersiap sedia lah dengan ugutan STAFF MBSB DAN LAWYER COMPANY…..
  JAUHI DIRI ANDA DARI MBSB. !!!!!!

 38. Assalamualikum

  1) Saya ada hutang lapok dgn UOB, perintah mahkamah tahun 1998.

  Sejak akhir2 agen pengutip hutang telah menghubungi kononnya dari UOB, dah dapat 3 perintah mahkamah dan jumlahnya sudah 100k lebih.

  Adakah hutang diatas masih aktif? Bagaimana mengatasinya?

  2) Untuk hutang CIMB, perintah mahkamah tahun 2003, tetapi saya ada menandatangani surat akaun utk bayar pada tahun 2010.

  Apakah tindakan bank selanjutnya?

  Wassalam

  • Wa’alaikumussalam Wan

   1) Saya ada hutang lapok dgn UOB, perintah mahkamah tahun 1998.

   Sejak akhir2 agen pengutip hutang telah menghubungi kononnya dari UOB, dah dapat 3 perintah mahkamah dan jumlahnya sudah 100k lebih.

   Adakah hutang diatas masih aktif? Bagaimana mengatasinya?

   Kalau hutang tahun 1998, sudah lupus dengan had masa dalam dua keadaan:

   1) Sejak tahun 1998 TIADA tindakan undang undang difailkan diMahkamah sehingga kini. Hutang sudah lupus “seawal” tahun 2004 lagi. Akan tetapi kemungkinan Bank mendapatkan Penghakiman selepas itu tetap ada tetapi mengikut kata Tuan, ada perintah (Penghakiman?) pada tahun 1998

   2) Ada “Penghakiman” pada tahun 1998. Pelaksanaan Penghakiman hanya laku selama 12 tahun sahaja jadi ia telah “tamat” pada tahun 2000 – 2001.

   Apa yang Bank boleh lakukan ialah mengupah Agen Pengutip Hutang untuk cuba mengutip hutang tersebut. Hutang tersebut telah lama “dilupuskan” sebagai hutang lapuk oleh Bank.

   2) Untuk hutang CIMB, perintah mahkamah tahun 2003, tetapi saya ada menandatangani surat akaun utk bayar pada tahun 2010.

   Apakah tindakan bank selanjutnya?

   Seperti juga dalam soalan pertama tadi, kalau ada Penghakiman tahun 2013, pelaksanaan Penghakiman hanya “laku” sehingga tahun ini sahaja. Bayaran atau “akujanji” pada tahun 2010 mungkin memberi nafas baru bagi Bank untuk memohon untuk melanjutkan tempoh pelaksanaan Penghakiman tersebut. Walau apapun, jika ini berlaku, masih boleh buat bantahan di Mahkamah. Topik “MEWAKILI DIRI SENDIRI D MAHKAMAH” akan menjadi topik panduan saya seterusnya.

   Berapa baki hutang UOB dan CIMB?

 39. Assalamualaikum Tuan…
  Suami saya ada menggunakan kad kredit dari RHB bank, pada thn??? (maaf saya tak ingat thnnya) masalah sekarang ni .. pada tahun 2010 – 2013 kilang di tempat suami saya bekerja mengalami masalah (iaitu bosnya lari dari hutang) dan tidak membayar gaji pekerja serta pampasan dan kilang tersebut diistiharkan sebagai muflis, sekarang ini kilang tersebut telah di tutup, sementara untuk mendapat kerja baru, macam2 kerja yang suami saya buat .. buat masa ini suami saya mendapat kerja baru di tempat lain dan gajinya tidaklahseberapa.. pihak bank ada menelefon suami saya bagi menjelaskan bayaran hutang kad kredit.. suami saya ada memberitahu pada pihak bank buat masa sekarang ni (2015) dia hanya mampu bayar RM100 utk tiap2 bulan tetapi pihak bank tidak dapat menerimanya.. masaalah sekarang ni, semalam 12/10/15 jam 9.51 am saya x pasti samada pihak bank atau wakil dari pihak bank(lelaki) ada membuat panggilan talipon ke no. hp saya dan bertanya untuk bercakap dengan suami saya, saya terus bertanya encik buat panggilan dari mana ya, dan boleh saya tahu kenapa.., saya mengatakan bahawa ini no. hp saya, encik taliponlah ke no. suami saya .. pihak bank/wakil menjawab no talipon suami saya dah tak ‘valid’ dan bila ‘call’ selalu x dijawab, saya pun memberitahu encik cubalah talipon nombor suami saya lagi, mungkin masa dia talipon suami saya tengah sibuk almaklumlah jaga bahagian mesin dan pihak/wakil bank tersebut memberi berbagai ….., saya dah merasa curiga tapi saya layankanlah dulu ..saya pun ada bertanya baru2 ni saya ada menerima sms dari pihak RHB bank sepatutnya msj tersebut dihantar pada nombor talipon suami saya, kenapa hantar msj tersebut pada saya pula sebab yang berhutang dengan encik kan suami saya, pihak/wakil bank tersebut tidak menjawab pun soalan pertanyaan msj yg di hantar pada saya dan terus mengugut akan menghantar pegawai untuk mengambil gambar rumah saya dan mengambil gambar barang2 dalam rumah saya (sambil menyebut nombor alamat rumah saya dan bertanya rumah siapa ni, saya menjawab ini rumah saya, kenapa ya???) dalam pukul 10.43 am talipon lagi (pada waktu ni,saya dah tak jawab talipon sebab hati saya dah rasa macam sakit hati bila diugut) petang pukul 4.19 pm & 4.32 pm(perempuan) talipon (kebetulan suami saya ada rumah pada sebelah petang dan menjawab panggilan tersebut tapi pihak/wakil bank(perempuan) yang menalipon terus meletakkan panggilan bila dengar suara suami saya, kali ini menggunakan nombor yang berlainan pula) tak cukup dengan panggilan telefon, hantar sms sehari sampai 3x pada tarikh 12/10/15 , sms pertama jam 2.15pm, sms kedua jam 4.30 pm dan sms ketiga jam 6.10 pm, dalam sms tersebut mengatakan ‘pegawai kami akan menjalankan lawatan ke pejabat/rumah anda. Hakimi at 03-27278822 , soalan saya sekarang apa yang perlu saya buat sekarang ni .. saya dah baca blog2/artikel tuan mengenai ceritahutangbankdanaanda dari bahagian 1-3 dan saya cuba fahami tindakan2 yang perlu diambil .. saya pun telah mengakses talipon saya – “Truecaller & Truemessenger”.. saya harap dengan jasa baik pihak tuan dapat memberikan pandangan yang baik untuk saya.. Sekian Terima Kasih …

  • Wa’alaikumussalam Puan Nerina

   Tindakan yang terbaik ialah membuat aduan ke Bank terbabit dan c.c. copy ke Bank Negara. Berikan butir butir yang terperinci. Kalau alamat sekarang tidak sama dengan rekod Bank, cepat cepat pergi update. Bukan bermaksud “menyerah diri” tetapi untuk memastikan bahawa segala surat menyurat dan tindakan undang undang sampai ke alamat Puan. Ini memudahkan Suami Puan melawan tindakan mengenakan faedah yang sama dengan faedah Kad Kredit (antara 16 – 18%) keatas Jumlah Penghakiman. Tidak lama lagi Bank mungkin alan menghantar Notis Tuntutan dan seterusnya Writ Saman. Suami Puan perlu bersedia untuk menghadirkan diri di Mahkamah nanti.

   Tentang lawatan Agen tu Puan tidak perlu risau, buat seperti apa yang saya cadangkan. Diaorang boleh buat bising dan sebagainya tetapi kita boleh rakamkan perbuatan mereka yang menyalahi etika dan Garis Panduan Bank Negara dan boleh diadukan dan boleh juga viralkan supaya boleh dibuat peringatan kepada mereka.